ΚΥΠΡΟΣ

Eρευνήτρια στο RISΕ: Mηχανισμοί αξιολόγησης πολιτικών για κλιματική αλλαγή

Eρευνήτρια στο RISΕ: Mηχανισμοί αξιολόγησης πολιτικών για κλιματική αλλαγή

Οι οποιεσδήποτε πολιτικές και στρατηγικές για την κλιματική αλλαγή απαιτούν τη δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών παρακολούθησης, προκειμένου να συλλέγονται τα αναγκαία δεδομένα που να επιτρέπουν την αξιολόγηση της εφαρμογής των πολιτικών αυτών και της αποτελεσματικότητάς τους, λέει στο ΚΥΠΕ η ερευνήτρια στο κέντρο αριστείας RISE, Mαρίνα Νεοφύτου.

 

Η κ. Νεοφύτου μίλησε στο ΚΥΠΕ με αφορμή πρόσφατο συνέδριο που φιλοξένησε το RISE με τίτλο «Digital Twins for Sustainability» στο πλαίσιο του Enviroinfo 2020. Το EnviroInfo είναι μια διεθνής και διεπιστημονική σειρά συνεδρίων για κορυφαίες περιβαλλοντικές τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Το κύριο θέμα του EnviroInfo2020 ήταν η αναδυόμενη ερευνητική ιδέα των ψηφιακών διδύμων, φυσικών ή αστικών περιβαλλόντων και διαδικασιών, προς την αειφορία και την προηγμένη νοημοσύνη.

H κ. Νεοφύτου εξηγεί πως η ανάλυση των δεδομένων μπορεί να στέλνει έγκαιρες προειδοποιήσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στο κοινό και μπορούν (τα δεδομένα) να συμβάλουν στην αποφυγή μεγάλων φυσικών και οικονομικών ζημιών, σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η ερευνήτρια στο RISE εξηγεί στο ΚΥΠΕ πως οι πόλεις είναι πολύπλοκα συστήματα που συνδέονται με οικονομικές, οικολογικές και δημογραφικές συνθήκες και παραμέτρους και για την καλύτερη κατανόηση αυτών των συστημάτων, αναπτύσσονται ψηφιακά δίδυμα της πόλης.

«Τα ψηφιακά δίδυμα είναι ουσιαστικά ρεαλιστικά μοντέλα υπολογιστών που είναι ικανά να προσομοιώσουν τη λειτουργία μιας πόλης σε υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας. Με τη χρήση αισθητήρων και άλλων ψηφιακών εργαλείων για την παραγωγή δεδομένων υψηλής ποιότητας, οι ερευνητές μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες για ένα μεγάλο αριθμό παραμέτρων μιας πόλης, όπως την ποιότητα του αέρα, τη ροή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και πολλών άλλων διαστάσεων της αστικής ζωής», αναφέρει.

Όπως λέει, με τη χρήση αυτών των μοντέλων μπορούμε να προσομοιώσουμε και να κατανοήσουμε τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις τους.

«Μπορούμε για παράδειγμα να δούμε πώς μια αλλαγή στα στο κυκλοφοριακό σύστημα θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα και τους χρόνους διακίνησης των πολιτών -ή πως ή φύτευση δέντρων θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα της πόλης. Η χρήση αυτών των συστημάτων μπορεί να βοηθήσει τους αρμοδίους να δουν πώς οι αποφάσεις τους θα επηρεάσουν την πόλη και τους πολίτες της και τους βοηθούν να λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις», αναφέρει.

Το συνέδριο δεν καταπιάστηκε με την παρούσα πανδημία του COVID-19 και πώς αυτή σχετίζεται με τη συμπεριφορά του ανθρώπου προς το φυσικό του περιβάλλον, τα ζώα και την έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, ωστόσο η κ. Νεοφύτου σημειώνει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, έχουν άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία με τρανταχτό παράδειγμα την ατμοσφαιρική ρύπανση που συνδέεται με 600 με 800 πρόωρους θανάτους στην Κύπρο.

«Χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο ως προς την παραγωγή και κατανάλωση τροφής, με περισσότερους, πιο ορθούς και επεξηγηματικούς ελέγχους σε όλη τη διάρκεια της αλυσίδας, από την φάρμα στο πιάτο του καταναλωτή. Η στροφή προς την χορτοφαγία θα αμβλύνει και θα μειώσει την πιθανότητα μελλοντικών ιών που προέρχονται από ζώα, ενώ θα ανακουφίσει κάπως τη μεγάλη πίεση που δέχονται τα οικοσυστήματα από την κτηνοτροφία», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κύπρο που βρίσκεται σε μια περιοχή του πλανήτη (Μεσόγειος) με πολύ οξύ το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και για το ποιες πολιτικές και στρατηγικές θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα, η κ. Νεοφύτου απαντά ότι σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα η κλιματική αλλαγή φαίνεται να είναι αδιαμφισβήτητη και η Μεσογειακή λεκάνη αναμένεται να βιώσει τις πιο δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Ως εκ τούτου, η Κύπρος προβλέπεται να αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή με σημαντικές αυξήσεις της θερμοκρασίας και μείωση των επιπέδων βροχόπτωσης. Θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τις επόμενες δεκαετίες σε διάφορους τομείς όπως της ύδρευσης, της γεωργικής παραγωγής, της υγείας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, του τουρισμού κ.ά», αναφέρει.

Όπως εξήγησε, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικό να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν μέτρα το συντομότερο δυνατό.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με την κ. Νεοφύτου, χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες:
α) μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και
β) μέτρα για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Τονίζει πως προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί φυσικά στα μέτρα και πολιτικές μετριασμού αφού σκοπό έχουν την ανάσχεση της κλιματική αλλαγής. Τέτοιες πολιτικές και μέτρα μπορεί να αφορούν, μεταξύ άλλων:
Τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
Την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας
Την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης
Την προώθηση μιας βιώσιμης γεωργία και κτηνοτροφίας
Την προώθηση της εξοικονόμησης πόρων και της ανακύκλωσης
Την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών
Την κυκλική οικονομία
Τις έξυπνες και πράσινες πόλεις
Την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την καλλιέργεια κουλτούρας

Η κ. Νεοφύτου ρωτήθηκε για την στρατηγική για ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος στη Λευκωσία και σε άλλες πόλεις της Κύπρου και κατά πόσο αυτή κινείται προς την ορθή κατεύθυνση αλλά και για την πολιτική των ψηλών κτιρίων.

«Από αυτά που γνωρίζω τουλάχιστον για το Δήμο Λευκωσίας η στρατηγική ανάπτυξης του αστικού περιβάλλοντος κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, αφού έχει ως κύριο στόχο τη ολοκληρωμένη βιώσιμη αστική ανάπτυξη που περιλαμβάνει δράσεις βιώσιμης κινητικότητας, βιοκλιματικό σχεδιασμό και έξυπνης πόλης», αναφέρει.

Σύμφωνα με την κ. Νεοφύτου, επιπλέον, μέσα από την εφαρμογή της στρατηγικής έξυπνης πόλης στο Δήμο Λευκωσίας θα υπάρχει δυνατότητα καταγραφής δεδομένων που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια, τον αέρα και σε συνδυασμό με την υλοποίηση του έργου iNicosia του κέντρου Αριστείας RISE, που προνοεί για τη δημιουργία ενός δίδυμου της πόλης θα μπορούμε να σχεδιάσουμε πολιτικές που θα προσαρμόζονται και να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της πόλης και στις αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών και των επιχειρήσεων της.

Για την πολιτική των ψηλών κτιρίων περιορίστηκε να πει ότι είναι ωφέλιμη, όταν γίνεται με ένα καλά μελετημένο σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη τις χρήσεις στην πόλη.

Για το RISE

Το RISE αποτελεί ένα Κέντρο Αριστείας στην Κύπρο που στοχεύει στην ενσωμάτωση της ακαδημαϊκής έρευνας και της βιομηχανικής καινοτομίας μέσω της μεταφοράς γνώσης και τεχνολογίας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Το RISE διεξάγει διεπιστημονική έρευνα και καινοτομία στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με έμφαση στην έρευνα διαδραστικών μέσων, έξυπνων συστημάτων και αναδυόμενων τεχνολογιών.

Πρόκειται για μία κοινοπραξία μεταξύ των τριών δημοσίων πανεπιστημίων της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), του Δήμου Λευκωσίας, και δύο φημισμένων οργανισμών, το Ινστιτούτο Max Planck for Informatics (Γερμανία) και το University College London – UCL (Ηνωμένο Βασίλειο).

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top