ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΟΥΛΗ: Μονόλεπτος σιγή για χαμό Αλέκου Μαρκίδη, θυμάτων χούντας Αθηνών και γενοκτονίας Αρμενίων

ΒΟΥΛΗ: Μονόλεπτος σιγή για χαμό Αλέκου Μαρκίδη, θυμάτων χούντας Αθηνών και γενοκτονίας Αρμενίων

Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής εις μνήμην του πρώην Γενικού Εισαγγελέα και πρώην Βουλευτή Αλέκου Μαρκίδη, καθώς και των θυμάτων της χούντας των Αθηνών και της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Λαμβάνοντας τον λόγο προ ημερησίας διατάξεως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης προχώρησε σε μια παρουσίαση σύντομου βιογραφικού του Αλέκου Μαρκίδη, σύμφωνα με το οποίο γεννήθηκε στη Λευκωσία, τον Ιανουάριο του 1943 και σπούδασε Νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η πολιτική του πορεία άρχισε από το ΔΗΣΥ του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας μεταξύ 1979 – 1993 και Αναπληρωτής Πρόεδρος μεταξύ 1993 και1995. Στις βουλευτικές εκλογές του 1995 εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ και επανεξελέγη το 1991 με τον συνασπισμό ΔΗΣΥ - Κόμμα Φιλελευθέρων.

Υπηρέτησε το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας από το 1995 μέχρι τον Απρίλιο του 2003. Επιπλέον στις προεδρικές εκλογές του 2003 διεκδίκησε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

«Η είδηση της απώλειας του Αλέκου Μαρκίδη, μιας σπουδαίας προσωπικότητας με σημαντικές παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή και ιστορία του τόπου, προκάλεσε θλίψη τόσο στον πολιτικό και νομικό κόσμο όσο και σε ολόκληρη την Κύπρο», σημείωσε.

Εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Βουλής στη σύζυγο και τους οικείους του.
 
Θλιβερές επέτειοι χούντας Αθηνών και Γενοκτονίας Αρμενίων
 
«Την 21η Απριλίου συμπληρώθηκαν 53 χρόνια από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα με το οποίο επιβλήθηκε το δικτατορικό καθεστώς της χούντας που κατέλυσε τη Δημοκρατία στη χώρα που την γέννησε», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

«Η σκοτεινή επταετία σημάδεψε την ελληνική ιστορία και κοινωνία», είπε, προσθέτοντας ότι «θύμα της προδοτικής συμπεριφοράς της χούντας των Αθηνών υπήρξε και η Κύπρος η οποία πληρώνει το τίμημα μέχρι και σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε επίσης ότι η Βουλή έχει καθιερώσει την 24η Απριλίου ως εθνική ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του αρμενικού έθνους και έχει εγκρίνει σχετικά ψηφίσματα.

«Αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματά της, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στη διεθνή κοινότητα για παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας», ανέφερε και ευχαρίστησε τον Αντιπρόσωπο των Αρμενίων στη Βουλή Βαρτκές Μαχτεσιάν για την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top