ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φόβοι στα κατεχόμενα για οικονομική κρίση μετά τις τουρκικές εκλογές

Φόβοι στα κατεχόμενα για οικονομική κρίση μετά τις τουρκικές εκλογές

Υποτίμηση της τουρκικής λίρας (ΤΛ) μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, είτε αλλάξει είτε όχι η κυβέρνηση αναμένουν αρκετοί οικονομολόγοι κι αρκετοί πολίτες έχουν μετατρέψει τις καταθέσεις τους στις τράπεζες σε συνάλλαγμα ή έχουν κάνει ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία έχουν μετατρέψει σε συνάλλαγμα και «τα έβαλαν κάτω από το μαξιλάρι τους».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα πρωτοσέλιδα ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες τράπεζες στα κατεχόμενα να παρουσιάζουν έλλειψη σε τουρκικές λίρες.

Γι’ αυτό ορισμένες τράπεζες σταμάτησαν να παρέχουν δάνεια σε ΤΛ ή έθεσαν περιορισμούς στο ύψος των δανείων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το «συνεργατικό ταμιευτήριο Τουρκοκυπρίων δασκάλων» (ÖYAK) που ανακοίνωσε ότι το 80% των καταθέσεων είναι σε συνάλλαγμα, δέχεται αιτήσεις για δανεισμό σε τουρκικές λίρες και αντιμετωπίζει δυσκολίες ρευστότητας, όπως και άλλες τοπικές τράπεζες. Για το σκοπό αυτό έθεσε ως ανώτατο όριο δανεισμού σε τουρκικές λίρες τις 100.000 (περίπου 4.700 ευρώ).

Η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει δηλώσεις του οικονομολόγου Μαχμούτ Σεζινλέρ ο οποίος ανέφερε ότι «μόνο το ÖYAK έχει ανακοινώσει αυτή την κατάσταση προς το παρόν, αλλά υπάρχουν παρόμοια προβλήματα σε διάφορες τράπεζες» και πρόσθεσε: «Η κεντρική τράπεζα, η οποία δεν μπορεί να παρέμβει στα επιτόκια λόγω της έλλειψης νομικού πλαισίου, θα πρέπει τουλάχιστον να βγει μπροστά στον Τύπο και να συμβουλεύσει τις τράπεζες ‘μην πουλάτε το συνάλλαγμα που αγοράζετε με επιτόκιο 2,5% στο 10%’».

Ο κ. Σεζινλέρ ανέφερε επίσης ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν θα παίρνει δάνεια σε ξένο νόμισμα με το σημερινό επιτόκιο, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δώσουν δάνεια σε τουρκικές λίρες και θα υπάρξει σοβαρή δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση την επόμενη περίοδο.

Ψηλότερος από την Τουρκία ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ Και πρώην πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός σε δηλώσεις του στην τηλεόραση Κίπρις ανέφερε ότι οι νομισματικές πολιτικές στην Τουρκία επηρεάζουν τα κατεχόμενα, ο πληθωρισμός είναι ψηλός και ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι 55%, ενώ στα κατεχόμενα ανέρχεται σε τουλάχιστον 90%.

Προβαίνοντας σε πρόβλεψη για την κατάσταση που θα προκύψει μετά τις τουρκικές εκλογές, ο Κ. Τόρος ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η πώληση των αποθεμάτων σε δολάρια για συγκράτηση του ξένου συναλλάγματος, αυτό δεν θα είναι βιώσιμο και προέβλεψε ότι θα υπάρξει έκρηξη στις τιμές συναλλάγματος μετά τις εκλογές.

Αν επανεξεταστεί βραχυπρόθεσμα η πολιτική στο θέμα των επιτοκίων και αυξηθούν τα επιτόκια για να μειωθεί ο πληθωρισμός, μπορεί να υπάρξει σημαντική βελτίωση μέχρι το τέλος του χρόνου, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγαπημένος προορισμός για τους Πολωνούς η Κύπρος – Η αύξηση, η προτίμηση και οι προοπτικές

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top