ΚΟΙΝΩΝΙΑ

'Έφυγε' ο Γιώργος Τορναρίτης - 'Τον ευχαριστώ για όσα μας πρόσφερε'

'Έφυγε' ο Γιώργος Τορναρίτης - 'Τον ευχαριστώ για όσα μας πρόσφερε'

Απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης (06/08) στην Αθήνα, όπου νοσηλευόταν, ο Γεώργιος Κρ. Τορναρίτης, διακεκριμένος, συγγραφέας, συλλέκτης, εικαστικός δημιουργός και ιδρυτής μουσείων.

Με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο γιος του Νίκος, ανέφερε ότι «σήμερα το πρωί έφυγε για το παντοτινό ταξίδι ο πατέρας μου Γιώργος Τορναρίτης. Τον ευχαριστώ για όσα μας πρόσφερε και για όσα χάρισε στην κοινωνία την τέχνη και τον πολιτισμό. Από σήμερα αναπαύεται εν ειρήνη».

Ο Γεώργιος Τορναρίτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 2 Ιανουαρίου 1936 και εργάστηκε για δεκαετίες ως δικηγόρος, ασχολήθηκε επίσης ενεργά με τη Φυσική Ιστορία και την κυπριακή παράδοση αλλά και τη ζωγραφική, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του το οποίο έχει αποσταλεί από την οικογένεια του.

Το Ίδρυμα Τορναρίτη – Πιερίδη Θαλάσσιας Ζωής, το οποίο ίδρυσε το 1992, μαζί με τον Δημήτρη Πιερίδη, προχώρησε στη δημιουργία δύο ξεχωριστών Μουσείων. Το Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη – Πιερίδη, το οποίο τώρα στεγάζεται στην Αγία Νάπα και φέρει το όνομα «Θάλασσα» και το Μουσείο Παλαιοντολογίας Τορναρίτη – Πιερίδη στις παλαιές αποθήκες στη Λάρνακα. Και τα δύο μουσεία είναι τα πρώτα του είδους τους στην Κύπρο, το δε «Θάλασσα» βραβεύθηκε από την ΕΕ ως ένα από τα καλύτερα Μουσεία της Ευρώπης.

Συνέγραψε αρκετές μελέτες και βιβλία και έχει εκθέσει ατομικά, εκτός της Κύπρου, στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Βερολίνο. Έλαβε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο Γιώργος Τορναρίτης ήταν γιος του Κρίτωνα Τορναρίτη, του πρώτου Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πατέρας του Κρίτωνα Τορναρίτη, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, του Χριστόφορου Τορναρίτη και της Μαίρης Τορναρίτη.

Συλλυπητήτια ανακοίνωση από τον ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος, η ηγεσία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Τορναρίτη, την οικογένεια και τους οικείους του, για την απώλεια του αγαπημένου του πατέρα Γιώργου Τορναρίτη.

Ο Γιώργος Τορναρίτης υπήρξε μια εξέχουσα και πολυσχιδής προσωπικότητα που υπηρέτησε τον τόπο με εντιμότητα, ήθος και απαράμιλλη θέληση για ανάδειξη πολλών πτυχών της κυπριακής ζωής με αποτέλεσμα ν’ αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό αλλά και πολιτιστικό έργο.

Πάντα ανήσυχος ως χαρακτήρας, εξωτερίκευε πολλά από τα ταλέντα του μέσω της τέχνης και ειδικότερα της ζωγραφικής, λαμβάνοντας μέρος με έργα του σε σημαντικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Κύπρο και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατη αυτή στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου όπου παρουσίασε την έκθεσή του με γενικό τίτλο «Memories and Hope of Cyprus».

Υπηρέτησε δε τη νομική επιστήμη ως δικηγόρος για αρκετά χρόνια ενώ θήτευσε και ως μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κατά τα έτη 1962-65.

Το 1984 ίδρυσε το πρώτο Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής στην Κύπρο, το επονομαζόμενο «Θάλασσα», στην Αγία Νάπα. Το 1992 μαζί με τον Δημήτρη Πιερίδη, σύστησαν το Ίδρυμα Θαλάσσιας Ζωής, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος και στο οποίο δώρισε την προσωπική του συλλογή απολιθωμάτων, κογχυλιών καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό ενώ από κοινού προχώρησαν και στη δημιουργία του Μουσείου Παλαιοντολογίας Τορναρίτη- Πιερίδη στις παλαιές αποθήκες στη Λάρνακα.

Και τα δύο μουσεία αποτέλεσαν σημεία αναφοράς εφόσον ήταν τα πρώτα στην Κύπρο που φιλοξένησαν ανάλογες θεματικές, ενώ το «Θάλασσα» βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα από τα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης.

Το 2011 του απονεμήθηκε από την Κυπριακή Πολιτεία το μετάλλιο «Στασίνος» για την ίδρυση των μουσείων και γενικότερα για την πολύτιμη προσφορά του στον πολιτισμό της Κύπρου.

Αναμφίβολα η απώλειά του Γιώργου Τορναρίτη αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας. Εκφράζουμε και πάλι τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top