ΥΓΕΙΑ

Αντίσταση στα αντιβιοτικά: Η ουσία που καταπολεμά τα ανθεκτικά βακτήρια – Και την ελονοσία

Αντίσταση στα αντιβιοτικά: Η ουσία που καταπολεμά τα ανθεκτικά βακτήρια – Και την ελονοσία

Στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας για την αναχαίτιση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, μια ερευνητική ομάδα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανέπτυξε μια ουσία, την αρσινοθρισίνη (AST), με στόχο να καταπολεμήσει την αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, μεταξύ των οποίων το E. coli και τα μυκοβακτήρια, που προκαλούν φυματίωση.

Ταυτόχρονα, όμως, οι μελετητές του Ιατρικού Κολλεγίου Herbert Wertheim έκαναν και μία ακόμη σημαντική διαπίστωση: Το πρώτο γνωστό φυσικό αντιβιοτικό που περιέχει αρσενικό είναι επίσης ικανό να ανακόψει τη μετάδοση μιας θανατηφόρας ασθένειας, της ελονοσίας. Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Microorganisms.

Η ελονοσία μεταδίδεται αποκλειστικά μέσω των κουνουπιών. Όπως εξηγεί ο δρ. Jun Li, αναπληρωτής καθηγητής βιολογικών επιστημών και ερευνητής του Ινστιτούτου Biomolecular Sciences, όταν ένα κουνούπι τσιμπάει ένα μολυσμένο άτομο, τα παράσιτα στο αίμα μολύνουν το κουνούπι. Δέκα ημέρες αργότερα, εάν το μολυσμένο κουνούπι τσιμπήσει ένα υγιές άτομο, του μεταδίδει την ασθένεια, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταγράφει 240 εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο.

Σε συνεργασία με ερευνητές ελονοσίας του Κολεγίου Τεχνών, Επιστημών και Εκπαίδευσης, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η αρσινοθρισίνη, σε αντίθεση με άλλα τρέχοντα ανθελονοσιακά φάρμακα είναι σε θέση να «σπάσει» τον κύκλο ζωής της ελονοσίας, εμποδίζοντας τη μόλυνση των κουνουπιών από το Plasmodium falciparum. Οι ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι αυτή η ουσία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ανθελονοσιακού φαρμάκου για τον άνθρωπο.

«Τα τρέχοντα ανθελονοσιακά φάρμακα δεν σταματούν εντελώς τη μετάδοση, που σημαίνει ότι η μόλυνση των ανθρώπων εξακολουθεί να είναι δυνατή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Masafumi Yoshinaga, αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Φαρμακολογίας. «Η ανάπτυξη νέων, ισχυρών φαρμάκων πολλαπλών σταδίων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εξάλειψη της ελονοσίας. Ανακαλύψαμε ότι η αρσινοθρισίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη ένωση μολύβδου, που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας ισχυρών πολυσταδιακών ανθελονοσιακών φαρμάκων».

Θα πρέπει να μας ανησυχεί το αρσενικό που περιέχεται στην αρσινοθρισίνη;

Η αρσινοθρισίνη περιέχει αρσενικό, ένα τοξικό, θανατηφόρο δηλητήριο. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για καθαρό αρσενικό. Στην πραγματικότητα, από τις αρχές του 1900, φάρμακα με βάση το αρσενικό έχουν χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή θεραπεία και πρόληψη πολλών ασθενειών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά την εξέταση της αρσινοθρισίνης σε κύτταρα ήπατος, νεφρού και εντέρου, διαπιστώθηκε ότι η ουσία στόχευσε το παράσιτο της ελονοσίας που κρύβεται στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά δεν κατέστρεψε τα ίδια τα κύτταρα.

Η ομάδα θα συνεχίσει την έρευνά της, μελετώντας τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η αρσινοθρισίνη να εισέλθει στα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια, καθιστώντας τη δράση της κατά του παρασίτου ακόμη πιο αποτελεσματική.

«Το συναρπαστικό στην έρευνά μας είναι ότι δείχνει πόσο χημικά διαφορετική είναι η αρσινοθρισίνη από άλλα φάρμακα και αυτό μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών φαρμάκων», δήλωσε ο δρ. Barry P. Rosen, διακεκριμένος καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος της ερευνητικής ομάδας, καταλήγοντας όμως πως «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη, ωστόσο αυτή η θεμελιώδης μελέτη ανοίγει το δρόμο προς την επίτευξη αυτού του στόχου».

Πηγή: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκεΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top