ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπήκε η Άνοιξη και «ξεφύτρωσαν» τα φίδια - Πόσα είδη έχουμε στην Κύπρο και ποια είναι τα δηλητηριώδες - Εικόνες

Μπήκε η Άνοιξη και «ξεφύτρωσαν» τα φίδια - Πόσα είδη έχουμε στην Κύπρο και ποια είναι τα δηλητηριώδες - Εικόνες

Μπήκε η Άνοιξη και την εμφάνιση τους ξεκίνησαν να κάνουν τα φίδια της Κύπρου, μετά τον λήθαργο στον οποίο βρίσκονταν λόγω του Χειμώνα.

Μιλώντας στο Themaonline, ο ερπετολόγος και γητευτής φιδιών, Γιάννης Αγγελή, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο μπορούμε να συναντήσουμε φίδια σχεδόν παντού αφού ξύπνησαν από την χειμερία νάρκη και αναζητούν τροφή ενώ παράλληλα σύστησε τον κόσμο να είναι πάντα σε επαγρύπνηση.

Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες να αποφύγουν μια συνάντηση με φίδι, ο κ. Αγγελή ανέφερε ότι μπορούν να ξεκινήσουν να κάνουν ψεκασμούς με απωθητικά, να αρχίσουν τις αποψιλώσεις, να καθαρίσουν τις αυλές και τους εξωτερικούς χώρους ενώ συστήνεται να μην ποτίζουν πολύ αυτή την περίοδο.

Τι να κάνουμε αν συναντήσουμε φίδι και τι αν μας δαγκώσει

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, αν συναντήσουμε φίδι, πρέπει να απομακρυνθούμε μακριά του ενώ σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το σκοτώσουμε.

«Ήδη ξεκινήσαμε να ανταποκρινόμαστε σε περιστατικά με εμφανίσεις φιδιών και όσο θα αυξάνεται η θερμοκρασία θα αυξάνονται και οι περιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Αγγελή, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή την στιγμή και μέχρι τον Ιούνιο οι εμφανίσεις φιδιών γίνονται κυρίως το μεσημέρι ενώ από Ιούνη και μετά θα σημειώνονται και απογεύματα.

Να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που έρθετε αντιμέτωποι με φίδι, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Αγγελή απευθείας (ΕΔΩ η σελίδα του Ερπετολογικού Κέντρου στο Facebook).

Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελή, η οχιά (φίνα) είναι το μόνο φίδι στην Κύπρο που αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο λόγω του δηλητήριου που έχει.

«Σε περίπτωση δαγκώματος έχουμε 2 με 8 ώρες να μεταβούμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Δεν κάνουμε καμιά ενέργεια, όπως να προσπαθήσουμε να ρουφήξουμε το δηλητήριο , πάμε άμεσα στο νοσοκομείο», επεσήμανε.

Ερωτηθείς πότε τα φίδια είναι επιθετικά, ο κ. Αγγελή ανέφερε ότι ένα φίδι θα επιτεθεί μόνο για άμυνα.

«Τα φίδια φοβούνται περισσότερο τον άνθρωπο από ότι ο άνθρωπος αυτά, αφού δεν αποτελεί τροφή για αυτά. Οι 99,9% περιπτώσεις δαγκώματος γίνονται λόγω ανθρώπινου παράγοντα», πρόσθεσε.

Οκτώ τα φίδια της Κύπρου - Τρία τα δηλητηριώδες

Στην Κύπρο υπάρχουν 8 είδη φιδιών, από́ τα οποία τα 3 έχουν δηλητήριο, με την οχιά να είναι η μόνη που έχει δηλητήριο τόσο τοξικό́ που μπορεί́ να βλάψει τον άνθρωπο.

Δείτε τα οκτώ φίδια της Κύπρου:

Ανήλιος (Άγλυφο - Δεν φέρει δηλητήριο)

Πολύ μικρό φίδι με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 30-35 cm και μπορεί να θεωρηθεί ως σχεδόν τυφλό. Το ροζ ή μπεζ του χρώμα, σε συνδυασμό με τη μορφή του, το κάνουν να μοιάζει πολύ με γαιοσκώληκα.

Κυπριακό φίδι (Άγλυφο - Δε φέρει δηλητήριο)

Πολύ λεπτό φίδι με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο. Τα νεαρά άτομα έχουν ελαιοπράσινο χρώμα σώματος ενώ τα ενήλικα άτομα έχουν μαύρο χρώμα.

Μαύρο φίδι (Άγλυφο - Δεν φέρει δηλητήριο)

Πιθανότατα το μεγαλύτερο είδος φιδιού στην Ευρώπη με μήκος που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα (αν και σπανίως να εντοπιστούν άτομο στην Κύπρο μεγαλύτερα από 2 μέτρα). Η μορφή των νεαρών και των ενήλικων ατόμων διαφέρει. Τα νεαρά άτομα έχουν ελαιοπράσινο χρώμα με σκούρες καφέ νιφάδες στην ραχιαία επιφάνια. Κατά την ενηλικίωση, το μοτίβο αυτό χάνεται και τα άτομα αποκτούν ενιαίο γυαλιστερό μαύρο χρώμα. Έχει χοντρό, μυώδες κορμί, είναι πολύ ευκίνητο και έχει την ικανότητα να σκαρφαλώνει με ιδιαίτερη ευκολία.

Σαΐττα (Οπισθόγλυφο – Φέρει δηλητήριο στα πίσω δόντια – Ακίνδυνο για τον άνθρωπο)

Μεγάλο και αρκετά δυνατό φίδι που το μήκος του μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα. Τα νεαρά άτομα έχουν καφέ χρώμα σώματος με πολλές διακεκομμένες λευκές ή κίτρινες γραμμώσεις ενώ τα ενήλικα διαθέτουν ομοιόχρωμο γκρίζο προς ελαιοπράσινο χρώμα. Το πιγούνι φέρει λευκά στίγματα και η κοιλιά συνήθως έχει κίτρινο χρωματισμό.

Νερόφιδο (Άγλυφο - Δεν φέρει δηλητήριο)

Τα άτομα του είδους μπορεί να φτάσουν σε μήκος το ένα μέτρο και εντοπίζονται σε τρείς ξεχωριστούς χρωματισμούς, γκρίζο με ασπροκίτρινο, ενιαίο μαύρο και στικτό (μαύρος χρωματισμός στον οποίο διακρίνονται αχνόλευκα στίγματα). Πολύ ήρεμο φίδι, το οποίο δεν επιδίδεται σχεδόν ποτέ σε επιθετικές συμπεριφορές ούτε ακόμα και αν ενοχληθεί. Ως μέτρο άμυνας εκκρίνει δύσοσμο υγρό από αδένες που έχει στο πίσω μέρος του σώματος.

Ξυλόδροπης (Οπισθόγλυφο – Φέρει δηλητήριο στα πίσω δόντια – Ακίνδυνο για τον άνθρωπο)

Λεπτό και μικρό φίδι που δε ξεπερνά σε μήκος το ένα μέτρο. Διαθέτει σώμα γκρίζου-μπεζ χρώματος με σκούρες καφέ μπάρες τοποθετημένες κατ’ εναλλαγή στο πάνω μέρος της πλάτης του. Όταν ενοχληθεί κουλουριάζεται, συρίζει δυνατά και προσπαθεί να δαγκώσει. Τα μάτια του έχουν μια κάθετη κόρη η οποία διαστέλλεται το βράδυ για να διευκολύνει τη νυχτερινή όραση του.

Δρόπης (Άγλυφο - Δεν φέρει δηλητήριο)

Φίδι ανοικτού καφέ χρώματος με ιδιαίτερους σχηματισμού σε μορφή ρόμβου και χρώμα σκούρο καφέ σε όλο το μήκος της πλάτης του. Αρκετά δυνατό φίδι που το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 150 cm. Ακίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά με ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά όταν ενοχληθεί.

Οχιά ή αλλιώς Φίνα (Σωληνόγλυφο – Φέρει δηλητήριο στα μπροστά δόντια –επικίνδυνο για τον άνθρωπο)

Η οχιά ή κοινώς κοντονούρα, φίνα ή πατσάλα, είναι το μοναδικό επικίνδυνο για τον άνθρωπο δηλητηριώδες φίδι της Κύπρου. Το χοντρό στο χρώμα της άμμου σώμα με το σφηνοειδές κεφάλι και την κοντή ουρά, καθώς και ο νωχελικό συνήθως τρόπος κίνησης την καθιστούν εύκολα αναγνωρίσιμη από τα υπόλοιπα φίδια της Κύπρου. Έχει εξαιρετικά χοντρό σώμα -σε σχέση με τα υπόλοιπα φίδια της Κύπρου- στο χρώμα της άμμου. Διαθέτει σκούρους καφέ ορθογώνιους σχηματισμούς στην πλάτη τοποθετημένους κατ’ εναλλαγή. Έχει ιδιαίτερα κοντή ουρά και χοντρό τριγωνικό κεφάλι. Η κόρη των ματιών είναι κάθετη και διαστέλλεται το βράδυ για να διευκολύνει τη νυχτερινή όραση του ζώου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top