ΕΛΛΑΔΑ

ΜΠΙΛΙΡΑΚΗΣ - ΝΤΌΙΤΣ - ΗΠΑ: 'Ξεκαθαρίστε στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις'

ΜΠΙΛΙΡΑΚΗΣ - ΝΤΌΙΤΣ - ΗΠΑ: 'Ξεκαθαρίστε στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις'

Οι Συμπρόεδροι της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκης και Τεντ Ντόιτς σε επιστολή τους στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ζητούν όπως ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι η συνέχιση των προκλήσεων της στην Ανατολική Μεσόγειο θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και να ζητήσει την άμεση επιστροφή του Όρουτς Ρέις και τον τερματισμό των προκλητικών της ενεργειών στην περιοχή.

«Στο νομοσχέδιο "East Med Act" επιστήσαμε την προσοχή στις μακροχρόνιες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή, και συγκεκριμένα στις προσπάθειές της (Τουρκίας) "να παρέμβει στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της", καθώς και στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της ελληνικής επικράτειας», επισημαίνουν.

Οι Αμερικανοί Βουλευτές παρουσιάζουν την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή στην οποία έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πλέγμα συνεργιών που οικοδομείται πάνω στη βάση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και φέρνει κοντά όλους τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ. Κάνουν, επίσης, αναφορά σε μια μεγάλη περιφερειακή συνεργασία, η οποία υπονομεύεται από τις απειλές και τη διπλωματία των κανονιοφόρων που προτάσσει η Τουρκία.

Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι η στάση της Άγκυρας υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα.

«Ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων και των στρατηγικών εταίρων των ΗΠΑ έχει εμπεδωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματική δυναμική που δημιουργήθηκε όταν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος άρχισαν τις τριμερείς τους συναντήσεις έχει μετατραπεί σε μια πολύ μεγαλύτερη περιφερειακή προσπάθεια. Το γεγονός ότι αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει πλέον και τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία και την Ιορδανία, συνιστά μια εξέλιξη που συμβάλλει στη διαφύλαξη των αμερικανικών συμφερόντων. Το γεγονός ότι η Τουρκία απαντά σε μια τέτοια συνεργασία με απειλές και με τη διπλωματία των κανονιοφόρων είναι απαράδεκτο», τονίζουν οι δύο Βουλευτές.

Ο Γκας Μπιλιράκης και Τεντ Ντόιτς παροτρύνουν τον Μάικ Πομπέο να ζητήσει ξεκάθαρα από την Τουρκία την άμεση επιστροφή του Ορούτς Ρέις και τον τερματισμό των προκλήσεων. Όπως αναφέρουν, «η κοινοβουλευτική μας ομάδα και πολλοί άλλοι συνάδελφοι στο Κογκρέσο είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στις προσπάθειες προστασίας των αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων και εταίρων».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top