ΥΓΕΙΑ

Να βγάλω τις αμυγδαλές; Έρευνα απαντά αν η επέμβαση βοηθά τους ενήλικες

Να βγάλω τις αμυγδαλές; Έρευνα απαντά αν η επέμβαση βοηθά τους ενήλικες

Για πολλά χρόνια, η αφαίρεση αμυγδαλών ήταν μια επέμβαση που συσχετιζόταν περισσότερο με την παιδική ηλικία. Τη θεωρία αυτή, όμως, έρχεται να ανατρέψει μια εκτενής έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, σύμφωνα με την οποία οι ενήλικες ασθενείς με τακτικούς πονόλαιμους, που υποβάλλονται σε αφαίρεση αμυγδαλών, μπορούν να μειώσουν κατά 50% τις ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν σε διάστημα δύο ετών. Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η αμυγδαλεκτομή σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω αποδείχθηκε και οικονομικά πιο συμφέρουσα, συγκριτικά με τη λύση των αναλγητικών και αντιβιοτικών φαρμάκων. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο The Lancet.

Η αφαίρεση αμυγδαλών αποτελεί μια απλή επέμβαση, κατά την οποία αποσπώνται τα δύο κομμάτια λεμφικού ιστού που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του πίσω μέρους του λαιμού. Πολλοί άνθρωποι υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή, με στόχο να απαλλαγούν από τους πόνους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται μία μείωση στην τάση των ενήλικων ασθενών να προσέρχονται για αμυγδαλεκτομή.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των επεμβάσεων αφαίρεσης αμυγδαλών μειώνεται, την ώρα που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για αμυγδαλίτιδα έχουν υπερδιπλασιαστεί. Οι κλινικοί γιατροί μπορούν πλέον να είναι σίγουροι ότι η αμυγδαλεκτομή είναι αποτελεσματική για όσους υποφέρουν από υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα», τονίζει ο δρ. James O’Hara, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και Σύμβουλος Ωτορινολαρυγγικής Χειρουργικής στο Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust.

Προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές αξιολόγησαν σχεδόν 500 ασθενείς, που εμφάνιζαν είτε πρώιμη αμυγδαλεκτομή είτε είχαν υποβληθεί σε θεραπείες, όπως η λήψη παυσίπονων και αντιβιοτικών. Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν επανειλημμένα επεισόδια αμυγδαλίτιδας κατά τη διάρκεια του χρόνου. Από τη μελέτη προέκυψε ότι, όσοι εκ των συμμετεχόντων υποβλήθηκαν σε αφαίρεση αμυγδαλών, αντιμετώπισαν τα μισά επεισόδια αμυγδαλίτιδας για τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου διάρκειας δύο εβδομάδων μετά την επέμβαση. Η ίδια έρευνα έδειξε, επίσης, ότι η αμυγδαλεκτομή αποτελεί πιο οικονομική λύση τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το σύστημα υγείας, συγκριτικά με άλλες συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους.

Ο δρ. O’Hara σχολίασε σχετικά: «Πλέον ξέρουμε ότι η αφαίρεση αμυγδαλών είναι αποτελεσματική στους ενήλικες, ωστόσο κάθε ασθενής θα πρέπει να σταθμίσει τα πιθανά οφέλη στη μείωση του μακροχρόνιου πονόλαιμου με τον πόνο που θα βιώνει για 14 ημέρες μετά την επέμβαση. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα αιμορραγίας μετά την επέμβαση, ενώ ορισμένοι ενδέχεται να επιστρέψουν στο νοσοκομείο για περαιτέρω φροντίδα. Θα είναι χρήσιμο να γίνει επιπλέον έρευνα, με στόχο τη βελτίωση της επέμβασης, ώστε να είναι λιγότερο επώδυνη για τους ασθενείς».

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αφαίρεση αμυγδαλών μπορεί να ωφελήσει αυτή την ομάδα ασθενών, όντας πιο αποτελεσματική συγκριτικά με τα αντιβιοτικά και τα παυσίπονα. Για άλλη μια φορά, η υψηλής ποιότητας έρευνα παρέχει στοιχεία που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις πρακτικές και τις θεραπείες υγείας και κοινωνικής φροντίδας», κατέληξε ο καθηγητής Andrew Farmer, Διευθυντής του Προγράμματος Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας του NIHR.

 ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε γερμανική στήριξη προσβλέπει ο Χριστοδουλίδης

Αυτοψία «Τ» σε προσφυγικές πολυκατοικίες - «Πού θα πάμε;» - «Θέλουν τρία ενοίκια μπροστά. Πού να τα βρω;» - Φωτογραφίες

Αυξημένα λόγω ΑΤΑ τα επιδόματα τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας – Τα ποσά και πότε θα καταβληθούν

Αγαπημένος προορισμός για τους Πολωνούς η Κύπρος – Η αύξηση, η προτίμηση και οι προοπτικές

Επεισόδια στον Εναέριο: Καλά στην υγεία του ο αστυνομικός που τραυματίστηκε – Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top