Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Κενά στη μίσθωση βιομηχανικών τεμαχίων διαπίστωσε η Επιτροπή Ελέγχου

16.01.2020
19:04
Πολιτική

Κενά στους όρους και το πλαίσιο μίσθωσης βιομηχανικών οικοπέδων ή τεμαχίων γης διαπίστωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου μετά από τη συζήτηση θέματος, που ενέγραψε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης για τη σύμβαση μίσθωσης βιομηχανικού οικοπέδου στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου σε δημόσιο χώρο πρασίνου.

Με βάση τις δηλώσεις Βουλευτών μετά τη συνεδρία της Επιτροπής την ευθύνη για τα κακώς κείμενα στη μίσθωση βιομηχανικών τεμαχίων φέρει το Υπουργείο Εμπορίου και όχι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι δρουν και αποφασίζουν με βάση το συμφέρον τους.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα που ενέγραψε ο κ. Περδίκης, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Εμπορίου προκήρυξε διαγωνισμό, για οικόπεδο σε τεμάχιο στο οποίο υπήρχε εργοστάσιο επειδή ο μισθωτής δεν ανταποκρινόταν, στις υποχρεώσεις του.
 
Πρόσθεσε πως η προσφορά κατακυρώθηκε στον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη και ανέφερε ότι ακολούθως ο πρώτος μισθωτής προσέφυγε στο Δικαστήριο και ο κ. Αγκαστινιώτης ζήτησε και πέτυχε ακύρωση της σύμβασης που συνομολόγησε για το τεμάχιο και ζήτησε να παραχωρηθεί νέο τεμάχιο, υπογράφοντας σύμβαση για τεμάχιο 8.000 τετραγωνικών μέτρων.
 
Αφού παρατήρησε πως το όλο ζήτημα δεν έτυχε ορθής διαχείρισης από το Υπουργείο Εμπορίου καθώς θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί η ελεύθερη χρήση, του τεμαχίου πριν προκηρυχθεί διαγωνισμός, είπε πως ο κ. Αγκαστινιώτης αντί να αξιοποιήσει το νέο το τεμάχιο που πήρε με νέα σύμβαση έναντι 8.000 ευρώ ετήσιο ενοίκιο για 33 χρόνια.  Κατασκεύασε υποστατικό - αποθηκευτικό χώρο 600 τετραγωνικών αξίας 300.000 ευρώ, ενώ ζήτησε τεμάχιο για κατασκευή 2.000 τετραγωνικών και υπέβαλε σχέδια.
 
Ακολούθως ανέφερε αφού παρήλθαν τα 3 έτη που δικαιούται κάποιος να υπενοικιάσει βιομηχανικό τεμάχιο και συγκεκριμένα μετά από 3 χρόνια και 4 μήνες, ενημέρωσε το Υπουργείο Εμπορίου ότι θα πωλήσει το συμβόλαιο για 1,8 εκ. και  ζήτησε την έγκριση του Υπουργείου Εμπορίου.
 
Δηλαδή ο κ. Αγκαστινιώτης βρέθηκε με 1,5 εκ στην τσέπη επειδή συνήψε μια σύμβαση, συνέχισε ο Γενικός Ελεγκτής προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εμπορίου ηθελημένα ή άθελα λειτούργησε ευνοιοκρατικά, προς τον κ. Αγκαστινιώτη.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε ακολούθως σε επιστολή του  κ. Αγκαστινιώτη ως Προέδρου του ΚΕΒΕ προς το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου στην οποία ανέφερε ότι «κακώς το μέλος μας κατάγγειλε τη ΔΕΦΑ», προσθέτοντας ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων και ειδικής μεταχείρισης υπέρ του κ. Αγκαστινιώτη.
 
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Εμπορίου είπε στην Επιτροπή ότι το Υπουργείο είχε τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα στη διαχείριση της υπόθεσης. Πρόσθεσε πως μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη του ενοικιαστή του αρχικού τεμαχίου, ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι πρέπει να αποκατασταθεί το αθώο μέρος, όπως και έγινε.
 
Είπε ακόμα πως διαφωνεί με τη θέση για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του κ. Αγκαστινιώτη.
 
Ο κ. Αγκαστινιώτης που παρέστη στη συνεδρία είπε πως δεν νιώθουμε ότι κάναμε κάτι παράνομο, ή ότι εκμεταλλευτήκαμε το κράτος.
 
Πρόσθεσε ότι ο Γολγοθάς άρχισε το 2015 όταν διάβασε διαφήμιση του Υπουργείο Εμπορίου ότι θα βγάλει πλειστηριασμό κτήριο στη βιομηχανική περιοχή και ο προσφοροδότης θα πάρει σύμβαση 99 ετών και τότε ο ίδιος σε συνεργασία με άλλους υπέβαλαν την ψηλότερη προσφορά και εξασφάλισαν τη σύμβαση.
 
Ανέφερε ότι η σύμβαση είναι πανομοιότυπη με τις υπόλοιπες συμβάσεις για βιομηχανικές ζώνες.
 
Είπε πως μετά την υπογραφή της σύμβασης κάθε μήνα με επιστολή ζητούσε να του παραχωρηθεί το τεμάχιο καθώς είχε αγοράσει τα μηχανήματα.
 
Πρόσθεσε πως ο προκάτοχος του τεμαχίου, ο οποίος για 18 χρόνια δεν πλήρωνε το μισθίο, μας έβγαλε διάταγμα για το οποίο κλήθηκε αργότερα και ενημερώθηκε. Συνεχίζοντας είπε πως του πρότειναν το απέναντι τεμάχιο και αποδέχθηκε την προσφορά.
 
Στη συνέχεια ανέφερε πως ούτε τούβλο δεν κτίσαμε πριν την άδεια οικοδομής και ότι το τεμάχιο επιθεωρήθηκε από το Τμήμα Δασών και πως για σκοπούς της ανάπτυξη κόπηκαν μόνο 4 πεύκα από το πεζοδρόμιο. Τα υπόλοιπα φυτά δεν χρειαζόταν άδεια για να κοπούν είπε απαντώντας στη θέση του κ. Περδίκη ότι του παραχωρήθηκε χώρος πρασίνου για την ανάπτυξη και κόπηκαν πολλά δέντρα για την ανάπτυξη.
 
Αφού ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του κτηρίου για το οποίο υπέβαλε σχέδια, είπε πως εντόπισε ότι βγήκαν προς πώληση τεμάχια που συνορεύουν με τα δικά του και στα οποία λειτουργεί τα υφιστάμενα εργοστάσια του και για αυτό σκέφτηκε να πωλήσει το υπό συζήτηση τεμάχιο για να αγοράσει το άλλο που συνορεύει με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του. Πρόσθεσε πως δεν απέκρυψε, από το Υπουργείο Εμπορίου την τιμή πώλησης που συμφώνησε και πως από την υποβολή της αίτησης του για υπενοικίαση παρήλθαν 447 ημέρες χωρίς να πάρει απάντηση, την ώρα που έδωσαν άλλες 54 εγκρίσεις παγκύπρια και εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει δυσμενής διάκριση προς τον ίδιο και ότι υπόκειται σε τεράστιες ζημιές.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως κατά τη συνεδρία ξεκαθάρισε πως η πρακτική ένας να υπενοικιάζει δεν είναι παράνομη. «Δεν θέλουμε να δοθεί η εντύπωση ότι έγινε κάτι παράνομο ή μεμπτό», πρόσθεσε αναφέροντας ότι η ευθύνη βαραίνει το Υπουργείο. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι χρειάζεται επικαιροποίηση και βελτίωση των όρων μίσθωσης και υπενοικίασης βιομηχανικών τεμαχίων.
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως είναι εκπληκτικά τα όσα βλέπουν το φως σε σχέση με το Υπουργείο Εμπορίου τα τελευταία 7 χρόνια και  δεν υπάρχει κανένας να αναλάβει πολιτικές ή άλλες ευθύνες. Διευκρίνισε περαιτέρω πως δεν ελέγχεται ο κ. Αγκαστινιώτης αλλά λογοδοτεί και ελέγχεται το Υπουργείο Εμπορίου.
 
Ο κ. Περδίκης είπε πως από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχουν γενικότερα προβλήματα στη διαχείριση βιομηχανικών τεμαχίων και επιβάλλεται να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς. Μετά από λανθασμένους χειρισμούς ένας χώρος πρασίνου στην είσοδο της Λευκωσίας, στο κόμβο της βιομηχανικής περιοχής χάνεται, συμπλήρωσε.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ