ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E-kalathi: Θα «τρώνε» πρόστιμο όσες υπεραγορές δεν συμμορφώνονται – Με διάταγμα τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται

E-kalathi: Θα «τρώνε» πρόστιμο όσες υπεραγορές δεν συμμορφώνονται – Με διάταγμα τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται

Όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση της βρίσκεται η ψηφιακή πλατφόρμα e-kalathi, η οποία αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τους καταναλωτές, δίνοντας τους την ευκαιρία να συγκρίνουν τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων ανά υπεραγορά, ώστε να ψωνίσουν αυτά με την φθηνότερη τιμή.

Ωστόσο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, δεν είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν όλες οι υπεραγορές στην εν λόγω πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα, την υποχρέωση να υποβάλουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων που θα περιλαμβάνονται στο e-kalathi έχουν οι επιχειρήσεις τροφίμων και/ή άλλων προϊόντων (σ.σ. υπεραγορές) με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ, με τις επιχειρήσεις που καταγράφουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των δύο εκατομμυρίων ευρώ, να μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να συμμετέχουν.

Πρόστιμο στις υπεραγορές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, σε περίπτωση που μια υπεραγορά δεν υποβάλει στοιχεία ή υποβάλει ψευδείς, ελλιπείς, ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, ή σε περίπτωση που παρακωλύει ή παρεμποδίζει την Αρμόδια Αρχή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, ή σε περίπτωση κατά την οποία επιχείρηση παραλείπει να συμμορφωθεί με την υποχρέωση που επιβάλλει ο νόμος, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή έχει την εξουσία να:

1. διατάσσει όπως τερματίσει άμεσα την παράβαση και αποφύγει επανάληψή της στο μέλλον,
2. επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο, ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, ύψους μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ

Σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης, ο Διευθυντής μπορεί να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι χίλια ευρώ, για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης ενώ σε περίπτωση που η παράβαση έχει τερματιστεί, μπορεί να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, το οποίο δε ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες ευρώ.

Τονίζεται ότι το πρόστιμο καθίσταται άμεσα πληρωτέο και η διαδικασία είσπραξης του δεν αναστέλλεται λόγω της ενδεχόμενης καταχώρησης προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του Διευθυντή. Αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο, τότε το Υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου θα λάβει δικαστικά μέτρα και θα εισπραχθεί το οφειλόμενο ποσό ως αστικό χρέος οφειλόμενο προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με διάταγμα τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο e-kalathi

Με βάση το νομοσχέδιο, ο αρμόδιος Υπουργός θα καθορίζει με διάταγμα τα προϊόντα που τιμές πώλησης, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στον παρόντα Νόμο και/ή στους δυνάμει αυτού εκδιδόμενους Κανονισμούς και/ή γνωστοποιήσεις του Διευθυντή.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα θα αναθεωρούνται περιοδικά με βάση τις πωλήσεις τους και τις εποχικές ανάγκες, με διάταγμα που εκδίδεται από τον αρμόδιο Υπουργό.

Στο νομοσχέδιο τονίζεται ότι οι υπεραγορές πρέπει να υποβάλλουν την τιμή πώλησης του προϊόντος, όπως αυτή αναγράφεται στο προϊόν ή στη συσκευασία του ή στα ράφια της επιχείρησης που είναι τοποθετημένο το προϊόν, εξαιρουμένων τυχόν προωθητικών ενεργειών.

Όσο αφορά την υποβολή τιμών πώλησης προϊόντων από τις υπεραγορές, αυτή θα πραγματοποιείται καθημερινώς το αργότερο μέχρι τις 08:00 π.μ., ή σε ώρα η οποία θα καθορίζεται από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή με γνωστοποίηση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει, για οποιοδήποτε λόγο, εντός της ίδιας μέρας, διαφοροποίηση της τιμής πώλησης του προϊόντος, η υπεραγορά πρέπει να υποβάλει τη διαφοροποιημένη τιμή πώλησης του προϊόντος άμεσα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ποιες κατηγορίες προϊόντων θα αφορά το e-kalathi

Όπως έχει γίνει γνωστό, το e-kalathi σε αρχικό στάδιο θα περιλαμβάνει περίπου 350 με 400 προϊόντα ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται να ενταχθούν περισσότερα.

Με βάση το νομοσχέδιο, στο e-kalathi θα περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες προϊόντων:

1. Τρόφιμα
2. Βρεφικά είδη
3. Είδη οικιακής χρήσης
4. Αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, νερό, χυμοί
5. Είδη προσωπικής φροντίδας
6. Τροφές για κατοικίδια

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top