ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η απόφαση ΗΠΑ για άρση εμπάργκο όπλων θα επηρεάσει τις προσπάθειες λύσης Κυπριακού»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η απόφαση ΗΠΑ για άρση εμπάργκο όπλων θα επηρεάσει τις προσπάθειες λύσης Κυπριακού»

Την απόφαση για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσει την απόφασή της. Ισχυρίζεται ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σε ανακοίνωσή του τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι «καταδικάζουμε σθεναρά τη επέκταση του εύρους της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της ε/κ διοίκησης».

«Υποστηρίζουμε πλήρως την αντίδραση των αρχών της τδβκ σχετικά με την εν λόγω απόφαση. Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνική πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί» προσθέτει.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να καταγράψει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τ/κ λαού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις Συνθήκες του 1959-1960, και να ενεργήσει ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της αρμοδιοτήτων προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ειρήνη των Τ/Κ».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top