ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κιζίλγιουρεκ: Τρόπους να βοηθήσει η ΕΕ να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες της Κύπρου συζήτησε με την Φερέιρα

Ν. Κιζίλγιουρεκ: Τρόπους να βοηθήσει η ΕΕ να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες της Κύπρου συζήτησε με την Φερέιρα

Για τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, το χαλλούμι και θέματα ενέργειας, καθώς και για τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνδράμει η ΕΕ για να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες της Κύπρου, με επωφελή έργα και για Ελληνοκύπριους και για Τουρκοκύπριους, συζήτησε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ με την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, την Τρίτη, σε συνάντηση στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Κιζίλγιουρεκ, η κ. Φερέιρα αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού, τονίζοντας πως αποτελεί «μεγάλο επίτευγμα» και δεσμεύτηκε πως θα χειριστεί οποιαδήποτε προβλήματα έχουν εμφανιστεί και θα επιδιώξει την όσο το συντομότερο επίλυσή τους.

Επίσης σημαντική αναφορά έκανε στη συνεργασία στα θέματα ενέργειας, καθώς, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η δημιουργία ενεργειακού πάρκου με φωτοβολταϊκά στη νεκρή ζώνη με τη στήριξη της ΕΕ, αποτελεί βασικό έργο προς κατεύθυνση αυτή.

Επιπρόσθετα, στη συζήτηση έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα για πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και ότι χρειάζονται να γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη νεολαία και να επιδιωχθεί μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της κουλτούρας.

Με τη σειρά του, ο κ. Κιζίλγιουρεκ ευχαρίστησε την Επίτροπο για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει μέχρι σήμερα, όπως και την ετοιμότητα της για νέα έργα που θα βοηθήσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Ευρωβουλευτής ανέφερε στην Επίτροπο ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι που θα διευκολύνουν τη μαζικότερη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις ευρωπαϊκές εκλογές, ζήτημα που έχει ήδη συζητήσει με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως «η ενδυνάμωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ενδυναμώνει την ελπίδα για την επανένωση της Κύπρου». Όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, που πιστεύουν στην επανένωση και χρειάζονται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top