ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαυρογιάννης: «Θα πατάξουμε τη διαφθορά» - «Δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ σε διαδικασίες βολέματος – Τι λέει για Κυπριακό και οικονομία

Μαυρογιάννης: «Θα πατάξουμε τη διαφθορά» - «Δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ σε διαδικασίες βολέματος – Τι λέει για Κυπριακό και οικονομία

Την αποφασιστικότητά του για πάταξη κάθε μορφής διαφθοράς, επανέλαβε σήμερα (12/12) ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ σε διαδικασίες βολέματος».

Την ίδια ώρα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη για άμεση αντίδραση με στόχο την αποτροπή νέων τετελεσμένων.

Σε συνέντευξή του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» και σχολιάζοντας το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι, «δυστυχώς τα φαινόμενα διαφθοράς μεγαλώνουν όσο περνάει ο καιρός. Είναι τραγικό να κλονίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με τέτοια φαινόμενα», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «εμείς εδώ ακόμη τα ίδια και χειρότερα».

Παράλληλα τόνισε ότι «είναι από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές μας, να πατάξουμε τη διαφθορά», ενώ υπέδειξε πως «για μένα η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν είναι δύσκολη. Απαιτείται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα από την πρώτη μέρα, ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συμβαίνουν», εξήγησε.

Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει από την πρώτη μέρα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «από την πρώτη μέρα, θα γίνει δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι, ‘τέρμα δεν ανεχόμαστε να γίνει οτιδήποτε και θα υπάρχει διαφάνεια, λογοδοσία, απόδοση ευθυνών’. Αυτή είναι η μία διάσταση. Η δεύτερη διάσταση, είναι να δούμε τι κάνουμε και για όσα έγιναν, γιατί και γι’ αυτά πρέπει να υπάρξει λογοδοσία και απόδοση ευθυνών. Εμείς φτάνουμε στο σημείο να απαιτούμε, όσο μπορούν να μας το επιτρέψουν οι διαδικασίες του τόπου μας, να γίνεται και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αυτών που έχουν επωφεληθεί από τα φαινόμενα της διαφθοράς», εξήγησε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «η διαφθορά δεν είναι μόνο χρηματική. Δυστυχώς, υπάρχουν κι άλλα φαινόμενα, όπως βολέματος, μέσων, έχει πάρα πολλά», ενώ ερωτηθείς εάν τον πλησιάζουν πολίτες με αιτήματα για βόλεμα απάντησε αρνητικά. «Όχι. Επειδή έχω κάνει τόσο ακραίες δηλώσεις ότι αυτά τα φαινόμενα δεν μπορώ καν να τα ακούσω από ανθρώπους», εξήγησε ξεκαθαρίζοντας πως, «τέτοιου είδους ζητήματα, δεν μου τέθηκαν ποτέ γιατί η απάντηση θα είναι σαφώς αρνητική. Δεν συζητώ τέτοια ζητήματα», ξεκαθάρισε περαιτέρω.

Όσον αφορά τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε πως «με το ΑΚΕΛ θα υπάρξει συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά πάνω απ’ όλα χρηστή διοίκηση, αξιοποίηση των πιο κατάλληλων ανθρώπων και βεβαίως απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία. Δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ σε διαδικασίες βολέματος. Ποτέ», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις Προεδρικές Εκλογές και σχολιάζοντας τη δεύτερη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα περάσει στον β’ γύρο, υπογραμμίζοντας ότι «είμαι ο μόνος υποψήφιος που ανεβαίνει, υπάρχει δυναμική που μέρα με την μέρα δυναμώνει κι έχω κάθε λόγο να είμαι ευτυχής».

Σε ερώτηση που πιστεύει ότι θα κριθεί το αποτέλεσμα τους επόμενους δύο μήνες μέχρι τις εκλογές ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε ότι, «είναι ένας αγώνας ταχύτητας και το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα».

Αναφορικά με τη συσπείρωση του ΑΚΕΛ, επισήμανε ότι έχει εμπιστοσύνη στο κόμμα της Αριστεράς ότι η συσπείρωση θα φτάσει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. «Αυτό βλέπω κι ερμηνεύω απ’ όσα βλέπω γύρω μου. Δεν θα ήταν υπερβολή να υπάρχει μια συσπείρωση της τάξεως του 90%», σχολίασε περαιτέρω.

Ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση εκλογής του για να περνάνε τα Κυβερνητικά Νομοσχέδια από τη Βουλή, ο κ. Μαυρογιάννης αφού τόνισε πως έχει σχέδιο δράσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει στήριξη και από άλλες δυνάμεις. «Είμαι σίγουρος ότι στη Βουλή τα νομοσχέδια που θα κατατίθενται θα αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της κοινωνίας», είπε τονίζοντας ότι «δεν ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί πλείστα όσα ζητήματα που είναι προς άμεση αντιμετώπιση, δεν απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, κάτι που έχουμε».

«Όσα προτείνουμε και θα εφαρμόσουμε, δεν επιφέρουν επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό ή δυσανάλογη επιβάρυνση και δεν θίγουν καθόλου τη δημοσιονομική πειθαρχία και χρηματοπιστωτική σταθερότητα που είναι βασικές έγνοιες μας», εξήγησε ακόμη.

Σχολιάζοντας το γεγονός πως το ΑΚΕΛ καταψήφισε τον προϋπολογισμό, δεν θέλησε να πάρει θέση, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «αν υπάρξει ανάγκη για συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς, θα το δούμε, αλλά θα ξεκινήσουμε να λειτουργούμε με αυτόν που έχουμε».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες ανακοινώσεις από πλευράς κατεχομένων για την Αμμόχωστο, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε πως «για την Αμμόχωστο ανησυχώ εδώ και πολλά χρόνια» και υπέδειξε πως «απαιτείται άμεση αντίδραση με όλα τα μέσα είτε διπλωματικά είτε στον Ευρωπαϊκό χώρο».

«Έχω εισηγηθεί εδώ και πολύ καιρό να επιμείνουμε προς τα Ηνωμένα Έθνη, η περίκλειστη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών να θεωρηθεί νεκρή ζώνη και να επεκταθεί η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης για να προστατεύσει την περίκλειστη περιοχή για τη λύση, αν αφήσουμε να συνεχιστεί ο εποικισμός είναι το τέλος της Αμμοχώστου και το τέλος του Κυπριακού», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Μαυρογιάννης.

Στο βίντεο ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μαυρογιάννη:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top