ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθ.Ορφανίδης: H Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της με λαϊκισμό

Αθ.Ορφανίδης: H Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της με λαϊκισμό

Καταρρακώθηκε η αξιοπιστία της με το δημοψήφισμα

Λευκωσία: Κακίζει τις αδυναμίες της Ευρωζώνης που συνέβαλαν στη λανθασμένη διαχείριση της κρίσης και δηλώνει ότι ήταν αναμενόμενα τα όσο συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα.

«Αυτά πληρώνει μια χώρα που έχει ανεύθυνη κυβέρνηση», λέει ο Αθανάσιος Ορφανίδης, καθηγητής Πρακτικής Διεθνούς Οικονομίας και Διοίκησης στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) και πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Με λύπη διαπιστώνει ότι με το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής χάθηκαν τα καλά σενάρια.

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της με λαϊκισμό και συνθήματα, χρειάζεται σοβαρότητα.

- Τον τελευταίο χρόνο κάνετε σειρά διαλέξεων για την κρίση της Ευρώπης. Περιμένατε αυτά που ζούμε στην Ελλάδα;

- Ήταν δυστυχώς αναμενόμενο, αυτό συμβαίνει όταν μια χώρα έχει ανεύθυνη κυβέρνηση. Ο λαϊκισμός και τα συνθήματα δεν λύνουν προβλήματα. Η Ελλάδα είχε φοβερές δυσκολίες και ασφαλώς ορισμένες δεν ήταν λόγω δικού της λάθους. Στις διαλέξεις μου αναλύω με αρκετή λεπτομέρεια και τις αδυναμίες της Ευρωζώνης που συνέβαλαν στη λανθασμένη διαχείριση της κρίσης, και τις ευθύνες θεσμών και άλλων κυβερνήσεων. Το ευρώ, η νομισματική ένωση δηλαδή, αποστέρησε αναπόφευκτα από τα κράτη-μέλη εργαλεία διαχείρισης της κρίσης σε εθνικό επίπεδο. Ενώ αυτό αύξησε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων, η αναγκαία πολιτική δομή δεν υπήρχε, και ακόμα δεν υπάρχει. Κάποιες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της Γερμανίας, εκμεταλλεύτηκαν την κρίση σε βάρος της Ελλάδας. Όμως δεν μπορεί να αποποιείται η ελληνική κυβέρνηση των ευθυνών της. Δεν διαπραγματεύτηκε με αξιοπιστία. Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου δημιούργησε πανικό που οδήγησε σχεδόν σε πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και καταρράκωση της αξιοπιστίας της Ελλάδας. 

- Τι προοπτικές βλέπετε για την Ελλάδα; 

- Δυστυχώς οι προοπτικές για την Ελλάδα δεν είναι καλές. Ξέρετε, η δημοκρατία είναι σπουδαία προσφορά της Ελλάδας στον ανθρώπινο πολιτισμό. Μαζί με τη δημοκρατία όμως στην Ελλάδα γεννήθηκε και η δημαγωγία. Και μπορεί μεν οι δημαγωγοί να κερδίζουν ορισμένες εκλογές και δημοψηφίσματα, αλλά το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε καθεστώς χρεωκοπίας έναντι του ΔΝΤ, κάτι ανήκουστο για μη τριτοκοσμικές χώρες. Με το δημοψήφισμα χάθηκαν τα καλά σενάρια. Πιθανά σενάρια για τους επόμενους μήνες είναι είτε κακά είτε πολύ κακά. 

- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή  του με την οποία λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο... 

- Συμφωνώ με την ανάλυση του ΔΝΤ και ελπίζω να οδηγήσει σε ελάφρυνση του χρέους, με κούρεμα των δανείων που αυτή τη στιγμή χρωστά η ελληνική κυβέρνηση στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Όμως η έκθεση υποδεικνύει επίσης και τη σοβαρή επιδείνωση των δημοσιονομικών τους τελευταίους πέντε μήνες που επιβάλλει επιπρόσθετα μέτρα.

- Σε ποια μέτρα αναφέρεστε; 

- Να σταματήσει για παράδειγμα η προστασία των ολιγαρχών που δεν πληρώνουν φόρους. Έχουμε μια αριστερίζουσα κυβέρνηση, η οποία τους τελευταίους έξι μήνες προστατεύει τους ολιγάρχες όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης, το ΔΝΤ λέει το ότι δεν έχει εξισορροπήσει το ασφαλιστικό στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε τις άλλες χώρες να φορολογούν τους κατοίκους τους για να δίνουν συνεχώς χρήματα για πληρωμή συντάξεων στη Ελλάδα.

- Η Κύπρος πώς επηρεάζεται από τα όσα γίνονται στην Ελλάδα; 

- Πολύ αρνητικά δυστυχώς, κυρίως για εθνικούς λόγους. Έχουμε επίσης στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Από του χρόνου μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά ο τουρισμός, διότι ορισμένα από τα σενάρια για την Ελλάδα κάνουν την Κύπρο λιγότερο ανταγωνιστική. Υπάρχουν επίσης κάποιοι κίνδυνοι από την παρουσία ελληνικών τραπεζών συνέπεια λανθασμένων αποφάσεων που είχαν ληφθεί το 2013. Έχουμε τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο των οποίων οι μητρικές στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή θεωρούνται από ορισμένους αναλυτές αφερέγγυες. Το πιο σημαντικό όμως κόστος επαναλαμβάνω είναι πολιτικό και εθνικό. Η κατάσταση στην Ελλάδα αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το ελληνικό στοιχείο στη διεθνή κοινότητα και οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνονται για λύση του Κυπριακού. Αν βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες, αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top