ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Moody's επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, θετικές οι προοπτικές

Ο Moody's επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, θετικές οι προοπτικές

Ο οίκος Moody`s επιβεβαίωσε σήμερα όλες τις αξιολογήσεις και εκτιμήσεις των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης αξιολόγησης Β3 των μακροπρόθεσμων καταθέσεων των δύο κυπριακών τραπεζών. 

Οι προοπτικές αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και των δύο τραπεζών, σύμφωνα με τον Moody’s, «παραμένουν θετικές».

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής αντικατοπτρίζει τη βελτίωση στο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των δύο τραπεζών, καθώς και τα ενισχυμένα κεφαλαιακά τους επίπεδα, σε σύγκριση με πριν από λίγα χρόνια, που αντισταθμίζονται από τους αρνητικούς κινδύνους, οι οποίοι απορρέουν από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία.

Επιπλέον, οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες του οίκου ότι οι δύο κυπριακές τράπεζες θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν σε πιο απαιτητικό περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας πολύ πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα από εποπτικές αρχές.
 
Σημειώνει ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαίων (CET1) της Τράπεζας Κύπρου ήταν στο 14,3% στο τέλος Ιουνίου του 2020 και αρκετά πάνω από τον ελάχιστο δείκτη που απαιτούν οι εποπτικές αρχές του 9,7%, ενώ για την Ελληνική Τράπεζα ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στο 19,8% στο τέλος Ιουνίου του 2020, αρκετά πάνω από τον ελάχιστο CET1 του 9,55% που απαιτούν οι αρχές.
 
Ενώ ο Moody`s αναγνωρίζει ότι η σχετική ενίσχυση στα προφίλ φερεγγυότητας των δύο τραπεζών «ασκεί ήδη ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις», λόγω των «σχετικά χαμηλών επιπέδων» στα οποία βρίσκονται οι αξιολογήσεις τους, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να οδηγεί σε «σημαντική αβεβαιότητα», όπως τονίζει ο οίκος.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, παραμένουν στο υψηλό επίπεδο του 22% των ακαθάριστων δανείων στα τέλη Ιουνίου 2020, παρά τη μείωση τους μετά τη συμφωνία για πώληση ΜΕΧ, ενώ για την Ελληνική Τράπεζα αναφέρει πως διαθέτει υψηλό δείκτη ΜΕΧ στο 26,4% ή 19,5% εάν αφαιρεθούν τα δάνεια που εγγυάται η κυπριακή Κυβέρνηση.

Τρεις προϋποθέσεις για αναβάθμιση των αξιολογήσεων
------------------------
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι αξιολογήσεις των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν τα επόμενα τρίμηνα εάν οι τράπεζες διατηρήσουν τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητά, εάν αποδειχθεί περιορισμένος ο αντίκτυπος στην ποιότητα του ενεργητικού τους μετά την επανέναρξη των δόσεων για δάνεια που βρίσκονται επί του παρόντος σε αναστολή και εάν περιοριστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top