ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Μπόρις Τζόνσον σε ΠτΔ - Απορρίπτει κατηγορηματικά τη λύση δύο κρατών

Επιστολή Μπόρις Τζόνσον σε ΠτΔ - Απορρίπτει κατηγορηματικά τη λύση δύο κρατών

Σε πρόσφατη απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός κ. Μπόρις Τζόνσον επαναδιαβεβαιώνει τη στήριξη της χώρας του προς τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον επαναλαμβάνει, επίσης, τη  θέση του Λονδίνου υπέρ των γνωστών παραμέτρων μιας διευθέτησης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία δύναται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Απορρίπτει δε κατηγορηματικά τη «λύση δύο κρατών» που προβάλλεται από την τουρκική πλευρά.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξαίρει τη σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα διευκόλυνε την εξεύρεση κοινού εδάφους και, σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζει τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, για αμοιβαία επωφελή Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, χαρακτηρίζοντας ως απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτές δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από τουρκοκυπριακής πλευράς.  Σε κάθε περίπτωση, το Λονδίνο εκφράζει την ελπίδα πως η επιδίωξη αμοιβαία αποδεκτών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εντός του πλαισίου των συμφωνημένων παραμέτρων που διέπουν την επίλυση του Κυπριακού θα ήταν ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Περαιτέρω, ο Πρωθυπουργός Τζόνσον δηλώνει πως συμμερίζεται την απογοήτευση του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με τις μονομερείς ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και υπογραμμίζει πως το Λονδίνο θεωρεί πως αυτές θα πρέπει να παύσουν και να αναστραφούν, σύμφωνα με τα σχετικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τη συναφή Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Βρετανική Κυβέρνηση, συνεχίζει, έχει κατ’ επανάληψη προτρέψει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού, ενώ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αντιτάσσεται σε οποιεσδήποτε αποσταθεροποιητικές ενέργειες, είτε στα Βαρώσια είτε στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Στην επιστολή του ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβανομένης της έναρξης εφαρμογής της Συμφωνίας για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων, εγκωμιάζοντας την προσωπική συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επίτευξη της Συμφωνίας αυτής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματαΖημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία για εντοπισμό των κουκουλοφόρων που βανδάλισαν το βράδυ της Πέμπτης τα κλειστά γήπεδα του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, στην οδό Γιώργου Θυρώτου, στη Λεμεσό, καθώς και σταθμευμένα οχήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top