ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειδώνει» ο κατώτατος μισθός - «Δεν υπάρχει πισωγύρισμα…» - Μέχρι που αναμένεται να φτάσει;

«Κλειδώνει» ο κατώτατος μισθός - «Δεν υπάρχει πισωγύρισμα…» - Μέχρι που αναμένεται να φτάσει;

Εντός Μαϊου αναμένεται να «κλειδώσει» ο κατώτατος μισθός.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο κύριος Ανδρέας Μάτσας, Γενικός γραμματέας ΣΕΚ, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Υπουργό μετά τις εορτές του Πάσχα ώστε να καταλήξουν στις αποφάσεις.

«Δεν μπορεί να είναι πιο κάτω από 924 ευρώ ο κατώτατος μισθός», είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβαν οι κοινωνικοί εταίροι από την Υπουργό Εργασίας, η διαδικασία θα προχωρήσει και ενδεχομένως μέχρι το τέλος Μάϊου να συμφωνηθεί το ύψος του μισθού αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα καθορίζεται αλλά και θα αναθεωρείται.

«Εκκρεμεί να καταλήξουμε στο ποσοστό διάμεσου μισθού», ανέφερε ο κύριος Μάτσας.

«Σε εκκρεμότητα αυτή την στιγμή είναι και ο μηχανισμός αναπροσαρμογής του κατώτατου με βάση τα οικονομικά δεδομένα αλλά και το ποσοστό εκκίνησης του κατώτατου μισθού. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ορίζεται με διάταγμα του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας και βρίσκεται στα 870 ευρώ ως σημείο εκκίνησης» ,πρόσθεσε.

Το βασικό όπλο των εργαζομένων, όπως τόνισε ο κύριος Μάτσας, είναι η ΑΤΑ που αναπροσαρμόζει το μισθό.

«Θέλουμε να επανέλθει και να παραχωρείται στο 100%, να δίνεται οριζόντια», σημείωσε.

«Με την εφαρμογή του κατώτατου μισθού θέλουμε να στηρίξουμε κυρίως τους νέους που τυγχάνουν εκμετάλλευσης. Με τον ορισμό του κατώτατου μισθού θα μπορούν και οι μισθοί που βρίσκονται κοντά στον κατώτατο να πάνε ακόμα πιο πάνω», πρόσθεσε.

Όσο αφορά την ακρίβεια, η οποία δεν είναι κάτι μόνιμο και δεν έχει να κάνει όμως με τον μισθό, όπως ανέφερε ο κύριος Μάτσας, για να αντιμετωπιστεί, πρέπει να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα, όπως πλαφόν σε προϊόντα, καύσιμα αλλά και μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα.

«Ο κατώτατος μισθός εφαρμόζεται για 9 επαγγέλματα όπως για παράδειγμα πωλητές και φύλακες ασφαλείας. Αν ο μισθός ενός εργαζόμενου σε αυτά τα επαγγέλματα είναι κάτω από τον κατώτατο, τότε βεβαίως ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει καταγγελία", εξήγησε ο γενικός γραμματέας ΣΕΚ.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πισωγύρισμα, προχωρούμε για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού. Τέλος του Μάη αναμένεται να «κλειδώσει» η απόφαση», είπε καταληκτικά.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση επιδότηση εξωδίκων από Αστυνομία - Τι είναι το ‘Photo Radar List’ και πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Ιλαρά: «Καμπανάκι» στην Ευρώπη - Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η προστασία από τη νόσο – Ποια η κατάσταση στην Κύπρο

Τροχαίο με μοτοσικλετιστές: Δίνει μάχη για τη ζωή 42χρονος - Ανατράπηκε και σύρθηκε στην άσφαλτο

Συναγερμός από τα παλιά: Η ηγετική ομιλία της Αννίτας - Αιχμές στην προηγούμενη ηγεσία-Πυρά στο ΑΚΕΛ -Τα μηνύματα στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Αβέρωφ Νεοφύτου - Μαρία Σελίπα: Το τρυφερό στιγμιότυπο τους στη Σαββατιάτικη βόλτα τους

Τα παρατά ο Καραβίδας;Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, το οποίο τελέστηκε στη Μονή Παναγίας του Μαχαιρά την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top