ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ζητήθηκαν προσφορές για Απ. Ανδρέα, συνεχίζουμε παρά την πανδημία

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ζητήθηκαν προσφορές για Απ. Ανδρέα, συνεχίζουμε παρά την πανδημία

Προσφορές για την επόμενη φάση αποκατάστασης του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία, ζήτησε η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία συνεχίζει τους σχεδιασμούς για σειρά έργων, παρά τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω πανδημίας.

«Μέσα σε συνθήκες περιορισμού λόγω του κορωνοϊού, η Τεχνική Επιτροπή, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνέχισαν να εργάζονται μέσω τηλεδιασκέψεων», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας ότι δεν έχουν σταματήσει ούτε μια εβδομάδα.
 
Τον Μάρτιο και Απρίλιο, που τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, οι εργασίες στα εργοτάξια σταμάτησαν, ωστόσο προχώρησαν οι σχεδιασμοί και η προετοιμασία εγγράφων και προσφορών για σειρά έργων που προωθούνται με το UNDP, είπε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, στο διάστημα αυτό ζητήθηκαν προσφορές για τη δεύτερη και τρίτη φάση αποκατάστασης του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, που περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης στο μεσαιωνικό παρεκκλήσι, τη στήριξη του γειτονικού κτηρίου και φροντίδα του περιβάλλοντα χώρου.
 
Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι σχεδιασμοί ώστε να αποκατασταθούν οκτώ εκκλησίες, οκτώ τζαμιά, καθώς και επτά κρήνες, πολλές από την οθωμανική περίοδο, ενώ ζητήθηκαν προσφορές και για τον ευπρεπισμό του χώρου δύο κοιμητηρίων.
 
Για την προώθηση των έργων αυτών βρίσκεται σε επαφή η Τεχνική Επιτροπή και το UNDP και με την ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδημητρίου.
 
Ταυτόχρονα, είπε ότι η Τεχνική Επιτροπή προσβλέπει στην άρση των περιορισμών στα εργοτάξια, ώστε να συνεχιστούν τα έργα που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, έχουν επηρεαστεί οι εργασίες στο Αρμενομονάστηρο Σουρπ Μαγκάρ (Αγίου Μακαρίου), στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ιακώβου στη νεκρή ζώνη, το περιτείχισμα της εκκλησίας της Παναγίας της Άσσιας ώστε να προληφθούν μελλοντικές πλημμύρες, καθώς και η αποπεράτωση των εργασιών στην εκκλησία Αγίων Σεργίου και Βάκχου στον Άη Σέρκη.
 
Είναι πολλά τα έργα που έχουν σταματήσει, ενώ για άλλα αναμένουμε την έναρξή τους, όπως είναι η Παναγία Κανακαριά, πρόσθεσε ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής. Προβλήματα, όπως η παράταση συμβολαίων και άλλα πρακτικά ζητήματα μελετώνται και θα αντιμετωπιστούν, συμπλήρωσε.
 
Είπε τέλος ότι την Τετάρτη, η Τεχνική Επιτροπή είχε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με 40 Ε/κ και Τ/κ “Heritage YouthAmbassadors”, τους νέους που προσφέρουν εθελοντική υπηρεσία για τη συντήρηση, προώθηση και παρακολούθηση των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top