ΥΓΕΙΑ

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε – Ποια ηρεμούν το στομάχι

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε – Ποια ηρεμούν το στομάχι

Εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ενήλικες βιώνει τα αρνητικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με συμπτώματα όπως παλινδρόμηση της τροφής ή των οξέων του στομάχου, δυσκολία στην κατάποση, βήχα και καούρα.

Μπορείτε όμως εύκολα να πάρετε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σας, φροντίζοντας να καταναλώνετε τα τρόφιμα που δε διαταράσσουν το στομάχι και να προτιμάτε όσα το ηρεμούν. Ο δρ David M. Poppers γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο NYU Langone της Νέας Υόρκης παραθέτει τα τρόφιμα που μάλλον ερεθίζουν το στομάχι των πασχόντων καθώς και εκείνα που είναι πιο φιλικά με το πεπτικό σύστημα.

Ποια τρόφιμα να αποφύγετε

Τηγανιτά και πρόχειρο φαγητό. Σίγουρα η ένοχη απόλαυση της τηγανιτής πατάτας δεν θεωρείται και η πιο υγιεινή, όταν όμως πρόκειται για την πρόκληση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των απαγορευμένων τροφίμων. Μια μελέτη του Οκτωβρίου 2014 στο Przegląd Gastroenterologiczny διαπίστωσε κάποια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης και της διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών τροφών.

Λιπαρά κρέατα. Επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και το λουκάνικο μπορούν εξίσου να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα. Οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξέλθουν από το στομάχι, σε αντίθεση με τις πιο εύπεπτες τροφές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση τροφής, σύμφωνα με τη μελέτη του 2014 στην επιθεώρηση Przegląd Gastroenterologiczny.

Καυτερά. Τα πικάντικα φαγητά, όπως η σκόνη τσίλι, το πιπέρι αλλά και το σκόρδο θα μπορούσαν να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του οισοφάγου, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Thoracic Disease, προκαλώντας το αίσθημα της καούρας.

Ντομάτες. Λόγω της οξύτητας της ντομάτας, θα μπορούσαν να εντείνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το ίδιο και ο χυμός ντομάτας.

Εσπεριδοειδή. Όπως και οι ντομάτες, το ίδιο και τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ είναι αρκετά όξινα.

Σκόρδο. Μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα πράσα, έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα παλινδρόμησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Primary Care. Αν και δεν είναι σαφείς οι λόγοι, ενδεχομένως ο ένοχος να είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε FODMAPs (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές ενοχλήσεις.

Σοκολάτα. Η σοκολάτα δεν είναι τόσο γλυκιά για την υγεία του στομάχου, καθώς θεωρείται μια από τις χειρότερες τροφές για την καούρα.

Μέντα. Η μέντα θα μπορούσε να εντείνει καούρα. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να χαλαρώσει ο οισοφαγικός σφιγκτήρας, επιτρέποντας στο οξύ να ανέλθει.

Καφεΐνη. Η ποσότητα του καφέ και τσαγιού με καφεΐνη θα πρέπει επίσης να περιοριστεί, καθώς θεωρούνται ερεθιστικοί παράγοντες για την παλινδρόμηση.

Ανθρακούχα ποτά. Το αέριο που απελευθερώνεται από τα ανθρακούχα ποτά στο στομάχι αυξάνει την πίεση που ασκείται, αναγκάζοντας τον οισοφαγικό σφιγκτήρα να ανοίξει. Πολλά από αυτά, επίσης, περιέχουν καφεΐνη.

Αλκοόλ. Τα οινοπνευματώδη ποτά θα μπορούσαν εξίσου να διαταράξουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, αυξάνοντας παράλληλα το οξύ του στομάχου.

Ποια τρόφιμα «αγαπά» το στομάχι

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυστικοβούτυρο και δημητριακά ολικής αλέσεως, αποφεύγοντας όμως αυτά που ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ψάρια, ελαιόλαδο και ένα διατροφικό πλάνο με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή

Άπαχα κρέατα στον ατμό ή ψητά και αυγά

Ημίπαχα ή άπαχα γαλακτοκομικά

Λευκό ψωμί και ζυμαρικά

Ροφήματα βοτάνων και άφθονο νερό.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γκάφα Χατζηγιάννη πλήττει το Προεδρικό, νέο στραβοπάτημα σε λίγες μέρες

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top