ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Ποιες μέρες γίνεται πιο απειλητικός για τη ζωή

Κορωνοϊός: Ποιες μέρες γίνεται πιο απειλητικός για τη ζωή

Τις ημέρες της εβδομάδας που ο κίνδυνος θανάτου λόγω COVID-19 είναι υψηλότερος εντόπισαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα ευρήματά τους.


Αυξημενοι είναι οι θάνατοι από COVID-19 τα Σαββατοκύριακα συγκριτικά με τις καθημερινές, σύμφωνα με νέα έρευνα

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά ανέλυσαν όλους τους θανάτους που καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μεταξύ 7 Μαρτίου 2020 και 7 Μαρτίου 2022. Τα ευρήματα, που θα παρουσιαστούν προσεχώς στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στην Πορτογαλία, υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ είχαν κατά μέσο όρο 1.483 θανάτους το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με 1.220 τις καθημερινές. Ακολουθεί η Βραζιλία με 1. 061 θανάτους το Σαββατοκύριακο συγκριτικά με τους 823 θανάτους τις καθημερινές , έπεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 239 θανάτους το Σαββατοκύριακο έναντι των 215 και ο Καναδάς με 56 θανάτους το Σαββατοκύριακο συγκριτικά με τους 48 που σημειώνονται τις καθημερινές. Μόνο η περίπτωση της Γερμανίας λειτουργεί με τον αντίστροφο τρόπο, αφού κατέγραψε 137 θανάτους το Σαββατοκύριακο έναντι των 187 που σημειώνονται καθημερινά.

Για τους ερευνητές ωστόσο έχει ήδη δοθεί μία εξήγηση για την δυσαναλογία στις μετρήσεις και αυτό γιατί όπως τονίζουν, παράγοντες όπως είναι η γραφειοκρατία, οι καθυστερημένες αναφορές και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού οδηγούν στην αύξηση των καταγραφών τα Σαββατοκύριακα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μετρήσαν το μέσο αριθμό θανάτων κατά τα Σαββατοκύριακα συγκριτικά με τον αντίστοιχο αριθμό θανάτων που σημειώνονταν από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή. Επανέλαβαν αργότερα τις αναλύσεις για 10 επιπλέον χώρες με υψηλές περιπτώσεις θανάτων λόγω COVID-19, όπως είναι η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία και ο Καναδάς. Συνολικά, ο μέσος αριθμός θανάτων παγκοσμίως από τον κορωνοϊό ήταν 6% υψηλότερος τα Σαββατοκύριακα σε σύγκριση με τις καθημερινές – 8.532 έναντι 8.083 – καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφεραν οι ερευνητές.

Περαιτέρω μελέτη με βάση τον μέσο αριθμό θανάτων από την COVID-19 σε μεμονωμένες ημέρες της εβδομάδας διαπίστωσε ότι η αύξηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη όταν η σύγκριση αφορούσε τις ημέρες Κυριακή με Δευτέρα (8.850 σε σύγκριση με 7.219 θανάτους) και τις ημέρες Παρασκευή με Δευτέρα (9.086 σε σύγκριση με 7.219).

Σύμφωνα με ένας από τους ερευνητές, οι καθυστερήσεις στην αναφορά των θανάτων τα Σαββατοκύριακα δεν αντιπροσωπεύουν πλήρως τις διαφορές μεταξύ διαφορετικών χωρών, με τη Γερμανία να αναφέρει λιγότερους μέσους θανάτους τα Σαββατοκύριακα (137) σε σύγκριση με τις καθημερινές (187).

«Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις τα Σαββατοκύριακα δεν εξηγούν γιατί υπάρχουν λιγότεροι τεκμηριωμένοι θάνατοι από Covid-19 τις Δευτέρες σε σύγκριση με τις Παρασκευές και οι καθυστερήσεις στις αναφορές από μόνες τους δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί η αύξηση των θανάτων το Σαββατοκύριακο ήταν τόσο σημαντική στις ΗΠΑ και όχι στη Γερμανία», επισημαίνει ο Δρ. Fizza Manzoor από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Όπως συμπληρώνει ο ίδιος αναφορικά με τη λογική εξήγηση που βρίσκεται πίσω από την αύξηση των θανάτων τα Σαββατοκύριακα «το φαινόμενο αυτό πιθανά να οφείλεται στις ελλείψεις στο κλινικό προσωπικό, στις ικανότητες και την εμπειρία». Για τον ίδιο πάντως το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί «παρά τη βελτιωμένη απόδοση του συστήματος υγείας και τις γνώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Παρά τα σημαντικά αυτά ευρήματα, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μελέτη θα μπορούσε να περιοριστεί από ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, χαμένες περιπτώσεις και σφάλματα καταχώρησης δεδομένων, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top