ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η σχολική παραβατικότητα και η βία στα σχολεία αποτελούν ένα καυτό θέμα το οποίο απασχολεί τόσο τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις όσο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Σίγουρα το προσωπικό της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (Ο.Α.Π.) και του Παρατηρητηρίου για τη Βία στα Σχολεία (ΠΑ.ΒΙ.Σ), προσφέρει μέσα στα μέτρα του δυνατού και του εφικτού, ότι καλύτερο μπορεί να επιτευχθεί, για την πρόληψη, αντιμετώπιση και εξάλειψη των σοβαρών κρουσμάτων βίας και παραβατικότητας μέσα στις σχολικές μονάδες.


Η σχολική βία είναι οι πράξεις στο χώρο του σχολείου οι οποίες αφορούν στη χρήση βίας με στόχο την απειλή, το εξαναγκασμό, τον εξευτελισμό, την υποταγή ή και το τραυματισμό προσώπων. Συγκρούσεις μεταξύ ατόμων και βανδαλισμοί επίσης εντάσσονται στο πλαίσιο της σχολικής βίας.
Η σχολική παραβατικότητα είναι οι πράξεις στο χώρο του σχολείου οι οποίες παραβαίνουν τους κανονισμούς του σχολείου με ή χωρίς τη χρήση βίας.
Διαβάζοντας τους ορισμούς που έχουμε δώσει, για τη σχολική βία και την παραβατικότητα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η ύπαρξη αυτών στα σχολεία, διότι οι μαθητές σαν μέρος της ευρύτερης κοινωνίας σίγουρα επηρεάζονται από αυτήν. Μερικοί μαθητές σε ατομικό ή και σε ομαδικό επίπεδο, μεταφέρουν αυτές τις αρνητικές συμπεριφορές στο χώρο του σχολείου και ενάντια στους συμμαθητές, τους δασκάλους και καθηγητές τους ή ακόμα και στα περιουσιακά στοιχεία του σχολείου. Όπως οι περισσότεροι μαθητές μεταφέρουν θετικές συμπεριφορές στο σχολικό περιβάλλον, έτσι και κάποιοι μαθητές με αδύνατο χαρακτήρα, μεταφέρουν αρνητικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές.


Και εδώ είναι η ρίζα του προβλήματος. Το σχολείο και ο χώρος της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει περισσότερο πομπός παρά δέκτης τόσο γνώσης αλλά και κοινωνικής συμπεριφοράς. Το σχολείο, θα πρέπει να καλλιεργεί συμπεριφορές και να τις εκπέμπει προς την ευρύτερη κοινωνία με στόχο την βελτίωσή της και όχι να επαναπαυόμαστε στο γεγονός ότι η ευρύτερη κοινωνία επηρεάζει τις συμπεριφορές των μαθητών. Αυτό είναι αλήθεια αλλά ας προσπαθήσουμε να αντιστρέψουμε την τάση, με το σχολείο να επηρεάζει θετικά το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Η κοινωνία, η οποία στιγματίζεται από την ανισότητα, το έγκλημα, τις αδυναμίες της δικαιοσύνης, τα άσχημα πρότυπα, την ατιμωρησία, δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Το σχολικό περιβάλλον όμως, σαν πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, μπορεί! Πρέπει να δημιουργήσουμε ασπίδες ενάντια στις αρνητικές συμπεριφορές και δόρατα θετικών συμπεριφορών ενάντια στα κακώς έχοντα της κοινωνίας. Και αυτή πρέπει να είναι η κοινωνική ευθύνη του σχολείου.

 

Ως εκ τούτου είναι αναγκαίο σαν κοινωνία, να δημιουργήσουμε ένα όραμα για την εικόνα του σχολείου και να ορίσουμε την αποστολή του. Στην επίτευξη αυτής της αποστολής του σχολείου, έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι γονείς και το Κράτος μέσα από τους Θεσμούς και τις υπηρεσίες που προσφέρει.


Στόχος όλων, πρέπει να είναι η δημιουργία ενός καλύτερου σχολικού περιβάλλοντος, που να διοχετεύει γνώσεις και ήθος στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, και του οποίου η ανάπτυξης, θα επηρεάσει θετικά τις συμπεριφορές των μαθητών.
Οι μαθητές χρειάζονται κοινωνικά πρότυπα, ορθόδοξη παιδεία και ήθος.


Για την επίτευξη αυτών των στόχων πρέπει οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, να προσδιορίσουν και εφαρμόσουν την αναγκαία οργανωτική κουλτούρα στα σχολεία. Να προσδιοριστούν οι αξίες, οι αρχές, τα πιστεύω, οι κανονισμοί, οι πολιτικές, οι διαδικασίες και να καθοριστούν οι μη επιτρεπόμενες συμπεριφορές τόσο από τους καθηγητές όσο και από τους μαθητές μέσα στην τάξη και στον περίγυρο των εγκαταστάσεων του σχολείου.


Είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί η κοινωνική ευθύνη των σχολικών μονάδων καθώς επίσης, να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των μαθητών, των δασκάλων/καθηγητών, γονέων, της ευρύτερης κοινωνίας και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του κράτους, για να επιτευχθούν τα επιθυμητά θετικά αποτελέσματα.

Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη παιδείας και ήθους, θα μας βοηθήσει όλους να ζούμε αρμονικά και δυναμικά μέσα στην κοινωνία, διαγράφοντας πνευματική και κοινωνική πρόοδο.

 

 

 

Δρ Χαράλαμπος Λουκά

Καθηγητής American College

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top