ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος περνά στην ανάκαμψη, στο 4,5-5% η ανάπτυξη το 2021

ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος περνά στην ανάκαμψη, στο 4,5-5% η ανάπτυξη το 2021

Η Κύπρος περνά στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη, με στυλοβάτες την ιδιωτική πρωτοβουλία, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας πως το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους, κατά το πρώτο 3μηνο του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 2%. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας για το 2021 θα ανέλθει 4,5%-5,0%.

 
Ο Υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του στο Υπουργείο, είπε αρχικά πως σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους για το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπολογίζεται στο -1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. 
 
Σημείωσε πως η επίδοση της κυπριακής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο είναι και αυτή τη φορά, έστω και ελαφρώς, καλύτερη από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης, ο οποίος σύμφωνα με την Eurostat, φτάνει το -1,8%.
 
Ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε άξιο αναφοράς το γεγονός ότι το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή το 4ο τρίμηνο του 2020, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 2,0% σε σύγκριση με συρρίκνωση 0,6% σε επίπεδο ευρωζώνης.
 
«Η πιο πάνω αύξηση είναι η υψηλότερη που καταγράφεται στην ευρωζώνη ενώ οι πλείστες των ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζουν να έχουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό καταδεικνύει», συνέχισε, «ότι η δυναμικότητα της κυπριακής οικονομίας, η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, προδιαγράφουν πολύ θετικές προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα του έτους».
 
Ο Υπουργός είπε στη συνέχεια πως ο περιορισμός της συρρίκνωσης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στο -1,6% είναι κατά πολύ βελτιωμένος από την αρχική εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι η κυπριακή οικονομία για το 2021 θα επιταχυνθεί από την αρχική εκτίμηση ύψους 3,7% σε ρυθμό μεταξύ 4,5%-5,0%.
 
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη δυναμική της κυπριακής οικονομίας, την επαναλειτουργία της αγοράς, την ταχεία πρόοδο του προγράμματος των εμβολιασμών και την σωστή οικονομική διαχείριση, θα πετύχουμε και αυτό τον στόχο. Όπως καταφέραμε το 2020 - το πιο δύσκολο έτος της πανδημίας - να περιορίσουμε τη μείωση του ΑΕΠ μόνο στο 5,1%, μια αισθητά καλύτερη απόδοση από τον μέσο όρο της ύφεσης στην Ε.Ε. και ασυγκρίτως καλύτερο από τις άλλες χώρες με μεγάλο τουριστικό τομέα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση της τάξης του 7,7%», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κύπρος περνά στην ανάκαμψη, περνά στην ανάπτυξη, με στυλοβάτες την ιδιωτική πρωτοβουλία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσόΕυρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top