ΥΓΕΙΑ

Οι επτά συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Οι επτά συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

 

Οι μεσήλικες που ακολουθούν επτά υγιεινές συνήθειες για καιρό, έχουν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι επτά αυτοί παράγοντες είναι: σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή, φυσιολογικό σωματικό βάρος, αποχή από το κάπνισμα, φυσιολογική αρτηριακή πίεση, έλεγχος χοληστερίνης και χαμηλό σάκχαρο αίματος. Όσο περισσότερο διατηρεί κανείς αυτές τις συνήθειες, τόσο μειώνει την πιθανότητα άνοιας σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρα Πάμελα Ριστ του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία για 13.720 γυναίκες μέσης ηλικίας 54 ετών, οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 1.771 (το 13%) εμφάνισαν άνοια.

Για κάθε μία από τις επτά υγιεινές συνήθειες, κάθε γυναίκα βαθμολογήθηκε με ένα «σκορ» από το μηδέν (κακή ή μέτρια) έως ένα (ιδανική), με μέγιστη συνολική βαθμολογία το επτά. Το μέσο «σκορ» ήταν 4,3.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα σε αυτή τη συνολική βαθμολογία, ο κίνδυνος κατοπινής άνοιας μειωνόταν κατά 6%.

«Εφόσον γνωρίζουμε πια ότι η άνοια μπορεί να ξεκινήσει στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν τη διάγνωση, είναι σημαντικό που μαθαίνουμε πώς οι συνήθειες στη μέση ηλικία είναι δυνατό να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα καλά νέα είναι ότι όταν κάποιος κάνει υγιεινές επιλογές στη ζωή του κατά τη μέση ηλικία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή», ανέφερε η Δρ Ριστ. «Είναι ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους να ξέρουν ότι κάνοντας ορισμένα βήματα, όπως να ασκούνται για μισή ώρα τη μέρα ή να διατηρούν υπό έλεγχο την πίεση του αίματός τους, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top