ΔΙΕΘΝΗ

Εξουδετέρωση τεράστιας βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Πολωνία

Εξουδετέρωση τεράστιας βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Πολωνία

Οι βατραχάνθρωποι - πυροτεχνουργοί του πολεμικού ναυτικού της Πολωνίας κατάφεραν σήμερα να εξουδετερώσουν μία από τις μεγαλύτερες βόμβες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, που εντοπίστηκε στον βυθό ενός καναλιού ναυσιπλοΐας στη βορειοδυτική Πολωνία, ανακοίνωσε σήμερα το πολεμικό ναυτικό της χώρας.


Η πρωτοφανής στα χρονικά επιχείρηση, που απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς, για την εξουδετέρωση της βόμβας "Tallboy", βάρους άνω των 5 τόνων, η οποία μπορεί να προκαλέσει μικρού μεγέθους σεισμική δόνηση, ολοκληρώθηκε χωρίς να προκληθούν ζημιές, παρά το γεγονός ότι, αντίθετα με τον αρχικό σχεδιασμό, η βόμβα τελικά εξερράγη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, τον οποίο έριξε βρετανικό αεροσκάφος τον Απρίλιο του 1945, «μπορεί να θεωρηθεί ότι εξουδετερώθηκε», ανακοίνωσε σε ένα δελτίο τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του 8ου στολίσκου της πολωνικής παράκτιας άμυνας Γκρζεγκόρζ Λεβαντόβσκι.

Για λόγους ασφαλείας, οι πυροτεχνουργοί είχαν εξ αρχής αποκλείσει την παραδοσιακή μέθοδο της πυροδότησης, της πλέον συνηθισμένης όμως επίσης πολύ πιο βίαιης κι εξαιρετικά επικίνδυνης στην περίπτωση μιας βόμβας μήκους άνω των 6 μέτρων με 2,4 τόνους εκρηκτικής ύλης, που ισοδυναμεί με 3,6 τόνους TNT, η οποία βρισκόταν σε βάθος 12 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού, κοντά σε κατοικημένη περιοχή και σημαντικές υποδομές.

Επέλεξαν, επομένως, τη διαδικασία της ταχείας ανάφλεξης, δηλαδή της καύσης του φορτίου σε μια θερμοκρασία κάτω από το όριο της πυροδότησης. Εντέλει, «η διαδικασία της ανάφλεξης μετατράπηκε σε πυροδότηση», είπε ο Λεβαντόβσκι, όμως «χωρίς κίνδυνο για τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν άμεσα στην επιχείρηση».

Ένας εκπρόσωπος τύπου της δημοτικής αρχής του Σβινοούιστσε σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν υπάρχουν αναφορές για «καμία ζημιά» στην υγεία των πολιτών, σε κτίρια ή σε υποδομές της πόλης.

Περίπου 750 κάτοικοι της περιμέτρου ασφαλείας των 2,5 χλμ κλήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και η κυκλοφορία στους δρόμους και τα δρομολόγια των πλοίων ανεστάλησαν στην πόλη αυτή με πληθυσμό 40.000 κατοίκους, στα σύνορα με τη Γερμανία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top