Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια - Το Λιμενικό απεγκλώβισε 5 ανθρώπους

09.08.2021
06:42
Ελλάδα

Νύχτα αγωνίας πέρασε η Εύβοια, με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, που αναφέρεται και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες για απομάκρυνση των κατοίκων από τα πύρινα μέτωπα. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετέδωσε σχετικά ότι με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, πέντε πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις φλόγες από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας χθες το βράδυ.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Πευκί Ευβοίας, όπου θα παραμείνουν προσωρινά.

Στο μεταξύ, "δύσκολο" χαρακτήρισε το βράδυ στην Εύβοια, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ενώ πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι "ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια ένταση, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεών μας. Το βράδυ που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο, αλλά τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και οι Ενοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, απέναντι σε πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες".

Οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Εύβοια επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις από τη χώρα μας, αλλά και αυτές που τους παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112, με 23 οχήματα και αναμένονται σήμερα το βράδυ 34 πυροσβέστες και 14 οχήματα από τη Σερβία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι εθελοντές, αλλά και η Περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση. Περαιτέρω, όπως επισήμανε οι υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ βρίσκονταν, και σήμερα (χθες), σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να παράσχουν κάθε συνδρομή όπου και όποτε απαιτηθεί.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 06:00 το πρωί. Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Αναφορικά με την Αττική, είπε ότι η εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται, ενώ υπογράμμισε ότι απόψε (ψες), όπως και (προ)χθες, θα επιτηρούνται καθ`όλη τη διάρκεια της νύχτας, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι περιοχές της Αττικής όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση, για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη στο πεδίο.

Σχετικά με τις νέες πυρκαγιές που χρειάστηκαν εναέρια μέσα, στην Κρήτη και στη Ζάκυνθο, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ελέγχθηκαν γρήγορα και γι` αυτό είναι σε ύφεση, ενώ η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Ηλεία και έχει φτάσει στην Αρκαδία είναι σε ύφεση, αλλά υπάρχουν μικρά μέτωπα που μέχρι στιγμής, όπως τόνισε, αντιμετωπίζονται με επιτυχία, ενώ οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με 34 άτομα και 13 οχήματα από την Τσεχία.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η προσπάθεια όλων συνεχίζεται και είναι μεγάλη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιστατικό με την πτώση πυροσβεστικού αεροσκάφους (τύπου PZL), από την Κεφαλλονιά, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο, υπογραμμίζοντας ότι ο πιλότος και πατέρας δύο παιδιών είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ ανέφερε ότι και ο πυροσβέστης από την Πάρνηθα επιβεβαιώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του.

"Συνεχίζουμε καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια" σημείωσε, ενώ ευχαρίστησε τους πιλότους, τους μηχανικούς και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, που διασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του εναέριου στόλου τους. Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε όλους, "πάνω απ` όλα για τη δική τους ασφάλεια", να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών. "Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε πλήρη ανάπτυξη, παλεύοντας για το καλύτερο απέναντι σε πρωτόγνωρες συνθήκες", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ