ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Δυο χρονικοί σταθμοί για έγκριση της νέας μνημονιακής συμφωνίας

Ελλάδα: Δυο χρονικοί σταθμοί για έγκριση της νέας μνημονιακής συμφωνίας

Δύο είναι, κατ’ αρχάς, οι κομβικές ημερομηνίες στον νέο δρόμο που έχει να διανύσει η Ελλάδα μετά την έγκριση από την σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της ευρωζώνης της νέας, 3ετούς σύμβασης χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, με αρχικώς υπολογισμένο ύψος μεταξύ 82 και 89 δις ευρώ:

Η Τετάρτη 15 Ιουλίου, δηλαδή αύριο. Και η Τετάρτη 22 Ιουλίου, δηλαδή σε ακριβώς μία εβδομάδα.

Είναι δύο σταθμοί στους οποίους πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων μία σειρά από μέτρα και να γίνουν άμεσα νόμοι του Κράτους προκειμένου, από εκεί και ύστερα, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας προκειμένου να χορηγηθεί το δάνειο.

Σε αυτό το σημείο, που ελπίζεται να μην διαρκέσει περισσότερο από 2-3 εβδομάδες, ίσως και περισσότερες, όπως είπε στο ΚΥΠΕ νομικός που συμμετείχε σε προηγούμενη ίδια διαδικασία, «θα μπορούμε να λέμε ότι έχουμε νέο, 3ο Μνημόνιο».

Στο μεταξύ, όμως, επειδή υπάρχουν επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, προβλέπεται μέσω ενός προγράμματος-γέφυρα, να εισρεύσουν χρήματα. Στο κείμενο μάλιστα της συμφωνίας, γίνεται αναφορά σε ένα ποσό της τάξεως των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου, άλλων 5 δισ ευρώ μέσα στον Αύγουστο. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για αποπληρωμή δόσεων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Μέχρι αύριο, λοιπόν, Τετάρτη 15 Ιουλίου, δύο κείμενα, αυτό της Συμφωνίας του Eurosummit χθες, και αυτό με τα προαπαιτούμενα (prior actions) που κατατέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή των Ελλήνων και αποτέλεσαν βάση διαπραγμάτευσης στο Eurogroup του Σαββάτου, θα πρέπει να ψηφιστούν στο κοινοβούλιο και να γίνουν νόμος του κράτους, ώστε να προχωρήσει άμεσα και σε όσα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια χρειάζεται, η διαδικασία της έγκρισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Έτσι, η Βουλή θα πρέπει μεθαύριο να εγκρίνει:
1. Μέτρα για τον εξορθολογισμό του συστήματος του ΦΠΑ (αύξηση συντελεστών), και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με στόχο την αύξηση των εσόδων, κ.α.
2. Προκαταρκτικά μέτρα που θα βελτιώσουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στα πλαίσια μιας ευρύτερης και πιο ουσιαστικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού προγράμματος. (Εδώ, αναφέρονται μέτρα για τις πρόωρες συντάξεις, για αύξηση εισφοράς των ασφαλισμένων στην υγεία, κλπ)
3. Η διασφάλιση της πλήρους, νομικής ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. (Να μην μπορεί, δηλαδή, καμία κυβέρνηση ή άλλη αρχή να παρεμβαίνει και να αλλοιώνει στοιχεία)
4. Η θέσπιση κανόνα αυτόματης προσαρμογής των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι (όπως πχ το πρωτογενές πλεόνασμα του 1% έως 3,5% για την περίοδο μέχρι και το 2018).


Μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιουλίου, θα πρέπει από την Βουλή των Ελλήνων να ψηφιστεί ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που θεωρείται από τους εταίρους, όπως καταγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας, ως ιδιαίτερα σημαντική αναμόρφωση ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης και, μέσω αυτής, να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι.

Απαιτείται ακόμα να ενσωματωθεί και στο ελληνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία για τη διαδικασία εκκαθάρισης μιας τράπεζας (πρόκειται για την οδηγία που προστατεύει τις καταθέσεις μέχρι το ύψος των 100.000 ευρώ).

Να πάρει η κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αναπληρώσει το κόστος που θα προκύψει από το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομες τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις μετά το 2012.

Να ψηφιστούν όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην λεγόμενη «Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», όπως πχ το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, άρση ειδικών περιοριστικών ρυθμίσεων στην πώληση γάλακτος, άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων, και κάθε άλλου κλειστού επαγγέλματος κλπ.

Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αρχής διαχείρισης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΔΜΙΕ), εκτός και αν βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, δηλαδή που θα φέρει τα ίδια χρήματα που θα μπορούσε να φέρει η πώλησή του σε ιδιώτες.

Πέραν αυτών, άμεσα να επανεξεταστούν ή/και να καταργηθούν, όσα νομοσχέδια (προσλήψεις στο δημόσιο, άνοιγμα της ΕΡΤ, ρύθμιση των 100 δόσεων για αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο, κλπ),
ψηφίστηκαν τους τελευταίους έξι μήνες, εκτός εκείνου για την ανθρωπιστική κρίση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top