ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με δεκαπέντε χρόνια καθυστέρηση η απόφαση Δικαστηρίου για υπόθεση ιατρικής αμέλειας - «Απαράδεκτη κατάσταση...»

Με δεκαπέντε χρόνια καθυστέρηση η απόφαση Δικαστηρίου για υπόθεση ιατρικής αμέλειας - «Απαράδεκτη κατάσταση...»

Την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου για υπόθεση ιατρικής αμέλειας με καθυστέρηση για περίπου 15 χρόνια επικρίνει η ΟΣΑΚ.

Όπως ανέφερε η ΟΣΑΚ σε ανακοίνωση της, η καθυστερημένη απόφαση φέρνει και πάλι στην επιφάνεια με ένα πολύ τραγικό τρόπο τα πελώρια κενά που υπάρχουν στον τομέα της υγείας και που αφορούν τον έλεγχο των γιατρών (medical audit), την αξιολόγηση των υπηρεσιών της υγείας και την διερεύνηση περιστατικών αμέλειας και ιατρικού λάθους και τη λήψη άμεσων μέτρων.

Την ίδια στιγμή, η ΟΣΑΚ έθεσε σειρά ερωτημάτων προς την πολιτεία, τα οποία την καλεί να τα απαντήσει.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΟΣΑΚ:

«Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για ιατρική αμέλεια σε συνάνθρωπο μας, με καθυστέρηση για περίπου 15 χρόνια φέρνει και πάλι στην επιφάνεια με ένα πολύ τραγικό τρόπο τα πελώρια κενά που υπάρχουν στον τομέα της υγείας και που αφορούν τον έλεγχο των γιατρών (medical audit), την αξιολόγηση των υπηρεσιών της υγείας και την διερεύνηση περιστατικών αμέλειας και ιατρικού λάθους και τη λήψη άμεσων μέτρων.

Επίσης ο τεράστιος χρόνος που χρειάζεται για την εκδίκαση τέτοιων περιπτώσεων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς ασθενείς για να διεκδικήσουν το δίκαιο τους.

Τα ερωτήματα σκληρά και βασανιστικά τόσο προς την Πολιτεία όσο και προς στους θεσμούς για την αδράνεια τους που αν δεν περιέχει σκοπιμότητες και συμφέροντα αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση συνενοχή σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Καλούμε την πολιτεία και τους θεσμούς να απαντήσουν στα πιο κάτω

- Έγινε διερεύνηση τότε για το περιστατικό και τι έγινε με τους γιατρούς που εμπλέκονται.

- Να δημοσιοποιήσουν ποιοι θα πληρώσουν το ποσό που έχει επιδικαστεί στον συνάνθρωπο μας που έχει υποστεί σοβαρές βλάβες λόγω της αμέλειες των γιατρών.

- Τι προτίθενται να κάνουν μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου.

- Ποιος θα καταβάλει τις αποζημιώσεις που έχουν πολύ ορθά επιδικαστεί στον ασθενή: Ο φορολογούμενος και πάλι; Ως εκ τούτου τίθεται το ερώτημα αν θα πρέπει να είναι υποχρέωση των γιατρών του δημοσίου για προσωπική ασφάλιση για αμέλεια.

Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών τονίζει ότι η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και αξιολόγησης κάποιες φορές έχει ως αποτέλεσμα, να παραμένουν οι επιπτώσεις στους ασθενείς, χωρίς όμως να αποδίδονται ευθύνες στους γιατρούς για τις αποφάσεις που έλαβαν. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμα και στην υπόθεση με την οποία η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε οι γιατροί που εμπλέκονταν στην διαχείριση του συγκεκριμένου ασθενή, ακόμα και μετά την καταδίκη τους συνεχίζουν να ασκούν την ιατρική χωρίς καμία, επί της ουσίας επίπτωση.

Τέλος χαιρετίζουμε την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου αλλά και του ΠΙΣ και αναμένουμε ότι με τη συνεργασία όλων τα σχετικά νομοσχέδια ή/και προτάσεις νόμου θα παραπεμφθούν στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση τους σε νόμο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top