ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντάσεις στην Βουλή: Ενέκρινε τους προϋπολογισμούς των κρατικών πανεπιστημίων

Εντάσεις στην Βουλή: Ενέκρινε τους προϋπολογισμούς των κρατικών πανεπιστημίων

Ύστερα από μια θυελλώδη και μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους προϋπολογισμούς των τριών κρατικών Πανεπιστημίων.

Βουλευτές εξέφρασαν έντονες απόψεις αναφερόμενοι στα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή για τα Πανεπιστήμια, αναφερόμενοι σε ατασθαλίες, διαφθορά, κακοδιαχείριση και υπερβολικούς μισθούς ακαδημαϊκών. Άλλοι βουλευτές επέκριναν τις απαξιωτικές αναφορές για το Πανεπιστήμιο και τους ακαδημαϊκούς.

Η Ολομέλεια καταψήφισε παράλληλα μια σειρά από τροπολογίες για ανάγκη έγκρισης από τη βουλή για τροποποίηση σχεδίων υπηρεσίας και μισθολογική αναβάθμιση στα Πανεπιστήμια, για απολαβές πανεπιστημιακών γιατρών, για ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες στην πρόσληψη ειδικών επιστημόνων υποστήριξης έργου και για την αντιμισθία εκπαιδευτικού προσωπικού σε ερευνητικά προγράμματα.

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €213.068.748 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Ο προϋπολογισμός του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023 ο οποίος είναι ισοσκελισμένος, προβλέπει δαπάνες ύψους €15.000.000 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Η Ολομέλεια ενέκρινε επίσης τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ για το έτος 2023, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €78.359.078 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ζήτησε να περιοριστούν οι σπατάλες από τους προνομιούχους αρχής γενομένης από τα πανεπιστήμια, όταν δεν υπάρχουν κονδύλια για άλλα σοβαρά προβλήματα της παιδείας. Ζήτησε να υπάρξει και στα Πανεπιστήμια δημοσιονομική πειθαρχία και αναφέρθηκε στα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και στις εισηγήσεις για κόψιμο περιττών δαπανών.

Σε σχέση με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τη στέγαση του ΑΠΚΥ, ένα από τα τέσσερα κτίρια που ενοικιάζει το ακαδημαϊκό ίδρυμα, αποτελεί αγορά της οικογένειας Σαουδάραβα που έλαβε, με την οικογένειά του, κυπριακό διαβατήριο μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι τα πανεπιστήμια επιτελούν σημαντικό έργο και πρέπει να έχουν κύρος, ωστόσο θα πρέπει να βρουν φόρμουλες για να μειώσουν τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή που ενέχουν κάποια θέματα διαφθοράς και ελλιπείς ελέγχους για μεγάλα έργα. Ζήτησε από τις ηγεσίες των Πανεπιστημίων να διορθώσουν κάποια πράγματα τα οποία επισημαίνει ο Γενικός Εκλεκτής.

Χαρακτηρίζοντας το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ό,τι καλύτερο έγινε για την κυπριακή κοινωνία τα τελευταία 30 χρόνια, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια αρνητική φαινόμενα, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές τροπολογίες που περιορίζουν το ποσό που μπορεί να πάρει ένας ακαδημαϊκός από ερευνητικά προγράμματα, ενώ είπε ότι αν δεν απορροφήσει η Κύπρος αυτά τα προγράμματα, θα πάνε σε άλλες χώρες και θα χάσουμε εκατομμύρια. Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να μπει ποσοστό στις απολαβές που δικαιούνται οι πανεπιστημιακοί γιατροί για τις εγχειρήσεις και αν προκύψει ένα σοβαρό περιστατικό να μην μπορούν να το εγχειρήσουν γιατί θα έχει καλυφθεί το ποσό.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να είναι πρότυπο χρηστής διοίκησης κάτι που δεν συμβαίνει, ενώ σημείωσε ότι ενώ η Πολυτεχνική Σχολή έπρεπε να τελειώσει σε 3 χρόνια, βρισκόμαστε στα 6,5 χρόνια και δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είπε επίσης ότι ένας πανεπιστημιακός γιατρός πήρε 9.700 ευρώ για κάθε χειρουργείο και άλλος 115 ευρώ για κάθε χειρουργείο. Επέκρινε ακόμα το γεγονός ότι στοχοποιείται από τις πρυτανικές αρχές η Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ όλοι οι θεσμοί οφείλουν να σέβονται τους άλλους θεσμούς.

Ο βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα κακώς έχοντα στα Πανεπιστήμια, όπως οι μεγάλες αμοιβές ακαδημαϊκού ύψους 59.000 ευρώ το χρόνο συν 113.000 ευρώ από άλλο μισθό, αλλά και για πρώην Αντιπρύτανη που καταδικάστηκε από το δικαστήριο για πλαστογραφία και το μόνο που έγινε ήταν το Πανεπιστήμιο να τον υποβιβάσει από την κλίμακα Α16 σε Α15. Παρομοίασε το Πανεπιστήμιο με ένα παιδί που μόλις ενηλικιώθηκε και άρχισε «τις τράμπες και τα ναρκωτικά» και δεν το επανέφεραν σε τάξη, αλλά συνέχισαν να το χαϊδεύουν.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου στις μειωτικές αναφορές για το Πανεπιστήμιο, αλλά και του βουλευτή του ΔΗΣΥ Γεώργιου Κάρουλα που ανέφερε ότι όσοι παρακολουθούν θα θεωρήσουν ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το χειρότερο ίδρυμα. Πρόσθεσε ότι επιτελείται σημαντικό έργο και ιδιαίτερα ερευνητικά επιτεύγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι, ενώ για όποια αρνητικά υπάρχουν θεσμοί που μπορούν να βάλουν τάξη.

Έντονα αντέδρασε στις αναφορές και η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέροντας ότι ντρέπεται για τις επιθέσεις απέναντι στους ακαδημαϊκούς. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά κύμβαλα αλαλάζοντα που δεν προσφέρουν τίποτα και ισοπεδώνουν ανθρώπους που παράγουν σκέψη. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δυσκολία και τα οφέλη των ερευνητικών προγραμμάτων για την Κύπρο και δεν πρέπει να συγχέεται η δουλειά της διοίκησης με τη δουλειά των ακαδημαϊκών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης έκανε λόγο για έλλειψη μέτρου και ύβρη από κάποιους απέναντι στο Πανεπιστήμιο που έχει μορφώσει πάνω από 30.000 ανθρώπους. Παραδέκτηκε ότι γίνονται λάθη και αυθαιρεσίες, λόγω και των κακών πρακτικών του δημοσίου που ακολουθούνται, τις οποίες και ο ίδιος κατήγγειλε στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Ωστόσο τάχθηκε εναντίον των τροπολογιών που τέθηκαν αναφέροντας ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην προσέλκυση πανεπιστημιακών γιατρών, ενώ θα υπάρξουν και προβλήματα με τα ερευνητικά προγράμματα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top