ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Το ευρώ έχει ηγετικό ρόλο να παίξει στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ

Μισέλ: Το ευρώ έχει ηγετικό ρόλο να παίξει στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ

Η ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα καταστήσει το ευρώ «ακόμα πιο ελκυστικό διεθνές νόμισμα» το οποίο έχει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, τόνισε σε μήνυμά του με αφορμή τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

 
«Το ευρώ είναι ηγετικό νόμισμα για τις επενδύσεις σε έργα φιλικά προς το κλίμα - περίπου τα μισά πράσινα ομόλογα παγκόσμια εκδίδονται σε ευρώ» υπογράμμισε.
 
Υπογραμμίζοντας πως οι κοινές προσπάθειες συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση τεράστιων επενδύσεων για την αναβάθμιση των οικονομιών της ΕΕ για τον 21ο αιώνα, ο κ. Μισέλ πρόσθεσε πως το ευρώ έχει επίσης καίριο ρόλο στην ψηφιακή μετάβαση.
 
«Ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να πυροδοτήσει περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα και καινοτομία» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις ώστε η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση να έχει επιτυχία. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε, είναι ζωτικής σημασίας η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.
 
Το ευρώ είναι η «νομισματική έκφανση του κοινού Ευρωπαϊκού πεπρωμένου μας» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος τόνισε πως ο στόχος σήμερα είναι καθαρός και αφορά την προστασία του πλανήτη και τη δημιουργία ευημερίας μέσω της καινοτομίας σε σχέση με το κλίμα και τις ψηφιακές τεχνολογίες.
 
Το ευρώ έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο τα τελευταία 20 χρόνια, ανέφερε ο κ. Μισέλ κάνοντας λόγο για ένα πραγματικά ευρωπαϊκό επίτευγμα, με το νόμισμα να «έχει γίνει μέρος του ποιοι είμαστε και πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας ως Ευρωπαίους».
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ακόμα πως το ευρώ έχει εδραιωθεί στην παγκόσμια σκηνή και «παρά τις κρίσεις, το ευρώ έχει αποδειχθεί ανθεκτικό - σύμβολο της Ευρωπαϊκής ενότητας και σταθερότητας» κάτι που ισχύει περισσότερο από ποτέ κατά την περίοδο της πανδημίας οπότε και το νόμισμα παρείχε σταθερότητα για την ΕΕ και αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης.
 
Όπως τονίζει, «ένα ελκυστικό ευρώ θα ενισχύσει τη στρατηγική μας αυτονομία και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τις τολμηρές μας φιλοδοξίες», δίνοντας στην ΕΕ περισσότερο περιθώριο κινήσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΔΗΣΥ: Επίσημα στη μάχη για τις ευρωεκλογές - «Πρέπει να στείλουμε στην Ευρώπη τους καλύτερους εκπροσώπους»

ΔΗΣΥ: Επίσημα στη μάχη για τις ευρωεκλογές - «Πρέπει να στείλουμε στην Ευρώπη τους καλύτερους εκπροσώπους»

Στη σημερινή ειδική Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου, επικυρώθηκε το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top