ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισε η συζήτηση για εφαρμογή νομοθεσίας για κυπριακή νοηματική στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρχισε η συζήτηση για εφαρμογή νομοθεσίας για κυπριακή νοηματική στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρχισε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την αναγνώριση της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, η οποία θα συνεχιστεί το 2024, σε νέα συνεδρία της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι το ζήτημα τέθηκε αυτεπάγγελτα έπειτα από εισήγηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, ο οποίος προήδρευε της συνεδρίας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο κ. Κουκουμάς προέβη σε ιστορική αναδρομή του ζητήματος, υπενθυμίζοντας την αναγνώριση της κυπριακής νοηματικής γλώσσας με νόμο της Βουλής το 2006 καθώς και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2012 για μέτρα προώθησης της κυπριακής νοηματικής γλώσσας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργία σχολών εκμάθησης της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, για εκπαίδευση διερμηνέων και για πρόγραμμα σπουδών.

Ο κ. Κουκουμάς διερωτήθηκε τι ακριβώς εφαρμόζεται στην πράξη, αν παρέχονται διευκολύνσεις σε μαθητές, αν έχει εισαχθεί προαιρετικό μάθημα κυπριακής νοηματικής γλώσσας στα σχολεία και αν λειτουργεί επιστημονική επιτροπή.

Κλείνοντας τη συνεδρία, ο κ. Κουκουμάς υπέδειξε ότι πρέπει να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για να διορθωθούν τα σχέδια υπηρεσίας των ατόμων που θα διδάξουν τη νοηματική γλώσσα. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα επανέλθει με συνεδρία στις αρχές του 2024.

Από την πλευρά της, η Ρίτα Σούπερμαν, Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, μιλώντας στη συνεδρία, είπε ότι το κράτος οφείλει να στηρίζει τη Σχολή Κωφών με διάφορες δράσεις και ήγειρε το ζήτημα της εκπαίδευση των διερμηνέων της κυπριακής νοηματικής γλώσσας στη Δημόσια Υπηρεσία. Ακόμη, διερωτήθηκε αν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την κυπριακή νοηματική γλώσσα και πού σκαλώνει η εφαρμογή του.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η κ. Σούπερμαν σημείωσε ότι υπάρχει θέμα συντονισμού των υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία πλαισίου εφαρμογής της νομοθεσίας. «Αυτό είναι περισσότερο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και των φορέων», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή πρέπει να παρακολουθεί το θέμα και να συνεδριάσει μέσα στο 2024 για να δει «αν έχουν κινηθεί τα πράγματα».

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής, ζήτησε ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των κωφών στην Κύπρο.

Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων φορέων

Η Ελένη Ματαίου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι το 2022 το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ολοκλήρωσε πρόγραμμα επιμόρφωσης διερμηνέων και δασκάλων της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, η οποία, όπως είπε, διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα Επιμορφωτικά Κέντρα.

Είναι υποχρέωσή μας η λειτουργία σχολής εκμάθησης της κυπριακής νοηματικής γλώσσας που θα εκδίδει πιστοποιητικά διδασκαλίας, αλλά χρειαζόμαστε αναλυτικά προγράμματα, τόνισε, προσθέτοντας ότι επιδιώκεται η έναρξη της λειτουργίας της μέχρι τις αρχές του 2024. Τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης θα αναλάβουν σε πρώτο στάδιο το θέμα της πιστοποίησης, συνέχισε.

Ακόμη, η κ. Ματαίου είπε ότι εργάζονται 4 διερμηνείς, εκ των οποίων οι 2 στη Σχολή Κωφών, 1 στο Δημοτικό και 1 στο Γυμνάσιο. Διευκρίνισε ότι οι 2 τελευταίοι διερμηνείς πληρώνονται από το Υπουργείο Παιδείας. Απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι ο συνοδός ενός κωφού ατόμου πρέπει να γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι είναι άλλο ο συνοδός και άλλο ο διερμηνέας.

Η Παναγιώτα Θεμιστοκλέους, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε ότι η κυπριακή νοηματική γλώσσα είναι οπτική γλώσσα και εξήγησε αδρομερώς τις διαφορές της κυπριακής και της ελληνικής νοηματικής γλώσσας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι αγνοήθηκε το δικαίωμα της ΚΥΣΟΑ για διαβούλευση σε θέματα που την αφορούν. Παράλληλα, πρότεινε τη διεύρυνση του νομικού πλαισίου και για τα άτομα με απώλεια ακοής.

Ο Χριστάκης Νικολαΐδης, Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, ανέφερε ότι στα σχολεία υπάρχει έλλειψη ατόμων που γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα. «Οι κωφοί είναι μια από τις πιο παραμελημένες ομάδες του πληθυσμού», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί, γιατί δεν λαμβάνουν επίδομα.

Επιπρόσθετα, είπε ότι το Υφυπουργείο Πρόνοιας ετοίμασε σχέδιο για απασχόληση 90 προσωπικών βοηθών, εκ των οποίων οι 15 θα πρέπει να γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα. Όμως, αυτοί οι 15 δεν είναι διερμηνείς, και θα πρέπει να γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα, συνέχισε.

Η Κίκα Χατζηκακού, Διευθύντρια της Σχολής Κωφών «Γεώργιος Μάρκου», επεσήμανε ότι πρέπει να οριστούν τα προσόντα των ατόμων που αποδεδειγμένα θα μπορούν να διδάξουν τη νοηματική.

Ακόμη, είπε ότι η Σχολή έχει 26 παιδιά από βρεφικής ηλικίας μέχρι 21 ετών. «Για να φοιτήσει ένα παιδί στη Σχολή, χρειάζεται απόφαση επαρχιακής επιτροπής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Παλαζίδου, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι στα σχέδια υπηρεσίας θα μπορούσε να εισαχθεί η γνώση της νοηματικής γλώσσας ως επιπρόσθετο προσόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς απαντά ο Υπ. Μεταφορών για τη viral φωτογραφία με τις ηλικιωμένες - Τι συμβαίνει με τις στάσεις λεωφορείων

Βγαίνει μπροστά ο Ζαννέττου μέσω των δικηγόρων του: «Πρόθεση η άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Συμβουλές στους καταναλωτές που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν προέγκριση

Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένεια που έχασε τον ένα γονέα - Χρειάζονται βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους



Σεισμός αισθητός στην Κύπρο - Ταρακούνησε την Πάφο

Σεισμός αισθητός στην Κύπρο - Ταρακούνησε την Πάφο

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, σε υποθαλάσσια περιοχή, βορειοανατολικά της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top