ΔΙΕΘΝΗ

«Μια ζωή πρόσφυγες» - Η ανθρώπινη ιστορία του Λάκη Λάζου από τα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας - Δείτε βίντεο

«Μια ζωή πρόσφυγες» - Η ανθρώπινη ιστορία του Λάκη Λάζου από τα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας - Δείτε βίντεο

Την ανθρώπινη ιστορία του Έλληνα ομογενή Λάκη Λάζου, ο οποίος διέσχισε τα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας, κατέγραψε η κάμερα της φωτορεπόρτερ του ΚΥΠΕ Κάτιας Χριστοδούλου, η οποία βρίσκεται στην συνοριακή πόλη Σιρέτ, μαζί με την αποστολή «Εθελοντές Γιατροί – Κύπρος».

«Ζω στην Ουκρανία 33 χρόνια. Έτσι έτυχε στη ζωή μας , στην οικογένεια μας να είμαστε μια ζωή πρόσφυγες, ξεκινώντας με τον παππού μου και την Μικρασιατική καταστροφή», αναφέρει ο Έλληνας ομογενής. Στην συνέχεια, προσθέτει, «λόγω του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα η οικογένεια μου βρέθηκε στη Ρουμανία. Όπου και γεννήθηκα. Το 1982 όταν μας αναγνώρισαν ότι είμαστε Έλληνες πολίτες και μας έδωσαν ελληνικά διαβατήρια γυρίσαμε στην πατρίδα μας, κάτι που το θέλαμε πάρα πολύ».

«Το 1989 έφυγα για σπουδές στην τότε Σοβιετική Ένωση, η οποία στη συνέχεια όπως ξέρετε διαλύθηκε και από το 1991 ζω πια στην ανεξάρτητη Ουκρανία, η οποία, σήμερα κινδυνεύει να σβηστεί από το χάρτη λόγω του ρωσικού ιμπεριαλισμού που με ψεύτικα προσχήματα μπήκε στη χώρα και σκοτώνει άμαχο πληθυσμό, παιδιά», λέει.

Ο ίδιος, εξιστορεί, «ήμουν 8 μέρες στο Κίεβο είχα στο υπόγειο μου γυναικόπαιδα. Άρχισαν να βομβαρδίζουν τα χωριά γύρω μας. Ένα χωριό στο οποίο συνηθίζαμε να κάνουμε τις αγορές μας έχει εντελώς καταστραφεί. Έχουν καταστραφεί τα μαγαζιά, καταστράφηκε το βενζινάδικο που υπήρχε εκεί, ολοσχερώς, δεν υπάρχει τίποτα».

Γι αυτό, προσθέτει, «αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Φύγαμε 25 άτομα, γυναίκες, παιδιά, για να φτάσουμε μετά από 15 ώρες στην πόλη Τσερνατσέ μετά από ένα πάρα πολύ δύσκολο ταξίδι».

Ο κ. Λάζος εξηγεί ότι πηγαινοέρχεται και στην Ελλάδα λόγω της επιχείρησής του. «Έχουμε 50 άτομα στην πόλη Τσερνατσέ τα οποία τα προσέχουμε σε ένα ξενοδοχείο», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «θα πηγαινοέρχομαι, γιατί ζούμε σε μια άλλη πραγματικότητα η οποία μας αναγκάζει να κάνουμε διαφορετικά πράγματα από αυτά που είχαμε συνηθίσει».

Ευχαριστεί τους Γιατρούς του Κόσμου και τους Εθελοντές Γιατρούς Κύπρου «που βρίσκονται εδώ, στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας, βοηθάνε τον κόσμο, τους πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία». Απευθύνει επίσης «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλον τον κόσμο που ανοίγει την αγκαλιά του για να μπορέσουν οι άνθρωποι οι οποίοι είναι βασανισμένοι, τραυματισμένοι, πιο πολύ ψυχικά οι περισσότεροι από αυτούς, τα παιδιά και οι γονείς, να βρούνε μια βοήθεια έστω και προσωρινή, ώσπου να τελειώσει αυτός ο άδικος πόλεμος που αυτή την στιγμή έχουμε στην Ουκρανία».

Για το Κίεβο αναφέρει επίσης ότι η πόλη προσπαθεί να ζει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και εκτίμησε ότι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρίσκονται τώρα γύρω στα 2 εκατ. άνθρωποι.

Δείτε το βίντεο εδώ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top