logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΦΟΙΤΗ-TEXT

Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου συμμετέχει σε ευρωπαϊκή έρευνα για ανάπτυξη νέων αλγορίθμων θεραπευτικής φροντίδας ασθενών με καρκίνο

 22 Δεκ 2020 Δελτία Τύπου

Το πρόγραμμα αφορά ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ηλικίας πέραν των 65 ετών που ενδέχεται να αναπτύξουν καρδιοτοξικότητα ως αποτέλεσμα της αντικαρκινικής τους θεραπείας


Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου (ΟΚΤΚ) ενισχύει και αναβαθμίζει επιτυχώς τις ερευνητικές του δραστηριότητες στα πεδία της κλινικής και μεταφραστικής έρευνας στον καρκίνο. Πρόσφατα, έλαβε έγκριση για χρηματοδότηση ερευνητικής πρότασης που κατατέθηκε τον Ιούνιο 2020, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα και καινοτομία, «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020», της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διασφάλιση χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάνει περήφανο το Ογκολογικό Κέντρο, αφού αναδεικνύει το επίπεδο εργασιών και δραστηριοτήτων του και δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να συμμετέχουν σε πολυκεντρικές κλινικές μελέτες. Ακόμη, ενισχύει την προσήλωσή του στον πρωταρχικό στόχο του, που είναι η ποιοτική παροχή κλινικών υπηρεσιών στους ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση αποτελεί συνεργασία 12 φορέων (κλινικών κέντρων, εταιρειών και πανεπιστημίων) από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Κύπρου κ.ά. Τον συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Φωτιάδη του Τμήματος Μηχανικής. Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ για διάρκεια 4 ετών.

 
Το ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο «CARDIOCARE» αφορά στην ανάπτυξη νέων αλγορίθμων θεραπευτικής φροντίδας ασθενών με καρκίνο του μαστού, ηλικίας πέραν των 65 ετών που ενδέχεται να αναπτύξουν καρδιοτοξικότητα ως αποτέλεσμα της αντικαρκινικής τους θεραπείας. Αυτή η κατηγορία ασθενών αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ωστόσο η συμμετοχή τους σε κλινικές μελέτες παραμένει διαχρονικά και σε παγκόσμιο επίπεδο αναλογικά μικρή. Επιπλέον, οι ασθενείς αυτές μπορεί να έχουν συννοσηρότητες που συχνά καθιστούν τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μια σύνθετη υπόθεση και επομένως ένα σημαντικό αντικείμενο για έρευνα.

Η ολιστική προσέγγιση των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος «CARDIOCARE» και στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισής τους στην κλινική πράξη, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και τον ρόλο συμπεριφορικών και ψυχολογικών παρεμβάσεων.

Το ΟΚΤΚ θα συμμετέχει ενεργά στις δύο κλινικές φάσεις του Προγράμματος:
Η πρώτη φάση αφορά στη συλλογή αναδρομικών δεδομένων (κλινικών, βιολογικών, καρδιολογικών κ.ά.) από αρχεία ασθενών που έλαβαν θεραπεία στο Κέντρο τα προηγούμενα χρόνια. Η δεύτερη φάση αφορά στη συμμετοχή ασθενών σε προοπτική κλινική μελέτη μετά από σχετική λεπτομερή ενημέρωση και συγκατάθεσή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα δεδομένα στη δεύτερη φάση του Προγράμματος, θα συλλεχθούν με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου των ασθενών ή/και ηλεκτρονικών βραχιολιών που θα τους δοθούν στο πλαίσιο της μελέτης. Η συμμετοχή των ασθενών στην κλινική μελέτη θα έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα και δεν θα επηρεάσει τη σειρά ή το είδος των θεραπειών τους όπως αυτό καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό τους.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021. Εκ μέρους του ΟΚΤΚ συντονίστρια είναι η Δρ. Αναστασία Κωνσταντινίδου, Παθολόγος Ογκολόγος στο Κέντρο και ακαδημαϊκός στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.