Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Συνεργασία με τα κόμματα προσδοκά η Κυβέρνηση - «Η κοινωνία βλέπει και μας κρίνει όλους»

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Συνεργασία με τα κόμματα προσδοκά η Κυβέρνηση - «Η κοινωνία βλέπει και μας κρίνει όλους»

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προτείνει πολιτικές ωφέλιμες για τον τόπο και τον πολίτη και να συνεργάζεται με όλα τα κόμματα στη Βουλή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερόμενος επίσης στο θέμα των κυρώσεων, τον ενεργειακό σχεδιασμό αλλά και πώς σκοπεύουν να παρέμβουν στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας.

Κυρώσεις

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ και κληθείς να πει εάν μετά την πρόσφατη συνέντευξη της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στον Φιλελεύθερο που λέει πως στόχος είναι οι Ρώσοι ολιγαρχίες και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρεί η κυβέρνηση το θέμα λήξαν ή θα υπάρξουν νέες λίστες κυρώσεων και τί προτίθεται να κάνει γι’ αυτό, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι «κρατάμε πως δεν είναι η Κύπρος που στοχοποιείται από τις λίστες». Βλέπουμε με ικανοποίηση, συνέχισε, ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η βούληση για πλήρη διαλεύκανση και διερεύνηση αυτών των στοιχείων, τυγχάνει αναγνώρισης και δείχνει ότι «η Κύπρος, η ΚΔ, είναι μια χώρα αξιόπιστη που μπορεί να εμπιστευτούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΗΒ. Κι αυτό το ακούσαμε από τα πλέον επίσημα χείλη».

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο ως προς τη διεθνή φήμη της Κύπρου, συνέχισε, την διαφύλαξη του ονόματος της χώρας ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. «Κι αυτό ήταν το πρώτο στοίχημα που αυτή η κυβέρνηση είχε να κερδίσει, να μην μείνουν σκιές πάνω από την Κύπρο».

Είναι γνωστό ότι η κυπριακή οικονομία ήταν συνδεδεμένη με την ρωσική, παρ’ όλα αυτά η Κύπρος – πολύ σωστά – από την πρώτη στιγμή της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στάθηκε στην σωστή πλευρά της ιστορίας, είπε. Γνωρίζαμε ότι θα ήταν δύσκολο να μιλήσουμε για οικονομικά, κάναμε θυσίες και ως κυβέρνηση αλλά και ως κοινωνία, σημείωσε. Είναι κρίμα, συνέχισε, για κάποιους λίγους που παρακάμπτουν τις κυρώσεις να διακινδυνέψουμε αυτό το καλό όνομα.

Θα ερευνηθούν όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί στις κυπριακές αρχές γι’ αυτές τις λίστες, είπε ο Εκπρόσωπος, αξιολογούνται από την Νομική Υπηρεσία και σημείωσε ότι η παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων συνιστά ποινικό αδίκημα. Υπενθύμισε δε το μήνυμα του ΠτΔ πως αν αποδειχθεί ότι κάποιος παρέκαμψε αυτές τις κυρώσεις, όποιος κι αν είναι, θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Για το αν θα υπάρξει άλλη λίστα, ανέφερε ότι δεν έχουν τέτοια ενημέρωση. Επικεντρώνονται επίσης, είπε, στο να θεσμοθετηθούν οι μηχανισμοί εφαρμογής των κυρώσεων.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για ενημέρωση για το «εθνικό πλάνο προστασίας των υπηρεσιών», ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι με τ’ αντανακλαστικά της κυβέρνησης φάνηκε πως δεν αμαυρώνετε το σύνολο του τομέα των υπηρεσιών, που είναι σημαντικός για την Κύπρο, αλλά πρόκειται για εξαιρέσεις, που πρέπει να τις βρούμε και να οδηγηθούν τα άτομα αυτά ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτό φαίνεται, συνέχισε, και από την βούληση και συνεργασία της κυβέρνησης με τις αρχές ΗΠΑ και ΗΒ για την σύσταση Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τους διορισμούς συμβούλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι σε πολύ τελικό στάδιο και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκρισή. Έχουν ζητηθεί, είπε, από όλους τους Υπουργούς τα στοιχεία των συμβούλων και συνεργατών για να αξιολογηθούν στη βάση των κριτηρίων αυτής της νομοθεσίας και όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια η συνεργασία μαζί τους θα τερματιστεί. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά για τα αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, η στρέβλωση που υπήρχε και προχωρεί σε νομοθετική ρύθμιση.

Συνεργασία με κόμματα

Κάποια κόμματα δήλωσαν πως δεν θα αφήσουν την χώρα χωρίς προϋπολογισμό, δήλωσε ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει, με αφορμή το τί έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή με κυβερνητικές προτάσεις και το τί θα γίνει με τον προϋπολογισμό του κράτους. Χρειάζεται η αντιπολίτευση, είναι χρήσιμη, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, «όχι μόνο από κόμματα που δεν είναι στην κυβέρνηση, αλλά και από κόμματα που έχουν στηρίξει τον ΠτΔ. Η νηφάλια, ουσιαστική, εποικοδομητική κριτική, είναι αυτή που θα συμβάλλει πολύ θετικά στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου».

Η παραγωγή του κυβερνητικού έργου δεν αφορά μόνο όσους ψήφισαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά οριζόντια την κοινωνία, «και είναι αυτό που δεν ξεχνάμε ποτέ, συμπλήρωσε. «Είμαστε κυβέρνηση όλων των Κυπρίων».

Το e-kalathi είναι μια πολιτική ωφέλιμη για τον πολίτη που εισήχθη από την προηγούμενή κυβέρνηση, αναγνώρισαν τα οφέλη που έχει και ο αρμόδιος Υπουργός πολύ γρήγορα πήρε στη Βουλή αυτό το εργαλείο, «το οποίο θα μπορούσαμε σήμερα να κρατάμε εγώ κι εσείς και να ξέρουμε πού είναι πιο φτηνό το γάλα».

Δυστυχώς, είπε, είδαμε σε συγκεκριμένη Επιτροπή της Βουλής κάποιους Βουλευτές ν’ αλλάζουν στάση. «Εμείς θα συνεχίσουμε να προτείνουμε αυτά τα μέτρα που είναι προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας. Η κοινωνία μας βλέπει και μας κρίνει»

Ο κ. Λετυμπιώτης υπενθύμισε ότι αμέσως μετά την εκλογή του ο ΠτΔ έδειξε διάθεση συνεργασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και είχε με την ηγεσία του ΑΚΕΛ για θέματα ενέργειας.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα δείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα, τη σύνεση και τη διάθεση για συνεργασία στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας και θ’ αναγνωρίσουν τα θετικά που γίνονται.

Ενεργειακός σχεδιασμός

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την κάλυψη πρωτίστως των εγχώριων αναγκών, την κάλυψη μέρους του κενού που προκύπτει από την προσπάθεια απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και το κατά πόσο η Κύπρος μπορεί να απευθυνθεί σε χώρες της περιοχής, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τα θέματα ενέργειας.

Το ζητούμενο, είπε, είναι αυτά τα τρία σκέλη να συνδυαστούν το συντομότερο δυνατό. Αυτό που μπορούμε να πούμε και μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου που ακολούθησαν την επίσκεψη του ΠτΔ στο Ισραήλ, πρόσθεσε, είναι ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις, διευρύνονται οι επιλογές και θα διερευνήσουμε ποια επιλογή θα διανοίξει πιο άμεσα τους ορίζοντες της Κύπρου.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο γέφυρα για την πράσινη μετάβαση, «ένα μεγάλο στοίχημα όχι μόνο της Κύπρου αλλά ολόκληρης της ΕΕ». Χαρακτήρισε θετικό στοιχείο τον «άπλετο ήλιο» που είναι πλεονέκτημα για το μικρό μέγεθος της Κύπρου. Ενθαρρύνουν είπε, την ανάπτυξη των ΑΠΕ ενώ αναφέρθηκε και στο πράσινο ομόλογο που εκδόθηκε πριν ένα μήνα περίπου και τα έσοδα από αυτό διοχετεύονται στην ανάπτυξη τέτοιων πηγών ενέργειας.

Το φυσικό αέριο και ο φυσικός πλούτος που έχουμε θα πρέπει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ προς την κατεύθυνση του μεγάλου στόχου που είναι η πράσινη μετάβαση, είπε. Οι σχεδιασμοί γι’ αυτά τα δύο προχωρούν και μόλις είναι σε θέση ν’ ανακοινώσουν χρονοδιαγράμματα «για να είμαστε πειστικοί και προς την κοινωνία».

Ερωτηθείς εάν ανακοινωθούν μέτρα για την μείωση του ηλεκτρισμού, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου παρατείνεται η επιδότηση του ρεύματος σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορεί να είναι μόνιμα γι’ αυτό κι επαναξιολογούνται κάθε δύο μήνες «κι αν υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν θα συνεχιστούν. Αλλά δεν μπορεί αυτά τα μέτρα να είναι μόνιμα».

Σημείωσε μία από τις πρώτες αποφάσεις του Υπουργικού συμβουλίου ήταν το virtual net billing, λέγοντας ότι στο σχεδιασμό βρίσκεται και η αναβάθμιση του δικτύου της ΑΗΚ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να ενταχθούν τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και για το ζήτημα της αποθήκευσης».

Ο κ. Λεετυμπιώτης ανέφερε επίσης ότι θα διευρυνθούν τα υφιστάμενα σχέδια επιχορήγησης για εγκατάσταση ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών ή αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών και θερμομονώσεων. «Να διευρύνουμε τους δικαιούχους, ν’ ανοίξουμε την βεντάλια ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά και Κύπριοι καταναλωτές να εγκαταστήσουν ΑΠΕ, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους».

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση εκπροσώπου της ΕΝΙ ότι οι σχεδιασμοί για την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να αποκλείουν την Τουρκία κι αν αυτό έχει προβληματίσει την κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΝΙ είναι μια ιδιωτική εταιρεία και ο εκπρόσωπός της εξέφρασε μια άποψη για ένα γεωπολιτικό ζήτημα. Οι απόψεις είναι πάντα σεβαστές, ανέφερε σημειώνοντας ότι δεν μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία να έχει αυτό τον ξεκάθαρο προσανατολισμό για ένα τέτοιο γεωπολιτικό ζήτημα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις 90 μέρες της κυβέρνησης, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι έγιναν πάρα πολλά με την κατάθεση νομοσχεδίων για θέματα που συζητούνταν χρόνια, στο τομέα της ενέργειας, ο μηδενικός συντελεστής στο ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που έρχεται, το ζήτημα της ΑΤΑ που λύθηκε. Γίνεται μια τεράστια δουλειά, είπε και ο ΠτΔ και η κυβέρνηση θέλουν να είναι ωφέλιμοι, στα επόμενα πέντε χρόνια να κοιτάμε πίσω και να λέμε ‘προσφέραμε ναι, σε αυτό τον τόπο και τον κάναμε λίγο καλύτερο». Δεν μας αφορούν οι επόμενες εκλογές, όποιες κι αν είναι, μας αφορά ο πολίτης και το μεγάλο εθνικό μας πρόβλημα, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εξώδικο με…SMS για τις παραβάσεις – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή; - Έτσι θα πληρώνει ο πολίτης

Ενοικιάζεις το ακίνητο σου: Η τριπλή φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια, οι εκπτώσεις και τα πρόστιμα - Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Υπάρχει τελικά ο τέλειος σύντροφος και η τέλεια σχέση; Τα βήματα πριν το πρώτο ραντεβού

Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό

Νεκρός άνδρας στη Χλώρακα: Τον εντόπισε πολίτης - Απέκλεισαν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Οδηγός «πετούσε» στον αυτοκινητόδρομο - Συνελήφθη 23χρονοςΈφτασε στην Κύπρο η Μέτσολα: «Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή σας στην Κύπρο» - Η ανάρτηση της

Έφτασε στην Κύπρο η Μέτσολα: «Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή σας στην Κύπρο» - Η ανάρτηση της

Στην Κύπρο έφτασε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top