ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό νέο: Μειωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο - Αρνητική η προοπτική λόγω απόφασης ΟΠΕΚ

Θετικό νέο: Μειωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο - Αρνητική η προοπτική λόγω απόφασης ΟΠΕΚ

Σε μια περίοδο που όλα πάνε πάνω σκορπίζει χαμόγελα η είδηση ότι τον Απρίλιο οι λογαριασμοί ρεύματος της ΑΗΚ θα είναι μειωμένοι.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ThemaOnline η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, για τους λογαριασμούς που θα παραλαμβάνονται τον μήνα Απρίλιο, θα είναι μειωμένοι κατά 6,6% σε σχέση με ένα μήνα προηγουμενως. Μάλιστα, σε σχέση με πέρυσι, τον αντίστοιχο μήνα υπάρχει μείωση 6%.

«Αυτό οφείλεται στις τιμές καυσίμου που είχαν πέσει αισθητά περί τα μέσα Μαρτίου αλλά και στη ρήτρα καυσίμου, μία μαθηματική φόρμουλα που σχετίζεται με το μείγμα καυσίμου και την αποδοτικότητα ολόκληρου του συστήματος (μεταφοράς-παραγωγής-διανομής)», εξήγησε η Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Ως παράδειγμα, με τις μειώσεις Απριλίου, ένας λογαριασμός με κατανάλωση 800kw για οικιακό πελάτη, θα στοιχίζει 220 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και της επιδότησης του Κράτους.

Σε υψηλά έτους οι τιμές στο πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, η προοπτική για τιμές των λογαριασμών καυσίμων φαίνεται να είναι αρνητική καθώς οι δηλώσεις χωρών μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) για μείωση της παραγωγής οδήγησαν τις τιμές του αργού πετρελαίου (Brent) πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι σήμερα Τρίτη 4/4, τιμές που ξεπέρασαν αυτές που ίσχυαν και στις αρχές Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου έτους μετά την απροσδόκητη και σημαντική μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ που θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, η οποία θα περιορίσει την παγκόσμια αγορά.

Αναλυτικότερα, ο αρχικός αντίκτυπος των περικοπών, από τον επόμενο μήνα, θα ανέλθει σε περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Από τον Ιούλιο, λόγω της παράτασης της υφιστάμενης μείωσης της προσφοράς της Ρωσίας, θα υπάρχει περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως λιγότερο αργό στην αγορά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Σήμερα, το West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε προς τα 81 δολάρια το βαρέλι μετά από ράλι άνω του 6% τη Δευτέρα, ενώ το συμβόλαιο του μπρεντ ξεπερνά τα 85 δολάρια ανά βαρέλι. Η αιφνιδιαστική μείωση της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιο- εξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του αιφνιδίασε την παγκόσμια αγορά αργού, ωθώντας πολλές τράπεζες να ανεβάσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, υπάρχει ανησυχία ότι η κίνηση του ΟΠΕΚ+ θα δώσει νέα ώθηση στις πληθωριστικές πιέσεις, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να επικρίνει την απόφαση ως «μη εποικοδομητική». Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποβάθμισε τις ανησυχίες, λέγοντας αργά τη Δευτέρα ότι ο αντίκτυπός της πιθανότατα δεν είναι «τόσο σοβαρός όσο νομίζετε».

Με πληροφορίες από newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top