ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ρυθμούς εκλογών το ΔΗΚΟ – Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων – Χωρίς αντίπαλους Νικόλας και Χριστιάνα

Σε ρυθμούς εκλογών το ΔΗΚΟ – Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων – Χωρίς αντίπαλους Νικόλας και Χριστιάνα

Σε ρυθμούς εκλογών μπαίνει από σήμερα (13/6) το ΔΗΚΟ, με την υποβολή υποψηφιοτήτων ενόψει της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης της 9ης Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε το κόμμα, η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων για τους αξιωματούχους του Κόμματος και το Εκτελεστικό Γραφείο θα αρχίσει στις 09:00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 1:30 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος θα υποβάλει την υποψηφιότητα του για επανεκλογή στο αξίωμα του Προέδρου του κόμματος, στις 11.00 π.μ. και ακολούθως θα προβεί σε δηλώσεις.

Επίσης, αύριο Τετάρτη (14/6), από τις 09:00 π.μ. μέχρι και τις 6:00 μ.μ., θα ακολουθήσει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τους Προέδρους των Επαρχιακών Επιτροπών, για τα μέλη των Επαρχιακών Γραμματειών και για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στα κεντρικά και στα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία του κόμματος.

Σημειώνεται ότι, η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνεται με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου, και υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος που έχουν τακτοποιημένες τις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι του κόμματος.

Χωρίς ανθυποψηφίους Νικόλας-Χριστιάνα

Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις από το ίδιο το κόμμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναμένεται ότι θα επανακλεγούν άνευ υποψηφίου, ενώ όσον αφορά τις τρεις θέσεις Αντιπροέδρων ενδεχομένως ο αριθμός των υποψηφίων να ανέλθει στους πέντε. Πρόκειται για τους Νεόφυτο Χαραλαμπίδη (νυν Αντιπρόεδρος), Μιχάλη Δαμιανό (νυν Αντιπρόεδρος), Αντώνη Αντωνίου (νυν Αντιπρόεδρο), Ανδρέα Μιχαηλίδη (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής) και τον Βουλευτή Πάφου, Χρύσανθο Σαββίδη, ο οποίος ήδη έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητά του.

Για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΔΗΚΟ, υποψηφιότητα αναμένεται να υποβάλει το μέλος της γραμματείας και τέως Διευθυντής του γραφείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, Γιώργος Σολωμού, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει ο νυν ΓΓ του κόμματος, Άθως Αντωνιάδης, ο οποίος δεν αποκλείεται να διεκδικήσει τη θέση του Κεντρικού Οργανωτικού, μετά την αποχώρηση του Φύτου Κωνσταντίνου.

Με αλλαγές οι εκλογές

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι επερχόμενες εκλογές στο ΔΗΚΟ, θα πραγματοποιηθούν με κάποιες αλλαγές, οι οποίες εγκρίθηκαν πρόσφατα κατά το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος.

Μεταξύ άλλων, και με βάση τις αλλαγές, δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ένα τουλάχιστον μήνα πριν τις εκλογές, ενώ η θητεία της νέας ηγεσίας θα είναι διάρκειας 60 μηνών αντί 54 μήνες, κι αυτό για να μην χρειαστεί οι εσωκομματικές εκλογές να γίνουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028.

Όσον αφορά την ψηφοφορία για την εκλογή Αντιπροέδρου, το ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο θα πρέπει ο ψηφοφόρος να βάλει από 2 έως 3 σταυρούς προτίμησης. Δηλαδή, δεν θα μπορεί κάποιος να ψηφίσει μονοσταυρία κάποιο από τους υποψήφιος και αν το κάνει η ψήφος του δεν θα καταμετρηθεί διότι θα είναι άκυρη.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες θέσεις, είναι υποχρεωτικό ο ψηφοφόρος να ψηφίσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των υποψηφίων από το σύνολο των θέσεων. Για παράδειγμα, για τις δεκαπέντε αιρετές θέσεις του Εκτελεστικού Γραφείου, θα πρέπει στο ψηφοδέλτιο να μπουν τουλάχιστον πέντε σταυροί προτίμησης, ενώ ο μέγιστος αριθμός θα είναι όσες και οι θέσεις για το Εκτελεστικό Γραφείο, δηλαδή 15.

Για διευκόλυνση, εξάλλου, των ψηφοφόρων, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν σχεδόν σε όλες σχεδόν τις επαρχίες πέραν του ενός εκλογικού κέντρο. Όπως εκτιμάται, στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού θα λειτουργήσουν πιθανότητα τρία εκλογικά κέντρα, στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου ενδεχομένως δύο και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ένα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top