ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: 'Κίνδυνος εκτροχιασμού διαδικασίας λύσης από παράνομες ενέργειες'

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: 'Κίνδυνος εκτροχιασμού διαδικασίας λύσης από παράνομες ενέργειες'

Η Κύπρος αγωνίζεται για μια ουσιαστική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού και είναι σημαντικό να τονιστεί προς όλους η ανάγκη να απέχουν από παράνομες ενέργειες και προκλήσεις που ενέχουν τον κίνδυνο εκτροχιασμού και η ΕΕ έχει συγκεκριμένο ρόλο σε αυτό το θέμα, δήλωσε το Σάββατο ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχε με τον Σλοβένο ομόλογό του Δρ. Anže Logar, και τις συνομιλίες που κάλυψαν Κυπριακό, διμερείς σχέσεις και θέματα ΕΕ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την τρέχουσα κατάσταση και τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε την προθυμία της Κύπρου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με βάση το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τις υφιστάμενες συγκλίσεις και την κοινή δήλωση του Φεβρουαρίου 2014. Εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο επίπεδο δέσμευσης να έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

 Είπε ότι ο Σλοβένος ΥΠΕΞ κατανοεί πλήρως τη σημασία της διασφάλισης ότι μια ολοκληρωμένη διευθέτηση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ και ότι η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος μέλος της ΕΕ, και ένας σταθερός, αξιόπιστος πρωταγωνιστής στην περιοχή.

Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που δεν συνδέεται με αναχρονιστικά συστήματα και δομές που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα, συνέχισε.

Ανέφερε ότι η Σλοβενία ετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και η επίσκεψη γίνεται σε μια σημαντική χρονική συγκυρία με δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας  που απαιτούν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ανθεκτικότητα.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι και οι δύο σημείωσαν με ικανοποίηση ότι η συνεργασία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, με αυξημένες διμερείς ανταλλαγές, ιδίως μετά την υπογραφή πριν από τρία χρόνια του ανανεωμένου Μνημονίου Συνεργασίας για τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων.
 
"Με αυτό ως αφετηρία, προχωράμε προς την περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μας, θέτοντάς τον σε τακτική βάση, προκειμένου να προωθήσουμε συνέργειες και να αυξήσουμε τη συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, οι επιχειρήσεις και το εμπόριο", σημείωσε.
 
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι συνομιλίες σήμερα κάλυψαν και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τη μετανάστευση, καθώς και την πανδημία αλλά και περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις κοινού ενδιαφέροντος.
 
Αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Σλοβενίας να συμμετέχει στους MED7 και είπε ότι αυτό θα συζητηθεί στο φόρουμ των επτά μεσογειακών κρατών , λέγοντας ότι η Κύπρος βλέπει την σημασία η Σλοβενία να προσχωρήσει στο φόρουμ και την υποστηρίζει.

Στις δικές του δηλώσεις του, ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είχε μια εξαιρετική συνομιλία με τον ομόλογό του, σημειώνοντας ότι τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν διεξοδικά για την αντιμετώπιση ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που για ορισμένα άλλα κράτη ενδέχεται να μην είναι τόσο σημαντικά.
 
Πρόσθεσε ότι εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει στους MED7 λέγοντας ότι η Σλοβενία, ως μεσογειακή χώρα μοιράζεται κοινές απόψεις με την Κύπρο και είναι σημαντικό για όλες τις χώρες της Μεσογείου να έχουν ισχυρότερη φωνή, καθώς αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα.
 
Ο Δρ Logar είπε ότι είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη διμερή συνεργασία και ότι o κ. Χριστοδουλίδης του παρουσίασε πολλούς τομείς στους οποίους η διμερής συνεργασία θα μπορούσε να ενισχυθεί, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε έναν στρατηγικό διάλογο προς το σκοπό αυτό.
 
Ο Σλοβένος Υπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος αντιμετωπίζει την πανδημία, προσθέτοντας ότι η Σλοβενία έχει να μάθει πολλά από την Κύπρο. Ελπίζει, είπε, ότι σε εύθετο χρόνο και καθώς η διαδικασία εμβολιασμού προχωρά, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν ξανά δια ζώσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ στη Σλοβενία ​​και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
 Ο Δρ Λόγκαρ είπε ότι παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας της χώρας του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, των απειλών και των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, προσθέτοντας ότι η Σλοβενία ​​προσβλέπει στην υποστήριξη της Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες για τη νέα οδηγία για το άσυλο και τη μετανάστευση, προσθέτοντας ότι πρέπει να ακούσουμε τη φωνή χωρών όπως η Κύπρος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα ακανθώδες, αλλά η Σλοβενία ​​θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρει μια ολοκληρωμένη λύση που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις.

Είπε ότι συζήτησαν επίσης το μέλλον των βαλκανικών χωρών και τον στόχο της χώρας του να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων, προσθέτοντας ότι με μια συνετή προσέγγιση θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ένα ρεαλιστικό βήμα προόδου. Ο Σλοβένος Υπουργός μίλησε επίσης για την ανάγκη για ενεργό διάλογο με τις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες κάλυψαν επίσης την αθλητική συνεργασία και τη λεγόμενη υδατική διπλωματία.

Είπε επίσης ότι κάλεσε τον Κύπρο ομόλογό του να επισκεφθεί τη Σλοβενία μαζί με τους επικεφαλής των εμπορικών επιμελητηρίων για συζήτηση θεμάτων διμερούς συνεργασίας.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσόΕυρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top