ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έξοδος στις αγορές μετά τον Σεπτέμβριο

Νέα έξοδος στις αγορές μετά τον Σεπτέμβριο

Eυνοϊκότερες συνθήκες για έξοδο της Κύπρου στις αγορές δημιουργεί η σημαντική μείωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων διευκολύνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να βγει ξανά στις αγορές στο επόμενο διάστημα, για να καλύψει μέρος του χρέους που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει φέτος. Η προηγούμενη επιτυχημένη έξοδος της Κύπρου στις αγορές είχε γίνει τον Απρίλιο μέσω της έκδοσης επταετούς ομολόγου.

Η έξοδος στις αγορές πριν τρεις μήνες έγινε αφού είχε προηγηθεί η ψήφιση από τη Βουλή του πλαισίου για την αφερεγγυότητα που άνοιξε τον δρόμο για την αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου από την Τρόικα.

Το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί ότι με τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος από την Τρόικα και αφού το Eurogroup, στη συνεδρίαση στις 11 Σεπτεμβρίου, ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των €500 εκατ., ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Αυτό σημαίνει ότι από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει όλους τους παράγοντες για να κάνει το επόμενο βήμα στις διεθνείς αγορές. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η περίοδος συμπίπτει με το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας υπηρεσίας και των ιδιωτικοποιήσεων, πράγματα για τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει σχετικά νομοσχέδια και να τα καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση. 
 
Η προηγούμενη έκδοση ύψους €1 δισ., στην οποία προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία, κάλυψε το 50% των λήξεων χρέους που απομένουν μέχρι το τέλος του 2015.

Τον Σεπτέμβριο υπάρχει η λήξη εγχώριου ομολόγου €17,6 εκατ., τον Νοέμβριο υπάρχει η λήξη Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ) €863 εκατ. και τον Δεκέμβριο ένα εγχώριο ομόλογο €8,9 εκατ. Το συνολικό χρέος που απομένει να λήξει μέχρι τέλος του χρόνου ανέρχεται €889,5 εκατ. Το 2016 λήγει χρέος €737 εκατ. και το 2017 €1.542 εκατ. Το μεγαλύτερο μέρος των λήξεων χρέους το 2016 και 2017 αφορά αξιόγραφα εσωτερικού (€365 εκατ. το 2016 και €1,4 δισ. το 2017). 
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, τερματίστηκε στις 20 Ιουλίου η περίοδος λήψης αιτήσεων για αγορά εξαετών ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικά πρόσωπα, της όγδοης σειράς (Αύγουστος 2015). Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ) λήφθηκαν 187 αιτήσεις για συνολικό ποσό €30.055.900. Από αυτές, οι 183 υποβλήθηκαν από Κύπριους και 4 αιτήσεις από αλλοδαπούς επενδυτές.

Οι αξίες των αιτήσεων κυμαίνονταν από €3.000 μέχρι €5.000.000. Από το συνολικό ποσό των €30.055.900, τα €15.000.000 αφορούσαν αιτήσεις ξένων επενδυτών.

Ο προϊστάμενος του ΓΔΔΧ έχει αποδεχθεί ολόκληρο το ποσό υπερκάλυψης. Όπως αναφέρεται, «για τη λήψη αυτής της απόφασης λήφθηκε υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι η αποδοχή ολόκληρου του ποσού υπερκάλυψης δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες αγορές κυβερνητικών τίτλων».


Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως τα εξαετή ομόλογα για φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα πωλούνται από τις 3 Αυγούστου 2015 και μετέπειτα, θα έχουν τα ακόλουθα επιτόκια ανάλογα με τον χρόνο κατοχής του ομολόγου:

Μέχρι 24 μήνες 2,50%, πέραν των 24 μηνών και μέχρι 48 μήνες 2,75%, πέραν των 48 μηνών και μέχρι 60 μήνες 3%, πέραν των 60 μηνών και μέχρι 70 μήνες 3,25%.
Τέλος να αναφέρουμε ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου λήξης 2020 ήταν χθες στο 3,287%, ενώ του επταετούς λήξης 2022 ήταν στο 3,555%. 

Πηγή: «O Φιλελεύθερος» 
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top