ΠΟΛΙΤΙΚΗ

BINTEO - AL JAZEERA: Τα ζητήματα που προκύπτουν στην διερεύνηση - 'Κλειδί' οι ημερομηνίες συναντήσεων και καταγγελιών

BINTEO - AL JAZEERA: Τα ζητήματα που προκύπτουν στην διερεύνηση - 'Κλειδί' οι ημερομηνίες συναντήσεων και καταγγελιών

Υπάρχει ένα αλαλούμ δημόσιων τοποθετήσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων του βίντεο του Al Jazeera, με την Αστυνομία να ενημερώνει πως διερευνά τις θέσεις των 3 πρωταγωνιστών και τον δικηγόρο κ. Πιττάτζιη να δηλώνει πως έχει ήδη προβεί σε καταγγελίες και όλα όσα διαδραματίστηκαν έγιναν σκοπίμως.

Του Γιώργου Τάττη

Κατόπιν εορτής ή λόγω συνείδησης και νομιμότητας;
Φυσικά, το ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί είναι το κατά πόσον οι εν λόγω καταγγελίες έγιναν κατόπιν εορτής, μετά από άλλη ενδεχομένως πληροφόρηση των εμπλεκόμενων για το ποιόν των ερευνητών δημοσιογράφων. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν έγινε κάποια καταγγελία στο ενδιάμεσο των πολλών συναντήσεων που έλαβαν χώρα, ή εάν π.χ. υπήρξε όντως σχετική ενημέρωση προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα για την προσπάθεια των 3 εμπλεκομένων προσώπων να αποκαλύψουν τους παράνομους, όπως υποστηρίζουν.

Θα πρέπει επισης να δοθούν και απαντήσεις, σε σχέση με τις αρμοδιότητες των εν λόγω προσώπων και το γιατί ενεπλάκη ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, καθώς δεν φαίνεται να έχει τέτοιο δικαιοδοσία ούτε άλλη επαγγελματική ιδιότητα που να εξηγεί την δική του εμπλοκή. Τέλος, προκύπτουν και προφανώς ζητήματα δεοντολογίας, σε σχέση με την συμμετοχή ατόμων που κατέχουν αιρετά πολιτειακά αξιώματα σε τέτοιων διαστάσεων επενδύσεις που εκ των πραγμάτων προϋποθέτουν συνεργασία με δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιους λειτουργούς.

Η υπόθεση στην Αστυνομία
Σημειώνουμε πως έχουν δοθεί οδηγίες στην Αστυνομία από την Νομική Υπηρεσία, τον Γενικό Εισαγγελέα συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου για να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης. Οι οδηγίες είναι ρητές. Να μελετηθεί στη βάση του συνόλου και των ισχυρισμών που προβάλλονται. Με σημερινή του δήλωση ο Γενικός Εισαγγελέας έχει επίσης διατάξει διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων.

Έγιναν οι καταγγελίες λέει ο Δικηγορικός Σύλλογος
Στο μεταξύ, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, επιβεβαίωσε την καταγγελία Πιττάτζη στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και την ΜΟΚΑΣ.
«Όντως ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης είχε τηλεφωνήσει στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και οι λειτουργοί του είπαν πως είναι θέμα Αστυνομίας και απευθύνθηκε στη ΜΟΚΑΣ, δίνοντας λεπτομέρειες για το τι είχε γίνει» είπε, με την εν λόγω καταγγελία να γίνεται στις 29 Οκτωβρίου του 2019, δηλαδή 3 ημέρες μετά από την τελευταία συνάντηση.

Κάτι για το οποίο αναφέρεται και η εταιρεία Giovani Group η οποία ενημέρωσε πως «τη συγκεκριμένη περίπτωση την καταγγείλαμε, μέσω του δικηγόρου μας, στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή κατά την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη συνάντηση που είχαμε μαζί τους».

Η «μάχη» με τις ημερομηνίες των συναντήσεων και των καταγγελιών
Πάντως, ο κ. Συλλούρης, στις χθεσινές του δηλώσεις είπε πως πέρσι επέλεξε να περάσει την ημέρα της ονομαστικής του εορτής (σ.σ. 26 Οκτωβρίου) με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, στελέχη της εταιρείας του και τον μεσάζοντα. Κάτι το οποίο παραπέμπει στην τελευταία συνάντηση που διαδραματίστηκε στο πολύκροτο βίντεο του Al Jazeera.

Ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης, επιβεβαίωσε ουσιαστικά την εν λόγω ημερομηνία της συνάντησης, επισημαίνοντας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στο ΡΙΚ ότι δεν ήταν στο δείπνο που έγινε στις 26 Οκτωβρίου.
«Γιατί πριν τη συνάντησή τους, τους είχα ενημερώσει. Είπα και του κ. Τζιοβάννη ρίξε τα πάνω μου, γιατί αυτοί είναι επικίνδυνοι άνθρωποι. Εγώ είμαι ελεγχόμενη οντότητα γιατί έχω υποχρέωση να γίνει αναφορά», δήλωσε στη συνέχεια ο δικηγόρος.

Παράλληλα, είπε πως «θυμάμαι πριν να φάμε μαζί, έστειλα μήνυμα στον άλλο μεσίτη. Τους είπα ότι ήταν όλα πιθανά για να μαζέψω καταγγελίες. Γιατί την ίδια μέρα έβγαλα το τηλέφωνο πάνω και ηχογράφησα. Είμαι υποχρεωμένος να τα έχω. Του είπα 'κ. Τζιοβάνη πρόσεχε τους, δεν μου άρεσαν αυτοί άνθρωποι».

Επιπρόσθετα, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΙΓΜΑ, διερωτήθηκε «εάν η πρόθεση μου ήταν να συνεργαστώ με τους συγκεκριμένους ανθρώπους τότε γιατί μόλις βρέθηκα μαζί τους πέρσι έκανα εσωτερική αναφορά στο γραφείο μου. Αν πρόθεση μου ήταν να συνεργαστώ, γιατί την επόμενη μέρα έστειλα μήνυμα στον Άγγλο μεσίτη; Με ρώτησε, αυτοί θέλουν παρανομίες, τι κάνουμε; Του απάντησα. Τους είπα ότι είναι όλα πιθανά. Για να τους ψαρέψω. Έχω το μήνυμα, από πέρσι, όχι φέτος».

Στην συνέχεια τονίζει ότι «από την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά το συμβάν, τηλεφώνησα στον δικηγορικό σύλλογο και τους ενημέρωσα για το τι έγινε. Αν πιστεύετε ότι είναι σοβαρό μου είπαν, να κάνετε αναφορά στις αρμόδιες Αρχές», ενώ διευκρινίζει προς υπεράσπισή του πως «η έναρξη της διαδικασίας συλλογής στοιχείων έγινε για σκοπούς αναφοράς. Δεύτερη μέρα στάλθηκαν μηνύματα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top