ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από Ελλάδα

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από Ελλάδα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ενώ και η Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ετοιμότητα, εφόσον προκύψει ο παραμικρός κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής αστάθειας.

Εξάλλου, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι στηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθεί προοπτική, μέσα από τις αποφάσεις ελληνικού λαού.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συναινέσει σε ρύθμιση για τη βιωσιμότητα ή ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Ενημερώνοντας το πρωί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η τεράστια έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο τερματίστηκε το 2013. Συμπλήρωσε ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών είναι κυπριακές τράπεζες με κυπριακή άδεια, δική τους κεφαλαιουχική βάση και ρευστότητα και υπόκεινται στον έλεγχο τόσο της ΚΤΚ, όσο και του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM).

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη σε σχέση με τις ελληνικής ιδιοκτησίας κυπριακές τράπεζες, είπε ο Υπουργός, ενώ ανέφερε ότι όλο το εύρος των εργαλείων και μηχανισμών που διαθέτει η Ευρωζώνη είναι σε ετοιμότητα ενεργοποίησης, αν προκύψει ο παραμικρός κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής αστάθειας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Συρίχας, μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι οι τέσσερις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο είναι ανεξάρτητες τράπεζες, πλήρως κεφαλαιοποιημένες που πληρούν όλους τους τραπεζικού δείκτες.

Πρόσθεσε ότι το μερίδιό τους στο τραπεζικό κυπριακό σύστημα ανέρχεται στο 14%, με τις τράπεζες να διατηρούν λίγο περισσότερο από 6 δισ. καταθέσεις.

Ανέφερε εξάλλου ότι η ΚΤΚ προσέγγισε τις θυγατρικές, ζητώντας να μηδενίσουν την έκθεση στον ελληνικό κίνδυνο.

«Τα ελληνικά υποκαταστήματα εδώ λειτουργούν χωρίς περιορισμό» είπε ο κ. Συρίχας για να προσθέσει ότι παρουσιάζονται κάποιες εκροές, οι οποίες είναι διαχειρίσιμες.

«Έχουμε καταστρώσει πλάνα για κάθε ενδεχόμενο» είπε και συμπλήρωσε ότι δεν επαναπαυόμαστε, καθώς μιλάμε για χρηματαγορές.

Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα στην Ελλάδα, ανέφερε.

Ερωτηθείς τι προβλέπεται για την παραχώρηση ELA στις θυγατρικές, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί, ο Υπουργός είπε εξάλλου ότι η σημερινή πρακτική είναι ότι παραχωρείται μεσώ της μητρικής στην θυγατρική.

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν επικρατήσουν τα αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα, ο κ. Συρίχας είπε ότι υπάρχει δυνατότητα να δοθεί ELA από την ΚΤΚ, ανέφερε όμως ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να παρθεί από το ΔΣ, έχοντας μπροστά του τα δεδομένα.

Το θέμα τους ELA συζητείται στην ΕΚΤ, έχουν τεθεί όλα τα ενδεχόμενα και υπάρχουν σενάρια αντιμετώπισης του κάθε ενδεχομένου, κατέληξε ο κ. Συρίχας.

Ο Υπουργός, αναφερόμενος εξάλλου στη γενικότερη κατάσταση, είπε ότι έχει διαμορφωθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην ελληνική οικονομία με ραγδαία επιδείνωση σε όλους τους τομείς.

Σήμερα η Ελλάδα είναι χωρίς πρόγραμμα στήριξης και εκτός αγορών, είπε ο Υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στην παράλειψη πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, που, όπως είπε, «είναι ένα είδος πιστωτικού γεγονότος».

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, είπε ότι από τα τέλη του 2014 και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε ανεξέλεγκτη διαρροή καταθέσεων και αλματώδης αύξηση του ELA προς ελληνικές τράπεζες.

Η διαθέσιμη εξασφάλιση των ελληνικών τραπεζών έχει φτάσει στα όρια της, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, για να προσθέσει ότι και να αποφάσιζε η ΕΚΤ να ανεβάσει το όριο του ELA, στην πράξη δεν υπάρχει ουσιαστικό περιθώριο εκ μέρους των τραπεζών.

Αναφέρθηκε ακολούθως σε μια σειρά από τομείς, όπου υπάρχει δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης προβλημάτων, όπως οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήρια, στην ισοτιμία του Ευρώ και στα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπου, όπως είπε, δεν καταγράφονται αρνητικές επιπτώσεις.

Αναφερόμενος στις πιθανές επιπτώσεις στις εμπορικές συναλλαγές, είπε ότι η Κύπρος είναι κυρίως εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων, αξίας 1,2 δισ. ευρώ το 2014, ενώ η αξία των εξαγωγών των προϊόντων της ανέρχεται σε 55 εκ. και οι εξαγωγές υπηρεσιών στα 274 εκ.

Για τον τουρισμό, είπε ότι η Κύπρος είναι σε επιφυλακή, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι αμελητέες οι αφίξεις από την Ελλάδα, που για το 2014 ανήλθαν σε 100 χιλ. τουρίστες, με έσοδα 45 εκ. ευρώ.

Νέο πρόγραμμα και ρύθμιση χρέους της Ελλάδας
-------------------------------------------
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ και είπε ότι είναι αναγκαία η υπαγωγή της σε πρόγραμμα στήριξης.

«Είμαστε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε το αίτημα για τρίτο πρόγραμμα στήριξης» είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενό του είπε ότι δεν πρέπει να είναι προσανατολισμένο σε φορολογίες, αλλά μεταρρυθμίσεις και κινήσεις εξυγίανσης, που να διορθώνουν τις σοβαρές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας.

«Φορολογίες πάνω σε μια οικονομία που έχει ξαναμπεί σε ύφεση, θα ήταν αντιπαραγωγικές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι «η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συναινέσουμε σε όποια καινούρια ρύθμιση για βιωσιμότητα η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους».

Διευκρίνισε ότι η Κύπρος έχει διαθέσει 330 εκ. ευρώ μέσω των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, πριν βρεθεί η ίδια σε πρόγραμμα, με τα 110 εκ. να αποτελούν άμεσο δανεισμό στο πλαίσιο του Greek Loan Agreement, ενώ τα υπόλοιπα 220 εκ. δόθηκαν μέσω του EFSF.

Συμπλήρωσε ότι τα 110 εκ. έχουν περιληφθεί στο δημόσιο χρέος της Κύπρου, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση των κυβερνητικών εγγυήσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι η έκφραση αλληλεγγύης εκ μέρους της Κύπρου δεν μπορεί να γίνει με τα χρήματα άλλων κρατών μελών. Θα ήταν πολιτικά λάθος να στηρίζουμε ένα ελληνικό αίτημα ρύθμισης του χρέους, αλλά να λέμε ότι πρέπει να αγγίξει μόνο τα άλλα κράτη μέλη, συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι ρύθμιση του χρέους δεν σημαίνει κατ` ανάγκη διαγραφή του χρέους ούτε ότι θα συνεπαγόταν πρόσθετη επιβάρυνση για την Κύπρο.

Μιλώντας εξάλλου για τις τράπεζες στην Ελλάδα, ο Υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε να υπάρξουν πρόσθετες κεφαλαιουχικές ανάγκες, λέγοντας ότι τα 30 δισ. ευρώ που πλέον αιτείται η Ελλάδα από τον ESM, θα πρέπει να αυξηθούν αισθητά για να καλύψουν τις ανάγκες.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ είπε ότι πρέπει να αφεθεί ο ελληνικός λαός απερίσπαστος να αποφασίσει για το μέλλον του, με την ελπίδα ότι οι αποφάσεις θα βγάλουν τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα.

Ανέφερε παράλληλα ότι το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο ρύθμισης του δημοσίου χρέους, ζητώντας από την Κυβέρνηση να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Θέλουμε να δείξουμε με πρακτικά μέτρα την συμπαράστασή μας προς τον ελληνικό λαό και ένα τέτοιο μέτρο είναι η ρύθμιση του χρέους, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Είπε ότι δεν έχουμε ενώπιον μας οποιαδήποτε σχετική πρόταση, διαβεβαίωσε όμως ότι η πολιτική βούληση από το ΔΗΚΟ υπάρχει.

«Αν αυτό ζητά από εμάς η Ελλάδα, αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε με τη δική μας συμβολή, εντός της ΕΕ» είπε, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Είπε τέλος ότι το ΔΗΚΟ κατηγορήθηκε για την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και την επάνοδο της Κύπρου στο πρόγραμμα στήριξης. Οποιοσδήποτε μπορεί να κρίνει κατά πόσο αυτό που πράξαμε ήταν το σωστό, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, καταλήγοντας ότι αν δεν υπήρχε η στήριξη του προγράμματος, οι επιπτώσεις στην οικονομία θα ήταν ανεξέλεγκτες.

Ανησυχία εξέφρασε στις δικές του δηλώσεις και ο Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, λέγοντας ότι φαίνεται πως θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, οι οποίες «δεν ξέρω αν θα είναι διαχειρισίμες».

Είπε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «που μπορεί να εξελιχθεί σε απομείωση», ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και το δημόσιο χρέος.

Εξέφρασε την ευχή, οι αρμόδιοι να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση «πέρα από ιδεολογικές προκαταλήψεις».

Έκανε τέλος λόγο για μη υποστηρικτική στάση της Κυβέρνησης, που όπως είπε ακολουθούν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ με το να μην υποστηρίζουν το σχέδιο ψηφίσματος που προτίθεται να προωθήσει στην Ολομέλεια η ΕΔΕΚ, εκφράζοντας τη στήριξη του κυπριακού Κοινοβουλίου προς τον ελληνικό λαό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top