ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ: Απορρίφθηκε αίτημα για έκδοση γυναίκας στη Ρωσία – Της καταλόγισαν κλοπή κρατικών κονδυλίων

ΚΥΠΡΟΣ: Απορρίφθηκε αίτημα για έκδοση γυναίκας στη Ρωσία – Της καταλόγισαν κλοπή κρατικών κονδυλίων

Αίτημα των ρωσικών αρχών για έκδοση γυναίκας από τη Ρωσία στην χώρα της για υπόθεση κλοπής κρατικών κονδυλίων, απέρριψε τον περασμένο μήνα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Η απόφαση (16/12/2019) παρουσιάζει νομικό ενδιαφέρον και όχι μόνο, καθώς η γυναίκα που είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2018 στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, βάσει της ετυμηγορίας του Δικαστή, Νικόλα Γεωργιάδη, γλύτωσε την έκδοσή της για λόγους υγείας.

Το Δικαστήριο λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν ότι η εκζητούμενη πάσχει από μυασθένεια (Gravis) κι αφού πρώτα άκουσε τις μαρτυρίες που παρουσίασε η συνήγορος υπεράσπισής της, Μαρία Νεοφύτου, πείστηκε ότι οι συνθήκες κράτησής της σε περίπτωση έκδοσής της δεν θα διασφάλιζαν βασικά δικαιώματα της ύποπτης σε σχέση με την υγεία της.

Στη βάση, λοιπόν, εύλογων νομικών επιχειρημάτων η αίτηση απορρίφθηκε.

Να σημειωθεί ότι οι ρωσικές Αρχές καταλογίζουν στην εν λόγω γυναίκα ότι κατά το 2016 προέβη σε κλοπή κρατικών κονδυλίων, εκμεταλλευόμενη πρόγραμμα που αποσκοπούσε στην «πραγματοποίηση σειράς διεθνών εκθέσεων και παρουσιάσεων για προαγωγή στο εξωτερικό των επιτευγμάτων της ιατρικής στη Ρωσία».

Θεώρησαν ότι χειραγώγησε τις προσφορές ενδιαφερόμενων εταιρειών σε δυο περιπτώσεις για να κερδίσει συμβόλαια συγκεκριμένη εταιρεία, πίσω από την οποία κρυβόταν η εκζητούμενη, σύμφωνα πάντα με το αίτημα των ρωσικών αρχών.

Θεωρούν, ακόμη, ότι το κράτος είχε απώλειες τουλάχιστον 3.000.000 ρουβλιών (σ.σ. 43.000 ευρώ), μετά από ενέργειες της εκζητούμενης, Μ.Σ., η οποία μαζί με άλλα πρόσωπα –όπως υποστηρίχθηκε- ενήργησαν έτσι ώστε να δημιουργηθεί πλασματικός ανταγωνισμός.

Αν και η Μ.Σ. παρουσίασε μαρτυρίες και στοιχεία για να καταρρίψει τις θέσεις των ρωσικών Αρχών, αυτό που προσμέτρησε -όπως σημειώσαμε- ήταν η μυασθένεια και η αδυναμία της Ρωσίας να εγγυηθεί τις ασφαλείς συνθήκες κράτησής της.

Να σημειωθεί πως η Μ.Σ. έθεσε ζήτημα ως προς την αντιμετώπισή της από μέλη της Αστυνομίας στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. Βάσει των θέσεων που παρουσίασε στο δικαστήριο, ο διαβατηριακός έλεγχος της ίδιας και του συζύγου της διήρκησε περίπου 30 λεπτά, ενώ δεν τους εξηγήθηκε ο λόγος περιορισμού τους (όταν κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η Μ.Σ. ήταν στο Stop List).

Υποστήριξε μεταξύ άλλων πως ο αστυνομικός της μιλούσε στα ελληνικά, έβγαλε το κλειδί αυτοκινήτου από τη μίζα χωρίς εξηγήσεις και απείλησε με σύλληψη της ίδιας και του συζύγου της, γιατί διαμαρύρονταν επειδή δεν τους επεξηγούνταν οι λόγοι του περιορισμού της.

Να σημειωθεί ότι η Μ.Σ. διετέλεσε μεταξύ άλλων αναπληρώτρια επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκπαίδευσης της Ρωσίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top