ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενώπιον Αβέρωφ και υποψηφίων βουλευτών τα προβλήματα των κοινοτήτων του Ακάμα

Ενώπιον Αβέρωφ και υποψηφίων βουλευτών τα προβλήματα των κοινοτήτων του Ακάμα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες του Ακάμα έθεσαν ενώπιον του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και των υποψήφιων βουλευτών του ΔΗΣΥ στην Πάφο, Λίνο Τσοκκά, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη και Γιώργο Δημητριάδη, εκπρόσωποι της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα.


Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, κατά τη διάρκεια των χωριστών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πάφο, οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων ανέδειξαν ότι η κατάσταση στον Ακάμα έχει φτάσει σε τέλμα, με την περιοχή να παραμένει υποανάπτυκτη εδώ και δεκαετίες και το πληθυσμιακό και δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει να αποτελεί σημαντική απειλή για τη μελλοντική ευημερία της.

Όπως επεσήμαναν οι κοινοτάρχες της περιοχής, ώθηση στην κοινωνική και οικονομική απομόνωση των κοινοτήτων του Ακάμα έδωσε η Δήλωση Πολιτικής του 1989, με την οποία μεγάλες περιοχές του Ακάμα και τεράστιος αριθμός ιδιωτικών περιουσιών καθορίστηκαν με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό Προστασία της Φύσης και με μηδενικό συντελεστή δόμησης, χωρίς να δοθεί κανένα αντιστάθμισμα. Οι περιοχές αυτές εντάχθηκαν αργότερα, προστίθεται στην ανακοίνωση, στο Δίκτυο Natura 2000, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής, να επιτραπεί η αξιοποίησή τους μέσω των διαδικασιών που προβλέπει το ίδιο το δίκτυο Natura 2000. «Η παρατεταμένη κυβερνητική απραξία και η μη ανάληψη πολιτικών αποφάσεων, οδήγησαν την περιοχή σε παρακμή» πρόσθεσαν.

Σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, ανέφερε ότι στην περίπτωση της Ίνειας, όλη η περιουσία των κατοίκων της επηρεάστηκε από το διάταγμα του 1989. Είναι αδιανόητο συνέχισε, να στερούμαστε από το 1989 ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, να μην μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με κανένα τρόπο τις περιουσίες μας, να αισθανόμαστε πρόσφυγες στον ίδιο μας τον τόπο, τόνισε.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος της Νεολαίας Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς Σωτήρης Κουππάρης, ανέδειξε ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή του Ακάμα για να αναζητήσουν θέσεις εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση και να αποτραπεί η πλήρης ερήμωση του Ακάμα, χρειάζεται  συνέχισε, πολιτική βούληση και η επίσπευση της ολοκλήρωσης του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόνοιες που να επιτρέπουν ήπια και αειφόρο ανάπτυξη.

Όπως πρόσθεσε ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, το 2016 η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι σε 18 μήνες θα είχαμε Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Σήμερα, έχουν συμπληρωθεί 60 μήνες και ακόμη να ανακοινωθεί το Τοπικό Σχέδιο. Η ολοκλήρωση του Σχεδίου είναι πλέον κόκκινη γραμμή, συμπλήρωσε.

Από τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι, με σεβασμό στο περιβάλλον δικαιούται η περιοχή να έχει βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Τέλος, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΔΗΣΥ άκουσαν με ενδιαφέρον και κατανόηση τα όσα διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, εκφράζοντας τη στήριξή τους στις προσπάθειες των κοινοτικών αρχών της περιοχής να ανατρέψουν τη φθίνουσα πορεία των κοινοτήτων του Ακάμα, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top