ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορεί ο εργοδότης να απολύσει μια εγκυμονούσα; Οι τρεις εξαιρέσεις στη νομοθεσία - Οδηγός δικαιωμάτων

Μπορεί ο εργοδότης να απολύσει μια εγκυμονούσα; Οι τρεις εξαιρέσεις στη νομοθεσία - Οδηγός δικαιωμάτων

Με αφορμή καταγγελίες γυναικών, οι οποίες απολύθηκαν από την εργασία τους, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανατρέξαμε στη νομοθεσία και παράλληλα ζητήσαμε την ερμηνεία του νόμου από νομικό.

Αυτό το οποίο είναι γνωστό στους πολίτες, είναι ότι "Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου εργαζομένης". Ο νόμος συμπληρώνει " νοουμένου ότι η επηρεαζόμενη έχει γνωστοποιήσει την εγκυμοσύνη της στον εργοδότη της γραπτώς".

Τι γίνεται σε περίπτωση που η εγκυμονούσα δεν έχει ενημερώσει γραπτώς τον εργοδότη για την εγκυμοσύνη της και έχει λάβει επιστολή απόλυσης.

Σε περίπτωση που εργοδότης λάβει γνώση από άλλους ότι είναι έγκυος ή την απολύει χωρίς να το ξέρει, η έγκυος εντός 5 ημερών από την προειδοποίηση ή την απόλυση μπορεί να προσκομίσει πιστοποιητικό από γιατρό και να ανακαλεστεί η απόλυση ή η προειδοποίηση για τερματισμός της απασχόλησης.

Σε επικοινωνία του ThemaOnline με τον Δικηγόρο-νομικό σύμβουλο και βουλευτή Χρίστο Σενέκη, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μας εξήγησε και ερμήνευσε την νομοθεσία όσον αφορά εγκυμοσύνη και απόλυση.

Η απόλυση εργαζομένης, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της, απαγορεύεται ρητώς από το άρθρο 4 του Περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου του 1997. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, η εργαζόμενη, η οποία ενημερώνει γραπτώς τον εργοδότη της ότι βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, προστατεύεται από απόλυση για περίοδο εκτεινόμενη από την αρχή της εγκυμοσύνης της μέχρι και πέντε μήνες μετά το πέρας της άδειας μητρότητας. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, απαγορεύεται στον εργοδότη να δίδει προειδοποίηση τερματισμού απασχόλησης, να τερματίζει απασχόληση ή να προβαίνει σε ενέργειες με στόχο την οριστική αντικατάσταση της εργαζόμενης.

 

Οι τρεις εξαιρέσεις στον κανόνα - Μπορεί ο εργοδότης να απολύσει ο εγκυμονούσα μόνο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις

Ο εργοδότης δεν απαγορεύεται να απολύσει έγκυο εργαζόμενη μονό εάν η συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει σε μια από τις πιο κάτω εξαιρέσεις.

Ο κ.Σενέκης εξηγεί τις τρεις εξαιρέσεις στον ως άνω κανόνα:

α) όταν η μισθωτή είναι ένοχη σοβαρού παραπτώματος ή συμπεριφοράς,

β) η επιχείρηση έπαυσε να λειτουργεί και

γ) η περίοδος διάρκειας της σύμβασης εργασίας έχει λήξει. Να σημειωθεί ότι η μη ανανέωση του συμβολαίου δεν πρέπει να σχετίζεται με την εγκυμοσύνη της εργαζομένης.

Τι συμβαίνει στη περίπτωση που απολύσει εγκυμονούσα χωρίς να εμπίπτει στις 3 πιο πάνω εξαιρέσεις

Εργοδότης που τερματίζει την εργασία εργαζομένης, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, και χωρίς να συντρέχει μία από τις τρεις προαναφερόμενες εξαιρέσεις, είναι ένοχος αδικήματος και υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης του, σε χρηματική ποινή μέχρι 7,000 ευρώ.

Επιπλέον, η απολυθείσα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο εργατικών διαφορών και να διεκδικήσει αποζημιώσεις για παράνομη απόλυση.

Ο οδηγός που θα σε βοηθήσει να μάθεις τα δικαιώματα σου

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει δημιουργήσει ένα οδηγό υποχρεώσεων και δικαιωμάτων για τους εργοδότες και τις εργαζόμενες γυναίκες ,όσον αφορά την Εγκυμοσύνη και Ισή Μεταχείριση στην Απασχόληση και στην Επαγγγελματική Εκπαίδευση. Βρείτε τον ΕΔΩ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top