ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην Κεντρική Τράπεζα μετά τις υποδείξεις ΔΕΕ για FBME

Συναγερμός στην Κεντρική Τράπεζα μετά τις υποδείξεις ΔΕΕ για FBME

Τρέχει τώρα να αποκαταστήσει άρον-άρον την άδεια λειτουργίας που αφαίρεσε!

Συναγερμός σήμανε την περασμένη βδομάδα στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤΚ), μετά που το Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΔΕΕ), με έδρα το Παρίσι, κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να απέχει από τη λήψη μέτρων, που θα κατέστρεφαν οριστικά το υποκατάστημα της FBME στην Κύπρο.

Μάλιστα το ΔΕΕ προειδοποίησε την Κυπριακή Δημοκρατία πως εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαιτησίας να ενημερώνει ένα μήνα προηγουμένως το Διαιτητικό Δικαστήριο, τους ενάγοντες, τον δικηγόρο τους , τον κ. Mafuru (νόμιμος Διευθυντής της FBME στην Τανζανία όπου εδρεύει η τράπεζα), και όλες τις άλλες ενδιαφερόμενες αρχές για κάθε μέτρο που προτίθεται να λάβει.

Οι υποδείξεις του ΔΕΕ, έφεραν «τούμπα» τις προθέσεις της ΚΤΚ για το οριστικό κλείσιμο του υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο .

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της εφημερίδα η «Χαραυγή», η πιο πάνω απόφαση «άναψε φωτιές» στην ΚΤΚ, ειδικότερα στα αρμόδια τμήματα που χειρίζονται το θέμα, καθώς και στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων , το οποίο προσπαθούσε να αποκαταστήσει άρον-άρον την άδεια FBME, την οποία αφαίρεσε αυθαίρετα προηγουμένως.

Το πιο πάνω γεγονός υποδηλώνει ότι η ΚΤΚ, παρά την πρώτη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, εντούτοις προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος του υποκαταστήματος.

Οι ανησυχίες στο αρμόδιο τμήμα ήταν έντονες, αφού «έτρεχαν» να προλάβουν τυχόν συνέπειες που θα είχαν στην έκβαση της υπόθεσης του ΔΕΕ σε περίπτωση που αποδεικνυόταν ότι η ΚΤΚ είχε προχωρήσει ήδη σε ετσιθελικές ενέργειες και είχε περιφρονήσει την απόφαση του.

Η ΚΤΚ έβαλε λουκέτο από τον περασμένο Ιούλιο στη FBME και φαίνεται ότι απώτερος στόχος και σκοπός της Αρχής Εξυγίανσης (ΚΤΚ) ήταν το οριστικό κλείσιμο της τράπεζας. Τους πρόλαβε όμως την υστάτη και έβαλε φρένο στις μεθοδεύσεις, η απόφαση του ΔΕΕ

Ανδρονικού για εκκαθάριση αλλά…

Και αυτό γιατί, δέκα μήνες μετά το διορισμό του πρώτου διαχειριστή (Χριστοφίδης) διορίστηκε και δεύτερος διαχειριστής (Ανδρονίκου) με αμοιβή 50 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως και επιπλέον αμοιβή για τα έξοδα του.

Ο Χριστοφίδης παραιτήθηκε δεκαπέντε μόλις μέρες τον επίσημο διορισμό του κ. Ανδρονίκου  και σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής ήταν «για προσωπικούς λόγους».

Ωστόσο έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο κ.Χριστοφίδης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση γιατί ο κ. Ανδρονίκου διορίστηκε με σκοπό να οδηγήσει την τράπεζα σε εκκαθάριση, ενέργεια με την οποία φαίνεται να διαφώνησε ο κ. Χριστοφίδης, καθώς είναι σε αντίθεση με την πρώτη κανονιστική διάταξη του Διαιτητικού Δικαστηρίου .

Μόλις πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 13 Μαΐου 2015 η ΔΕΕ επιβεβαίωσε στην πρώτη κανονιστική διάταξη και μόνο τότε συνειδητοποίησαν στην ΚΤΚ σε τι μπελάδες οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δυστυχώς τώρα έχουν πλήρη επίγνωση ότι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν την υπόθεση με τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί.

Παρ’ όλον ότι το ΔΕΕ προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε τετελεσμένα κατά της FBME Κύπρου και σε μονομερείς ενέργειες, εντούτοις η ΚΤΚ ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην εκκαθάριση της αφού πρώτα της αφαίρεσε την άδεια με το διορισμό του κ. Ανδρονίκου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top