ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητεί εκεχειρία «τουλάχιστον τριών ημερών» στο Σουδάν

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητεί εκεχειρία «τουλάχιστον τριών ημερών» στο Σουδάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια εκεχειρία "τουλάχιστον τριών ημερών" στο Σουδάν με αφορμή τους εορτασμούς της 'Ειντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτούν το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

"Άμεση προτεραιότητα, ζητώ εκεχειρία για τουλάχιστον τρεις ημέρες, για τους εορτασμούς της 'Ειντ αλ-Φιτρ, για να επιτραπεί στους άμαχους που έχουν παγιδευτεί στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες να ξεφύγουν και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, τρόφιμα και άλλες προμήθειες πρώτης ανάγκης", δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους μετά τη διαδικτυακή σύσκεψη που είχε με αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της περιφερειακής αφρικανικής ένωσης Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD) και άλλους συναφείς οργανισμούς.

"Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο στάδιο ώστε να επιτραπεί μια ανάπαυλα από τις μάχες και να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη εκεχειρία", πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις αποτυχημένες εκκλήσεις για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός έως σήμερα, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια "σημαντική στιγμή του μουσουλμανικού ημερολογίου" και συμπλήρωσε ότι "όλες οι (εμπλεκόμενες) πλευρές στη σύγκρουση είναι μουσουλμάνοι".

"Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπορέσει να τηρηθεί μια εκεχειρία" δήλωσε. "Είμαστε σε επαφή με τις (εμπλεκόμενες) πλευρές, νομίζουμε ότι αυτό είναι δυνατόν αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος για να ασκήσει πίεση προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την εκεχειρία "απολύτως κρίσιμη" καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί.

"Τη διακοπή των εχθροπραξιών πρέπει να διαδεχθεί ένας σοβαρός διάλογος για να επιτρέψει την επιτυχία μιας μετάβασης, με τον διορισμό μιας μη στρατιωτικής κυβέρνησης", δήλωσε.

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν να παρατείνουν την εκεχειρία έως το τέλος της γιορτής 'Ειντ αλ-Φιτρ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε σήμερα τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν να παρατείνουν την εκεχειρία μέχρι το τέλος της μουσουλμανικής γιορτής 'Ειντ αλ-Φιτρ και δήλωσε ότι η άποψη της Ουάσινγκτον είναι ότι η 24ωρη εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη τηρήθηκε ως επί το πλείστον παρά τα σφοδρά πυρά που σημειώθηκαν σήμερα.

Περισσότεροι από 330 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο στη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (ή «Χαμέτι») και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι εχθροπραξίες οδηγούν τη χώρα, που βασίζεται στην επισιτιστική βοήθεια, σε «ανθρωπιστική καταστροφή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top