ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑ: Το χρονικό της καταστροφής – Τα γεγονότα στην εμπόλεμη ζώνη από την πρώτη μέρα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ&VIDEO)

ΣΥΡΙΑ: Το χρονικό της καταστροφής – Τα γεγονότα στην εμπόλεμη ζώνη από την πρώτη μέρα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ&VIDEO)

Η εν εξελίξει τουρκική εισβολή στην βόρια Συρία έχει συνταράξει όλο τον κόσμο, για την άνευ προηγουμένου θηριωδία των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους ενάντια στους Κούρδους πολίτες της Συρίας και τους μαχητές του SDF.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Πέραν αυτού, τα γεγονότα που έφεραν την αρχή του πολέμου, ξεκινούν από την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την βόρια Συρία, δίνοντας έτσι το έναυσμα στον Ερντογάν να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις για την δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας».

Η κύρια κουρδική δύναμη της Συρίας αποκάλεσε την πράξη αυτή των ΗΠΑ ως «πισώπλατη μαχαιριά», αφού τον Ιανουάριο, οι Αμερικάνοι απείλησαν την Τουρκία πως θα την καταστρέψουν οικονομικά εάν επιτεθεί στους Κούρδους.

07/10 - Η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων με επιδρομή σε βάση στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η επιδρομή ήταν αεροπορική με τη συμμετοχή μαχητικών και drones. Κουρδικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι η επιδρομή έγινε εντός του τουρκικού εδάφους και όχι εντός του Συριακού.

08/10 - Aεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την εισβολή

09/10 – Η Διεθνής Κοινότητα σύσσωμη καταδίκασε την τουρκική εισβολή, ενώ γίνονται αναφορές για τα πρώτα θύματα. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ανέφεραν ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία. Την ίδια μέρα, έδωσε παράταση για ένα χρόνο, η τουρκική εθνοσυνέλευση στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σε Συρία και Ιράκ, υπερψηφίζοντας ‘υπόμνημα’ της τουρκικής κυβέρνησης.

Το ίδιο 24ωρο, έξι αμερικάνικα επανδρωμένα οχήματα, μετέβηκαν στην πόλη Κομπανί, για να αποτρέψουν σύγκρουση μεταξύ των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF-δυνάμεις Κούρδων της Συρίας) και του τουρκικού στρατού.

10/10 - Σφοδρές συγκρούσεις σε συριακά μεθοριακά χωριά ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις που προωθούνται και τους στρατιώτες των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Την ίδια μέρα, ο τουρκικός στρατός, κατέλαβε δύο χωριά κοντά στην πόλη Ρεσουλαϊν που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα εντός της Συρίας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αν η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία εξοντώσει τον εκεί κουρδικό πληθυσμό. Η Διεθνής Κοινότητα και το Νάτο καλούν την Τουρκία, να τερματίσει την επιχείρηση της στην βόρια Συρία.

Στην Κύπρο, ένα βρετανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος απογειώθηκε από τις αγγλικές βάσεις στην Λεμεσό και κατευθύνθηκε προς την Συρία.

11/10 - Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην πόλη Ταλ Αμπιάντ και στα περίχωρά της, στη βόρεια Συρία, η οποία εδώ και τρεις ημέρες αποτελεί στόχο τουρκικής επίθεσης. Την ίδια μέρα η Τουρκία συνεχίζει το «body count» με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ να μεταβαίνει στο κέντρο συντονισμού της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» και αφού αναφέρεται στα πεπραγμένα των τελευταίων ωρών καταλήγει τονίζοντας πως οι νεκροί κούρδοι από 277 τα ξημερώματα πλέον έφτασαν τους 342.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, διεθνολόγος και –ο πιο σημαντικός- προεδρικός ακόλουθος που υπηρέτησε υπό τους Μπους, Ομπάμα και Τραμπ, ανέφερε πως «οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις των ΗΠΑ και κατά συνέπεια το κτύπημα «δεν ήταν λάθος», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει για το περιστατικό, όπου ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε περιοχή πολύ κοντά σε αμερικάνικη στρατιωτική βάση.  

Η Πρόεδρος της Συνέλευσης κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να ενεργήσουν υπεύθυνα και την Τουρκία να τερματίσει μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο παραβίασης των διεθνών προτύπων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε επίσης ότι από την Τετάρτη που ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση έχουν σκοτωθεί και 49 μαχητές από τις ομάδες Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top