ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι βιώσιμες μεταφορές απαιτούν πολιτικές, δήλωσε Κύπριος Βουλευτής σε τηλεδιάσκεψη ΕΕ

Οι βιώσιμες μεταφορές απαιτούν πολιτικές, δήλωσε Κύπριος Βουλευτής σε τηλεδιάσκεψη ΕΕ

Η επίτευξη βιώσιμων μεταφορών απαιτεί πολιτικές σε κυβερνητικό και τοπικό επίπεδο που θα δίνουν προτεραιότητα στους χρήστες ώστε να τους παρέχονται πιο προσιτές, δίκαιες και καθαρές εναλλακτικές λύσεις, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της βιώσιμης και έξυπνης κινητικότητας, στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με θέμα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ): Για μια βιώσιμη και κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη», που διοργανώθηκε από την τρέχουσα Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι η μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί, δεδομένου ότι απαιτεί μια περιεκτική, συνεκτική, συντονισμένη και οριζόντια προσέγγιση που θα ενσωματώνει όλες τις τομεακές πολιτικές.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κύπρο, ο κ. Πιττοκοπίτης επεσήμανε ότι ο τομέας των μεταφορών αποτελεί την πρώτη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ευθύνεται για το 50% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας.
 
Σημείωσε ότι στόχος της Κύπρου είναι η μείωση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών κατά 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017 και, προς τούτο, προωθείται η μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων και η επιλογή εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.
 
Ο κ. Πιττοκοπίτης είπε, επίσης, ότι στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης που υιοθέτησε και εφαρμόζει η Κύπρος, προωθούνται Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, καθώς και πολιτικές που στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών για πεζούς και ποδηλάτες.
 
Ο Κύπριος Βουλευτής επεσήμανε τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές αρχές, μέσω της εφαρμογής πράσινων πολιτικών και σχεδίων δράσης για το κλίμα, προκειμένου να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Πιττοκοπίτης εξήρε τη σημασία του Επενδυτικού Σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας για την παροχή κινήτρων και την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με στόχο την ομαλή μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερες και χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμες μεταφορές.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top