ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εurostat: Μόλις ένα διευθυντικό στέλεχος στα τρία ήταν γυναίκα στην ΕΕ το 2018

Εurostat: Μόλις ένα διευθυντικό στέλεχος στα τρία ήταν γυναίκα στην ΕΕ το 2018

Περισσότερα από 6,7 εκατομμύρια άτομα κατείχαν διευθυντική θέση στην ΕΕ27 το 2018 και συγκεκριμένα 4,3 εκατομμύρια άνδρες (63% όλων των διευθυντικών στελεχών) και 2,5 εκατομμύρια γυναίκες (37%), σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Επιπλέον, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου εισηγμένων εταιρειών στην ΕΕ (28%) και λιγότερο από το ένα πέμπτο των ανώτερων στελεχών (18%).

Ειδικότερα, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε διευθυντικά επαγγέλματα κατά θέση στην Κύπρο ήταν το εξής: 19% διευθυντικά στελέχη, 9% μέλη διοικητικού συμβουλίου, 18% ανώτερα στελέχη. Στην Ελλάδα τα ποσοστά ήταν 32% ως διευθυντικά στελέχη, 10% ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου και 18% ως ανώτερα στελέχη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών μεταξύ των διευθυντικών θέσεων καταγράφεται στη Λετονία, το μόνο κράτος μέλος όπου οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία (53%) σε αυτό το επάγγελμα. Ακολουθεί η Βουλγαρία (49%), η Πολωνία (48%), η Εσθονία (46%), η Σλοβενία ​​(44%), η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Σουηδία (από 42%), η Ιρλανδία (41%) και η Πορτογαλία (40%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο στην Κύπρο (19%), ακολουθούμενες από το Λουξεμβούργο (23%), τη Δανία (27%), την Ιταλία (28%), τις Κάτω Χώρες (29%), την Τσεχία και τη Γερμανία (από 31%), καθώς και την Ελλάδα, την Κροατία, τη Μάλτα και την Αυστρία (από 32%). Σε επίπεδο ΕΕ, μόλις το ένα τρίτο (37%) των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες. Το μερίδιο αυτό αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με το 2012 (36%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών μελών διοικητικού συμβουλίου στις μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες καταγράφεται στη Γαλλία (45%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (38%), το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία (από 36%), καθώς και τις Κάτω Χώρες και τη Φινλανδία (από 34%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα πέμπτο των μελών διοικητικού συμβουλίου στην Εσθονία και την Κύπρο (από 9%), την Ελλάδα και τη Μάλτα (από 10%), τη Λιθουανία (12%), το Λουξεμβούργο (13%), καθώς και την Τσεχία (18%) και τη Βουλγαρία (19%). Σε επίπεδο ΕΕ, πάνω από το ένα τέταρτο (28%) των μελών διοικητικού συμβουλίου είναι γυναίκες. Από το 2012, το μερίδιο αυτό έχει αυξηθεί κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες από 15%.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των ανώτερων στελεχών των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στη Ρουμανία (34%), Εσθονία (33%), Λιθουανία (30%) και Λετονία (29%) και περίπου το ένα τέταρτο στη Βουλγαρία και τη Σλοβενία ​​(από 27%) καθώς και στη Σουηδία (24%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών ανώτερων στελεχών καταγράφεται στο Λουξεμβούργο (6%) και στην Αυστρία (8%), την Τσεχία (11%), Κροατία και Ιταλία (από 12%), το Βέλγιο και τη Σλοβακία (από 13%), τη Γερμανία και την Πολωνία (από 14%), καθώς και στην Ολλανδία και την Πορτογαλία (από 15%). Σε επίπεδο ΕΕ, λιγότερο από το ένα πέμπτο (18%) ανώτερων στελεχών είναι γυναίκες. αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2012 (10%).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα, μέσω γραπτής δήλωσης του, στην οποία εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην έξοδο, ενώ την ίδια ώρα «πυροβολεί» και τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top