ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Τρόικα αρχές Ιουλίου το σχέδιο δράσης για το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας

Στην Τρόικα αρχές Ιουλίου το σχέδιο δράσης για το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας

Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται το «Σχέδιο Δράσης για την Υλοποίηση και Εφαρμογή του Πλαισίου Αφερεγγυότητας», το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στην Τρόικα γύρω στις αρχές Ιουλίου και να συζητηθεί κατά την επόμενη επίσκεψη των δανειστών στο νησί εντός Ιουλίου.

Σύμφωνα το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εφαρμογής της Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης ανέφερε ότι η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας ετοιμάζει το σχέδιο δράσης σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση και αυτή τη στιγμή το σχέδιο  τυγχάνει επεξεργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών. Αναμένεται, όπως είπε, να είναι έτοιμο έγκαιρα για να υποβληθεί στην Τρόικα για να το αναλύσει και να συζητηθεί στην επόμενη επίσκεψη τους για αξιολόγηση του μνημονίου στα μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το σχέδιο δράσης θα πρέπει να διασφαλίζει την πλήρη λειτουργίας της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, της υποδομής πληροφορικής και την αδειοδότηση Συμβούλων Αφερεγγυότητας

Η πορεία της αξιολόγησης και εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης θα είναι συνεχής σε συνεργασία με την Τρόικα, όπως ανέφερε ο κ. Καροτσάκης, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι με τις υποχρεώσεις μας τουλάχιστον μέχρις στιγμής».


Η επιτυχία της αφερεγγυότητας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες
------------------------------------------------------------------------------
Παράλληλα ο κ. Καροτσάκης κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Κύπρο, ανέφερε ότι καταδεικνύει τη σημασία και τη σπουδαιότητα του πλαισίου αφερεγγυότητας, τόσο όσον αφορά τη συμβολή του στην αναδιάρθρωση των χρεών αλλά και στην ενθάρρυνση και επαναφορά  των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

«Στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται ξεκάθαρο ότι μέσω του πλαισίου αφερεγγυότητας θα μπορέσουν να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) σε πολύ σημαντικό βαθμό, γεγονός το οποίο θα επαναφέρει και το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω της ουσιαστικής μείωσης των ΜΕΔ», ανέφερε.

Όσον αφορά τους διάφορους παράγοντες οι οποίο, σύμφωνα με το ΔΝΤ θα καθορίσουν το εύρος της επίπτωσης του πλαισίου αφερεγγυότητας, ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι η Υπηρεσία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του δεν αγγίζει μόνο τη σύσταση και αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας αλλά και τα δικαστήρια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την ικανότητα των συμβούλων αφερεγγυότητας και άλλες κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς, οι οποίοι αποτελούν ένα σύμπλεγμα το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσει να έχει τα αποτελέσματα που αναμένονται από το πλαίσιο αφερεγγυότητα.

«Κατά συνέπεια το σχέδιο δράσης καλύπτει την εφαρμογή όλων αυτών των πιο πάνω παραμέτρων και θα υπάρχει σύστημα αξιολόγησης και παρακολούθησης τόσο της εφαρμογής του όσο και των αποτελεσμάτων που θα έχει στην μείωση των ΜΕΔ και κατ` επέκταση τον αντίκτυπο που θα έχει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στην κοινωνία και ευρύτερα στην οικονομία», ανέφερε.
Η αξιολόγηση της εφαρμογής του πλαισίου θα γίνεται από το Υπουρεγίο Ενέργειας, το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρικής Τράπεζα.

Ο κ. Καροτσάκης σημείωσε επίσης ότι πρόσφατα η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας έχει ενισχυθεί με προσωπικό 7 ατόμων και αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Στην πράξη θα κριθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία

------------------------------------------------------------------

Κληθείς να σχολιάσει στοιχεία που έδωσε στην έκθεσή του στο ΔΝΤ, σύμφωνα με τα οποία η  εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση δανείων μέχρι και κατά €2.1 δισεκατομμύρια, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τα νούμερα.

«Η Υπηρεσία δεν επιθυμεί να σχολιάσει σε αυτό το στάδιο τους αριθμούς έρευνας που έγινε από το ΔΝΤ χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρο και τη μεθοδολογία της ίδιας της έρευνας, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι αμφισβητεί ή αποδέχεται τα ευρήματα του ΔΝΤ αλλά σημειώνει τη σημασία που δίνει το ΔΝΤ τόσο στο νόμο περί εκποιήσεων όσο και στο πλαίσιο αφερεγγυότητας», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καροτσάκης.
                    
Στην έκθεσή του για την Κύπρο, το κλιμάκιο του ΔΝΤ σημειώνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των κυπριακών τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα είναι επιλέξιμα να υπαχθούν στο πλαίσιο αφερεγγυότητας κυμαίνονται μεταξύ €1 δισ. και €3 δισ.

Ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι σίγουρα θα αξιολογηθεί η έρευνα του ΔΝΤ, «αλλά σίγουρα εμείς αξιολογούμε την πραγματικότητα».

Όπως είπε μέσα από την εφαρμογή του πλαισίου θα αξιολογηθεί το πόσο επιτυχημένο θα είναι το σύστημα, ποιο αντίκτυπο έχει και κατά πόσο έχει συμβάλει στην ουσιαστική μείωση των ΜΕΔ που αυτός είναι και ο ευρύτερος στόχος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top