ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεγυμνώνει» την Αντωνιάδου η Αρχή Εξυγίανσης – Διαπιστώθηκαν αδυναμίες και καθυστερήσεις στις ενέργειες της

«Ξεγυμνώνει» την Αντωνιάδου η Αρχή Εξυγίανσης – Διαπιστώθηκαν αδυναμίες και καθυστερήσεις στις ενέργειες της

H AΕ διαπίστωσε ότι δεν είχε εγγραφεί σε δικαστήρια άλλων χωρών το διάταγμα παγοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Α. Βγενόπουλου και άλλων, που είχε εκδοθεί από τα κυπριακά δικαστήρια.

Αδυναμίες και καθυστερήσεις διαπίστωσε η Αρχή Εξυγίανσης ύστερα από αξιολόγηση των ενεργειών της Ειδικής Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου, όπως αναφέρεται σε υπόμνημα της Αρχής Εξυγίανσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Εξυγίανσης διαπίστωσε ότι δεν είχε εγγραφεί σε δικαστήρια άλλων χωρών το διάταγμα παγοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Α. Βγενόπουλου και άλλων, που είχε εκδοθεί από τα κυπριακά δικαστήρια.

Επίσης ότι δεν είχε διοριστεί διεθνής οίκος για πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας προς όφελος των πιστωτών.

Αναφέρεται επίσης ότι λόγω της παράλειψης εμφάνισης των δικηγόρων της Λαϊκής και της ΕΔ Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ σε αγωγή που είχε επιδοθεί, εκδόθηκε απόφαση εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας για σημαντικό ποσό σε συγκεκριμένη υπόθεση που αφορούσε απαίτηση για συμψηφισμό δανείου με καταθέσεις.

Προστίθεται ότι από αλληλογραφία που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Εξυγίανσης ημερ. 22/7/2014, προέκυψε ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων των κ. Α. Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, λόγω απαίτησης του Ομίλου Νεοκλέους για συμψηφισμό καταθέσεων και δανείων τους με τη Λαϊκή Τράπεζα, την ίδια στιγμή που υπερασπιζόταν τη Λαϊκή Τράπεζα για παρόμοιες υποθέσεις εναντίον της.

«Για αντιμετώπιση των πιο πάνω διαπιστώσεων που είχαν σχέση με την ΕΔ, η ΑΕ αφού συμβουλεύτηκε και το νομικό της σύμβουλο κ. Α. Ευαγγέλου, είχε αποφασίσει τη βραχύμηνη ανανέωση του συμβολαίου εργοδότησης της ΕΔ μέχρι τέλος Μαρτίου 2015, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος να εξεταστούν τρόποι προς ενίσχυση της ομάδας διαχείρισης, με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου διακυβέρνησης και αποτελεσματικότητας των καθηκόντων της ΕΔ», αναφέρεται.

Περαιτέρω, η ΑΕ αποφάσισε την άμεση εγγραφή σε δικαστήρια άλλων χωρών του διατάγματος που αφορά στην παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Α. Βγενόπουλου και άλλων και ενέκρινε προς τούτο τα σχετικά κονδύλια.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για διορισμό του επιλεγέντα διεθνούς εξειδικευμένου οίκου για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας.  Η ΑΕ ακολούθως επαναδιαπραγματεύτηκε το συμβόλαιο με το διεθνή οίκο και βελτίωσε τους όρους του.  Το συμβόλαιο επί του παρόντος τυγχάνει νομικής επεξεργασίας.

Ο νομικός σύμβουλος της ΑΕ να εκπροσωπήσει την ΕΔ μαζί με το δικηγορικό γραφείο Α. Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ στην αίτηση που υποβλήθηκε στο δικαστήριο για παραμερισμό της καταδικαστικής απόφασης που ελήφθη ερήμην λόγω μη εμφάνισης των κ. Α. Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ. Η κατάληξη ήταν επιτυχής.

Όσον αφορά την αγωγή εναντίον του Α. Βγενόπουλου και άλλων, η ΑΕ αποφάσισε την ενίσχυση της νομικής εκπροσώπησης της Λαϊκής Τράπεζας με την επανεργοποίηση του δικηγορικού γραφείου Χρύσης Δημητριάδης & Σία ΔΕΠΕ.  Σημειώνεται ότι το γραφείο Χρύσης Δημητριάδης & Σία ΔΕΠΕ είχε διοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας το Σεπτέμβριο του 2012 για να ετοιμάσει και καταχωρίσει τις σχετικές αγωγές, όπως και έπραξε πριν το Μάρτιο του 2013, ενώ μεταγενέστερα είχε σταδιακά παραγκωνιστεί.

Την περαιτέρω ενίσχυση της νομικής ομάδας χειρισμού της υπόθεσης με διορισμό νομικού οίκου με διεθνή εμπειρία, παρουσία, κύρος και εμβέλεια, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων προς όφελος των πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας.

Η ΑΕ παρατηρεί ότι η ενέργεια του δικηγορικού γραφείου  Α. Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ να σχολιάζει δημοσίως από τα ΜΜΕ νομικές πτυχές της υπόθεσης είναι αντιδεοντολογική και πλήττει τα συμφέροντα των πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας. Τα μέλη της ΑΕ δηλώνουν ότι οι πιο πάνω αποφάσεις λήφθηκαν συλλογικά.

Η Αρχή Εξυγίανσης αναφέρει ότι η ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Αρχή Εξυγίανσης (ΑΕ)  στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) έγινε δια τροποποιήσεως της νομοθεσίας στις 30 Ιουνίου 2014.

Μέχρι τότε το ΔΣ της ΚΤΚ δεν είχε αρμοδιότητα σε θέματα εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με την ανάληψη αρμοδιοτήτων της, η ΑΕ διαπίστωσε ότι όσον αφορά την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας υπήρχαν δύο βασικές προτεραιότητες:

(α) Η παρακολούθηση των νομικών υποθέσεων που αφορούν την ΑΕ και τη Λαϊκή Τράπεζα τις οποίες διαχειρίζεται η Ειδική Διαχειρίστρια (ΕΔ).

(β) Η παρακολούθηση των ενεργειών της ΕΔ για διορισμό συμβούλων, με σκοπό την επίσπευση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οφέλους των πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας.

Για τα πιο πάνω, η ΑΕ ζήτησε ενημέρωση από την ΕΔ της Λαϊκής Τράπεζας και τους νομικούς της συμβούλους, ήτοι το δικηγορικό γραφείο Α. Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ που είχαν διοριστεί από τον τέως Διοικητή Π. Δημητριάδη το Μάρτιο του 2013.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top