ΔΙΕΘΝΗ

Ήθελε να βομβαρδίσει το Ιράν ο Τραμπ - Η παρέμβαση που του άλλαξε γνώμη

Ήθελε να βομβαρδίσει το Ιράν ο Τραμπ - Η παρέμβαση που του άλλαξε γνώμη

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, την περασμένη εβδομάδα, κάτι που αποφεύχθηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή αφότου οι σύμβουλοί του επέμειναν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσαν στους New York Times, τέσσερις κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Τραμπ πιεσμένος από την εκλογική ήττα του (την οποία ακόμα δεν παραδέχεται) αλλά και από το γεγονός ότι οι βαριές κυρώσεις που έχει βάλει στην Τεχεράνη δεν έχουν αναγκάσει την ιρανική κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είχε σχεδόν πάρει την απόφαση του βομβαρδισμού, αλλά δεν αποκλείει και κάποιου άλλου είδους στρατιωτική δράση εναντίον πολιτοφυλακών που στηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή, πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του στις 20 Ιανουαρίου.

Το Ιράν αντέδρασε έντονα και προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση εις βάρος του, θα υπάρξει σφοδρή απάντηση. Αναλυτές παρατηρούν με προβληματισμό πως παρότι ο Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα την ήττα του, φαίνεται να θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του στην εξωτερική πολιτική, καθώς παράλληλα ανακοίνωσε και περαιτέρω απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τους New York Times, αξιωματούχοι της κυβέρνησης είπαν στον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι επιθεωρητές της πυρηνικής υπηρεσίας του ΟΗΕ ανέφεραν ότι τα αποθέματα του Ιράν σε πυρηνικά υλικά αυξήθηκαν σημαντικά και ότι η Τεχεράνη απαγορεύει την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν αποδείξεις για πυρηνική δραστηριότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρίσκεται σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ενώ οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή συμφωνία με το Ιράν – Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία – είναι βέβαιο ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση και τάσσονται υπέρ της εκ νέου έναρξης συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Στο εσωτερικό μέτωπο ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται τώρα να στρέφεται και εναντίον των Ρεπουμπλικανών, με αφορμή την εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία της Τζόρτζια. Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας σε αυτή τη νότια πολιτεία στην οποία νικητής αναδείχθηκε ο Τζο Μπάιντεν. Ο 74χρονος Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η καταμέτρηση κάθε ψήφου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα «δεν σημαίνει κάτι» επειδή δεν έγινε ιδιαίτερη έρευνα για τις επιστολικές ψήφους.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αντέδρασαν, επιμένοντας ότι οι επιστολικές ψήφοι και οι υπογραφές που έφεραν έχουν ήδη ελεγχθεί και μάλιστα δύο φορές. Παρ’ όλα αυτά ο Τραμπ έχει δώσει στη νομική του ομάδα εντολή να καταθέσουν και άλλες προσφυγές, με τον ισχυρισμό της νοθείας. Από την ημέρα των εκλογών το επιτελείο Τραμπ έχει καταθέσει 16 προσφυγές, όμως από αυτές μόνο μια δικαιώθηκε – στην Πενσιλβάνια μπλοκαρίστηκε η παράταση της διορίας για να επικυρώσουν τις υπογραφές τους πολίτες που έστειλαν επιστολικές ψήφους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κριθούν άκυρες περίπου 2.000 επιστολικές ψήφοι. Βέβαια ο Μπάιντεν προηγείται στην πολιτεία αυτή με 67.653 ψήφους, οπότε η εξέλιξη δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εμφανίσθηκε σε καμία επίσημη εκδήλωση, εκτός από μια, από την 3η Νοεμβρίου και μετά. Αντίθετα ο Τζο Μπάιντεν και η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, συνεχίζουν τη διαδικασία για τη μεταβίβαση της εξουσίας, όπως μπορούν αφού δεν υπάρχει η συνεργασία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Χθες συμμετείχαν σε ενημέρωση για θέματα εθνικής ασφαλείας, ενώ η σύζυγος του Μπάιντεν, Τζιλ, μίλησε σε συνδιάσκεψη για την εκπαίδευση των παιδιών των στρατιωτικών.

Κίσινγκερ προς Μπάιντεν: «Αρχισε γρήγορα να μιλάς με το Πεκίνο»

O πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ έσπευσε να δώσει συμβουλές στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο. Τον παρότρυνε να κινηθεί γρήγορα προκειμένου να αποκαταστήσει τις γραμμές επικοινωνίας με την Κίνα, οι οποίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, αλλιώς, προειδοποίησε, η κρίση μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα σε στρατιωτική σύγκρουση.

«Εάν δεν υπάρξει κάποια βάση για συνεργασία, ο κόσμος θα διολισθήσει σε μια καταστροφή παρόμοια με εκείνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο Κίσινγκερ σε ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ του πρακτορείου Μπλούμπεργκ. Πρόσθεσε ότι οι υπάρχουσες στρατιωτικές τεχνολογίες θα κάνουν μια τέτοια κρίση «ακόμα πιο δύσκολα ελέγξιμη» σε σύγκριση με τις κρίσεις του παρελθόντος.

Χ. Κίσινγκερ

«Η Αμερική και η Κίνα οδεύουν προς αντιπαράθεση και διαχειρίζονται τη διπλωματία τους με συγκρουσιακό τρόπο», σχολίασε ο 97χρονος Κίσινγκερ. «Ο κίνδυνος είναι ότι κάποιες κρίσεις που θα προκύψουν θα ξεπεράσουν τη ρητορική και θα εξελιχθούν σε στρατιωτική σύγκρουση». Ο βετεράνος διπλωμάτης που άνοιξε τον δρόμο για την ιστορική επίσκεψη του προέδρου Νίξον το 1972 στην Κίνα, πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η κοινή απειλή της πανδημίας θα αποτελέσει ένα άνοιγμα για πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των δύο κρατών όταν αναλάβει την εξουσία ο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες, παρότι οι δύο πλευρές έφτασαν στην «πρώτη φάση» μιας εμπορικής συμφωνίας στις αρχές του χρόνου. Εκτοτε, η πανδημία κορωνοϊού που ξέσπασε στην Ουχάν της Κίνας, έγινε παγκόσμια, σκοτώνοντας περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο άτομα και διαλύοντας οικονομίες σε όλο τον πλανήτη.

Πηγή: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top